kat die in bad moet

Kan Je Een Kat Wassen Met Hondenshampoo?

Je wil je kat wassen maar je hebt geen kattenshampoo in huis? Je vraagt je vast af of je een kat met andere shampoos ook kunt wassen, zoals met hondenshampoo. Of dat ook echt kan, dat lees je allemaal hier!

Is hondenshampoo veilig voor katten?

Als je naast katten ook honden hebt die je regelmatig wast, dan is het logisch dat je je afvraagt of je hondenshampoo ook kunt gebruiken voor je kat.

Het is afgeraden om een kat met hondenshampoo te wassen. De pH waarden van een kat en een hond verschillen namelijk. Ook bevatten sommige hondenshampoos bepaalde oliën waar een kat niet tegen kan.

Als je een hondenshampoo gebruikt om een kat te wassen, dan kan dit leiden tot een droge en geïrriteerde huid bij de kat.

In sommige gevallen kan hondenshampoo zelfs giftig zijn voor een kat. Bepaalde hondenshampoos kunnen namelijk permethrin. Dit is een middel dat wordt gebruikt tegen vlooien en teken. Deze stof is giftig, dus het moet uit de buurt blijven van je kat.

Waar kan je een kat mee wassen als je geen kattenshampoo in huis hebt?

Als je echt geen kattenshampoo in huis hebt en je moet je kat wassen, dan zijn er nog alternatieven mogelijk.

Dreft

Katteneigenaren vragen zich weleens af of ze hun kat kunnen wassen met Dreft wanneer er geen kattenshampoo in huis is.

In principe is het mogelijk om een kat te wassen met Dreft. Het maakt een vieze vacht goed schoon, het probleem is alleen dat het de natuurlijke vetten uit de kattenvacht haalt.

Deze natuurlijke vetten zijn er om de vacht te beschermen. Zijn deze weg, dan is de kans groter dat een kat last krijgt van bacteriële- of schimmelinfecties.

Als je een kat eenmalig wast met Dreft dan hoeft dit geen probleem te zijn. Maak er alleen geen gewoonte van. Als je een kat hebt met een gevoelige huid, dan kun je het alleen beter niet doen. Spoel de Dreft tijdens het wassen ook goed uit.

Vochtige doekjes

Vaak hebben mensen wel babydoekjes in het huis liggen. Als je je kat wil schoonmaken en je hebt geen shampoo, dan kun je dit gebruiken. Zorg er wel voor dat er geen stoffen in zitten die de huid van een kat kunnen irriteren.

Je kunt ook Petwipes gebruiken. Dit zijn natte doekjes die speciaal gemaakt zijn voor huisdieren.

Zelf shampoo maken

Je kunt met wat huismiddelen ook je eigen kattenshampoo maken. Je kunt bijvoorbeeld havermout, baking soda en water mixen en dit gebruiken om je kat te wassen. Ook kun je maïzena gebruiken om je kat te wassen.

Kan je een kat wassen zonder shampoo?

Je kunt je kat natuurlijk ook wassen zonder shampoo. Als je kat een klein beetje vies is, dan zal dit genoeg zijn. Heb je een kat die erg vies is geworden, dan kom je waarschijnlijk niet erg ver zonder een goede kattenshampoo.

Tot slot

Als je er dus aan denkt om hondenshampoo voor je kat te gebruiken, doe dit dan niet. Het kan leiden tot een droge, geïrriteerde huid en in ergere gevallen kan een kat zelfs vergiftigd worden.

Je kunt een kat natuurlijk het beste wassen met een goede kattenshampoo. Heb je dit niet in huis, koop dit dan bij de dierenwinkel. Het wassen van een dier is namelijk vaak geen noodgeval en kattenshampoo is erg goedkoop.

Is het wassen van je kat wel een noodgeval, kies dan voor een alternatief van kattenshampoo die hierboven beschreven staan. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *