kat die gewassen moet worden

Kan Je Een Kat Wassen Met Babyshampoo?

We weten allemaal dat katten geen liefhebbers van water zijn. Toch is het soms nodig om een kat te wassen. Als je dan geen kattenshampoo in huis hebt, dan ben je vast aan het zoeken naar shampoos die je wel kunt gebruiken voor je kat.

Veel mensen vragen zich weleens af of je babyshampoo kunt gebruiken voor een kat. Babyshampoo is namelijk erg zacht voor de huid en dit lijkt dus een goed alternatief. Hier lees je alles over het wassen een kat met babyshampoo.

Kun je babyshampoo gebruiken bij katten?

Je kunt beter geen babyshampoo gebruiken bij een kat. Alhoewel babyshampoo erg zacht voor de huid is, is het nog steeds niet gemaakt voor een kattenhuid.

Het wassen van een kat met babyshampoo kan leiden tot een droge huid en huidirritatie. Doe dit dus niet!

Is het nodig om een kat te wassen?

Eigenlijk is het helemaal niet nodig om een kat te wassen. Katten kunnen hier namelijk goed genoeg zelf voor zorgen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Een te dikke, oude of zieke kat kan minder flexibel zijn en kan hierdoor zijn vacht minder goed verzorgen. Bij deze katten kan het dus nodig zijn om ze te wassen.

Wanneer je kat echt vies is, dan kun je hem natuurlijk ook wassen. Je kat kan ergens in gelegen hebben of hij kan ergens doorheen gelopen zijn waardoor hij niet meer zo fris ruikt.

Waar kun je een kat het beste mee wassen?

Je kunt een kat natuurlijk het beste wassen met een goede kattenshampoo. Het hoeft helemaal niet duur te zijn en je kunt er lang mee doen.

Was je kat alleen als het echt nodig is. Zoals in de vorige paragraaf vermeld staat, is het in veel gevallen niet nodig om een kat te wassen.

Alternatieven voor kattenshampoo

Heb je echt geen kattenshampoo in huis en je kat moet echt gewassen worden, dan zijn er nog een aantal alternatieven mogelijk.

Dreft

Dreft is goed in het verwijderen van hardnekkig vuil. Je kunt Dreft dus ook gebruiken voor het wassen van je kat. Doe dit alleen als je echt geen andere opties hebt.

Dreft kan namelijk de natuurlijke oliën uit de kattenvacht spoelen en dit kan leiden tot huidproblemen. Maak er dus geen gewoonte van en gebruik een klein beetje bij het wassen van je kat.

Gebruik alleen water

Je kunt je kat natuurlijk ook wassen zonder shampoo. Het enige wat je nodig hebt is een beetje warm water. Is je kat erg vies, dan kan dit wellicht geen goede oplossing zijn.

Maak je eigen shampoo

Je kunt ook je eigen kattenshampoo maken met een aantal ingrediënten die je wellicht wel in huis hebt. Je kunt bijvoorbeeld een kattenshampoo maken door water, baking soda en havermout te mixen.

Dit masseer je vervolgens in de vacht van je kat en dit laat je even zitten. Vervolgens kun je het er gemakkelijk uit spoelen.

Vochtige doekjes

Is je kat een klein beetje vies of heeft hij vieze pootjes, dan kunnen vochtige doekjes misschien wel helpen. Dit kunnen babydoekjes zijn of je kunt dit doen met speciale doekjes voor huisdieren, zoals Pet Cleaning Wipes.

Waar mag je een kat nog meer niet mee wassen?

Er zijn nog een aantal shampoos waar je je kat beter niet mee kunt wassen. Doe je dit wel, dan kun je problemen, zoals een droge huid of huidirritatie veroorzaken bij je kat.

  • Hondenshampoo – Honden en katten zijn allebei dieren, dus het gebruiken van hondenshampoo bij een kat kan wel, denken sommige mensen. Dit is echter niet waar. Honden en katten hebben een totaal verschillende huid en hondenshampoo is niet geschikt voor de kattenhuid. Het gebruiken van hondenshampoo op een kat kan leiden tot huidproblemen. Bovendien kan hondenshampoo soms giftige stoffen bevatten voor een kat.
  • Mensenshampoo – Gebruik ook nooit mensenshampoo op een kat. Mensenshampoo is ook niet geschikt voor de kattenhuid en kan leiden tot een droge huid en huidirritatie.

Tot slot

Je kunt dus beter je kat niet wassen met kattenshampoo. Net als het gebruiken van mensen- en hondenshampoo kan het leiden tot huidproblemen bij je kat en dit wil je natuurlijk niet.

Heb je echt geen kattenshampoo in huis en moet je kat echt gewassen worden, dan kun je kiezen uit de alternatieven die in dit artikel beschreven staan. Succes met het wassen van je kat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *