kat die gewassen moet worden

Kan Ik Mijn Kat Wassen Zonder Shampoo?

Dus, je wil je kat wassen maar je hebt geen shampoo? Je vraagt je vast af of je een kat kan wassen zonder shampoo. Geen zorgen, hier lees je alles over het wassen van een kat zonder shampoo!

Kan je een kat wassen zonder shampoo?

Een kat kun je gewoon wassen zonder shampoo. Gebruik hiervoor warm (maar natuurlijk niet te heet) water en wrijf het door je kat heen om hem schoon te maken. Is je kat erg vies, dan zul je wellicht wel kattenshampoo nodig hebben.

Als je kat vies is of stinkt en je hebt geen kattenshampoo, dan kun je ook baking soda gebruiken. Baking soda kan namelijk nare luchtjes verwijderen en het kan viezigheid uit de vacht halen. Je hebt hiervoor geen water nodig.

Het enige wat je moet doen is een beetje baking soda over je kat heen strooien (vermijd de het gezicht). Masseer de baking soda goed in de vacht en laat het een paar minuten zitten. Hierna kun je het er gewoon uit borstelen. Je kunt dit ook doen met maizena in plaats van baking soda.

Moet je een kat eigenlijk wel wassen?

Eigenlijk hoef je een kat niet eens te wassen. Katten kunnen namelijk goed voor hun eigen vacht zorgen door het schoon te likken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Een kat die namelijk oud is en niet zo meer flexibel is, kan moeite hebben met het schoonhouden van zijn eigen lichaam. Het is namelijk lastig voor de kat om bij elke plek te komen. Hetzelfde geldt voor een te dikke of zieke kat. Bij deze katten kan het wel nodig zijn om ze te wassen.

Een kat kan natuurlijk ook erg vies worden waardoor hij gewassen moet worden. De kat kan bijvoorbeeld in vies zand hebben gelegen of de kat kan door iets heen gelopen zijn waardoor hij vies is geworden.

Waar mag je een kat niet mee wassen?

Er zijn een aantal shampoos waar je een kat absoluut niet mee moet wassen. Doe je dit wel, dan kunnen er problemen ontstaan aan bijvoorbeeld de huid.

Hondenshampoo

Sommige katteneigenaren hebben naast katten ook honden in het huishouden en hebben dus hondenshampoo in huis. Ze denken dat ze hun kat ook met hondenshampoo kunnen wassen.  Dit is echter niet waar.

Honden- en kattenshampoo hebben namelijk een verschillende zuurtegraad. Gebruik je hondenshampoo op een kat, dan kan dit leiden tot huidproblemen. De shampoo kan er namelijk voor zorgen dat de natuurlijke beschermende oliën uit de kattenvacht worden gespoeld. Dit kan leiden tot een droge en geïrriteerde huid.

Bovendien zit er in sommige hondenshampoo een stofje genaamd permethrin. Dit wordt gebruikt om vlooien en teken te bestrijden uit de hondenvacht. Voor katten kan deze stof giftig zijn en is dit dus gevaarlijk. Gebruik dus nooit hondenshampoo op een kat!

Mensenshampoo

Gebruik ook nooit mensenshampoo op een kattenvacht. Mensenshampoo is namelijk gemaakt voor een mensenhuid en niet voor een kattenhuid. Gebruik ook geen babyshampoo voor je kat.

De zuurtegraad van een mensen- en kattenhuid is namelijk verschillend. Mensenshampoo kan veel te sterk zijn voor de kattenhuid. De kattenhuid kan hiervan gaan uitdrogen en gaan irriteren.

Alternatieven voor kattenshampoo

Als je geen kattenshampoo in huis hebt en je kat moet nodig gewassen worden, dan zijn hier een aantal alternatieven:

  • Dreft Dreft kan gebruikt worden om een kat te wassen. Het is namelijk goed in het verwijderen van viezigheid. Doe dit alleen als het een noodgeval is. Doe je dit vaker, dan zal dit niet goed zijn voor de huid van je kat. Pas ook op bij katten met een gevoelige huid.
  • Zelfgemaakte kattenshampoo – Er zijn ook manieren om je kattenshampoo zelf te maken. Dit kan bijvoorbeeld door havermout, baking soda en water te mixen. Masseer deze mix in de vacht van je kat en laat het even zitten. Vervolgens kun je dit eruit spoelen en je kat is weer fris!
  • Natte doekjes – Is je kat een klein beetje vies, of heeft je kat vieze pootjes, dan kun je natte doekjes gebruiken om je kat schoon te maken. Er zijn natte doekjes die speciaal gemaakt zijn voor huisdieren, zoals Pet Cleaning Wipes.

Tot slot

Je kunt een kat dus prima wassen zonder shampoo. Een beetje water kan al een hoop helpen. Is je kat wat viezer, dan kun je eventueel baking soda of maizena gebruiken om je kat schoon te maken.

Je kunt natuurlijk gewoon het beste een kattenshampoo gebruiken. Je kat zal hierdoor weer fris zijn en lekker ruiken. Haal dit dus in huis, kattenshampoo is namelijk helemaal niet duur en je doet er ook nog eens lang mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *