kip met een kat

Zo Kook je Kip Voor een Kat

Katten zijn echte vleeseters en het kan dus geen kwaad om een kat af en toe kip te voeren. Als je dit nog nooit gedaan hebt, dan vraag je je wellicht af op welke manier je dit het beste kunt doen. Maak je geen zorgen, hier wordt alles uitgelegd over het koken van kip voor een kat!

Kip koken voor een kat in vier stappen

Er zijn een aantal stappen die je moet doorgaan om een kip te koken voor je kat. Hieronder lees je deze vier eenvoudige stappen.

Koop verse kipfilet

Je begint met het kopen van de kipfilet. Het is beter voor je kat als je kip koopt die vrij is van antibiotica en hormonen. De beste kwaliteit kipfilet kun je bij de slager krijgen. Is dit te duur voor je, dan kan je natuurlijk ook kip uit de supermarkt gebruiken.

Vermijd kip met bot erin en vermijd ook kippendij. Kip met bot kan gevaarlijk zijn voor een kat. Het kan gaan splinteren of de kat kan erin stikken. Kippendij is daarnaast erg vettig en dit kan voor maagproblemen zorgen.

Het koken van de kip

Nu je de kip hebt, kun je de kip gaan koken. Vul een middelgrote pan met water en laat het water koken. Stop vervolgens je kipfilet in de pan.

De kip moet nu ongeveer 12 tot 15 minuten koken. Het kan ook korter of langer duren, het ligt namelijk aan de grootte van de kip. Zorg ervoor dat de kip gaar is wanneer je het voert aan je kat. De kip is gaar wanneer de binnenkant volledig wit is en dus niet meer roze is.

Gebruik tijdens het koken geen kruiden of ingrediënten zoals ui of knoflook. Kruiden kunnen zorgen voor maagproblemen en ingrediënten zoals ui en knoflook zijn zelfs giftig voor een kat.

Het wordt afgeraden om de kip te bakken in een pan. Wanneer je de kip namelijk bakt, heb je olie of bakboter nodig. Dit is erg vet en is dus niet goed voor de maag van een kat.

Snijdt de kip in stukjes

Wanneer de kip gaar is, snij dan de kip in kleine stukjes. Je kunt ook twee vorken gebruiken om de kip uit elkaar te trekken. Zorg ervoor dat de stukken niet te groot zijn, om stikgevaar te voorkomen.

Voer de kip aan je kat!

Nu de kip in kleine stukjes is gesneden, kun je de kip voeren aan je kat!

Wanneer geef je een kat kip?

Ten eerste kun je een kat kip geven als snack. De meeste katten vinden het heerlijk en het kan dus geen kwaad om je kat hier af en toe mee te verwennen. Als je je kat traint, dan kun je het ook gebruiken als beloning.

Ook kan kip gebruikt worden voor katten die ziek zijn. Vaak wordt kip gebruikt wanneer een kat last heeft van klachten zoals buikpijn of diarree.

Kip is licht verteerbaar voedsel en kan dus helpen bij deze klachten. Ook komt het vaak voor dat een zieke kat zijn brokken niet wil eten. Door de kat kip te geven (wat hij dan vaak wel eet), krijgt de kat toch nog wat voedingsstoffen binnen.

kat met kuikentjes

Gekookte kip met rijst voor katten

Wanneer je kat ziek is, kun je naast kip ook rijst voeren aan je kat. Rijst is licht verteerbaar voedsel en kan dus helpen wanneer een kat last heeft van klachten zoals diarree en buikpijn.

Is je kat een aantal dagen ziek, dan kun je dus een aantal dagen kip met rijst geven aan het dier. Geef je kat weer normaal voer wanneer hij zich weer beter voelt. Kip met rijst bevat namelijk niet alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft.

Mag een kat rauwe kip eten?

Een kip kan rauwe kip eten. Leeuwen en tijgers in het wild kunnen hun vlees namelijk ook niet koken of bakken.

Er zit echter wel een verschil tussen katten in het wild en huiskatten. Een kat kan in sommige gevallen ziek worden na het eten van rauwe kip. Net als mensen kunnen katten bacteriën en parasieten binnenkrijgen na het eten van rauw vlees.

Bij een kat is de kans van het oplopen van een ziekte wel een stuk kleiner dan bij een mens. Je kunt een kat dus gewoon rauwe kip voeren, maar weet wel dat hier risico’s aan verbonden zijn.

Mag een kitten gekookte kip eten?

Ja, een kitten mag ook gekookte kip eten. Ook hierbij is het belangrijk dat je de kitten geen kip met bot voert. Doe je dit wel, dan kan de bot gaan splinteren in het lichaam of de kitten kan stikken in de botjes.

Let er ook op dat je de kip in kleine stukjes snijdt voordat je het aan de kitten voert en gebruik nooit kruiden of andere ingrediënten om de smaak te versterken. Dit is namelijk niet nodig en kan voor problemen zorgen.

Samenvattend

Het koken van kip kun je dus doen in vier eenvoudige stappen:

  1. Schaf verse kipfilet aan
  2. Stop de kip in een pan met water en kook de kip gedurende 12-15 minuten
  3. Snijdt de kip in hapklare stukken
  4. Serveer de kip aan je kat

Daarnaast is het van belang dat je aan de volgende punten denkt:

  • Gebruik nooit kruiden of ingrediënten zoals ui of knoflook
  • Geef je kat geen kippenbot of vette kip
  • Probeer kipfilet te kopen die vrij is van antibiotica en/of hormonen (vaak te verkrijgen bij een slager)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *