boze kat

Waarom Valt Mijn Kat Mij Aan Zonder Reden?

Katten zijn echte roofdieren. Ze sluipen en springen vervolgens op hun prooi. Sommige katten doen dit niet alleen bij dieren zoals vogels, maar ook bij hun baasjes. Ze vallen hun baasje dan aan zonder enige reden.

Dit is natuurlijk vervelend, want een aanval van een kat kan vrij pijnlijk zijn. De nagels en tanden van een kat zijn namelijk erg scherp en kunnen wondjes veroorzaken.

Je wil natuurlijk graag weten waarom je kat je uit het niets aanvalt en wat je hieraan kunt doen. Na het lezen van dit artikel weet je de verschillende oorzaken en kun je dus achterhalen waarom jouw kat dit gedrag vertoont.

Oorzaken van het plotseling aanvallen bij een kat

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk wanneer een kat je zonder reden aanvalt. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen.

Medische redenen

Het plotselinge agressieve gedrag kan ook een medische reden hebben. Je kunt hierbij aan allerlei dingen denken, zoals gebitsproblemen, infecties of artritis.

Deze aandoeningen doen veel pijn en wanneer je een pijnlijke plek aanraakt of als je kat vermoedt dat je deze plek gaat aanraken, dan is het mogelijk dat hij je aanvalt om dit te voorkomen.

Zorg er dus voor dat je medische redenen kunt uitsluiten voordat je verder zoekt naar de oorzaak van het agressieve gedrag.  

Agressie door aaien

Sommige katten kunnen agressief gedrag vertonen wanneer iemand ze aait. Het aaien kan soms als oncomfortabel worden ervaren en hierdoor kan je kat je uit het niets aanvallen.

Wanneer je kat agressief gedrag vertoont tijdens het aaien, dan is het dus verstandig om hiermee te stoppen.

Spelagressie

kat die iemand in de gaten houdt

Bij spelagressie kan de kat plotseling zijn eigenaar gaan aanvallen. Dit is niet agressief bedoeld, maar het is bedoeld als spelletje.

De kat kan echter vrij hard gaan bijten of krabben tijdens dit spel en dit wil je als katteneigenaar liever niet.

Bij spelagressie kan de kat ergens gaan verschuilen en plotseling gaan aanvallen. Vervolgens rent de kat heel hard weg. Bij spelagressie maakt de kat zelden geluid, hierdoor kun je zien dat het niet om agressief gedrag gaat.

Spelagressie ontstaat vaak wanneer een kat niet veel heeft kunnen spelen met andere katten. Ook wordt er vaak geleerd dat de kat mag spelen met handen en voeten. Hierdoor kan de kat plotseling je handen of voeten gaan aanvallen, omdat je kat denkt dat dit speelgoed is.

Verveling kan ook een rol spelen in spelagressie. Het komt dan ook vaker voor bij katten die altijd binnen zitten.

Angst

Door angst kan een kat je plotseling gaan aanvallen. Dit gebeurt vaak wanneer de kat geen andere optie heeft.

Angst kan natuurlijk veel verschillende oorzaken hebben. De angst kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer er een onbekend persoon het huis binnenkomt of wanneer er een nieuw huisdier erbij is gekomen.

Territoriale agressie

Territoriale agressie ontstaat wanneer er een onbekend persoon of dier in het territorium van de kat komt. Hierdoor kan de kat agressief worden en het persoon of dier uit het niets aanvallen.

Valt je kat dus vaker mensen aan die over de vloer komen, dan kan dit de oorzaak zijn van het gedrag van je kat.

Omgeleide agressie

Als je kat je uit het niets aanvalt, dan kan dit ook komen door omgeleide agressie. De kat krijgt ergens stress van of wordt ergens boos om, en reageert dit af op een dier of persoon in het huis. Als jij op dit moment toevallig langsloopt, dan kan jij het doelwit zijn.

Omgeleide agressie kan ontstaan wanneer een kat bijvoorbeeld uit het raam kijkt en een kat of ander dier in de tuin ziet lopen. Je kat wil zijn territorium verdedigen, maar dit kan niet omdat hij niet naar buiten kan. Hierdoor kan je kat agressief worden en jij kan vervolgens het doelwit zijn van deze agressie.

Je kat wil de baas zijn

Het kan voorkomen dat de kat de baas van het huis wil zijn. Je kat kan bijvoorbeeld gaan grommen wanneer je hem probeert te verplaatsen of je kat kan deuren gaan blokkeren.

Signalen van agressief gedrag bij katten

kat die agressief gedrag vertoont

Als een kat agressief gedrag vertoont, dan hoeft dit niet te betekenen dat hij je meteen aanvalt. Er zijn een aantal signalen waar je aan kunt zien dat een kat op dat moment agressief gedrag vertoont. Om hier op te letten, kun anticiperen op een aanval van je kat.

Je kunt agressief gedrag bij een kat vooral zien aan de lichaamshouding:

 • Haren die overeind staan
 • Oren die plat tegen de zijkant van het hoofd staan of naar achteren zijn gedraaid
 • De kat staart je aan met verwijde pupillen
 • De kat loopt naar je toe
 • Heen en weer zwaaien met de staart

Ook kun je agressief gedrag opmerken aan blazen, grommen en slaan met de pootjes.

Wat moet ik doen bij een kat die mij zonder reden aanvalt?

Als je kat je zonder reden aanvalt, dan moet je eerst gaan ontdekken wat hiervan de reden is. Het is ten eerste van belang dat je medische redenen kunt uitsluiten. Een rit naar de dierenarts kan in sommige gevallen namelijk al de oplossing zijn.

Als je kat agressief wordt van aaien, dan moet je dus stoppen met aaien. Je kat vindt dit eenmaal niet fijn, en dit moet je respecteren. Als je kat het af en toe toelaat, dan kun je gewoon aaien. Gaat je kat vervolgens agressieve signalen vertonen, stop dan met aaien.

Bij spelagressie moet je ervoor zorgen dat je kat jou niet als speelgoed ziet. Zorg ervoor dat er genoeg speelgoed in huis is en stop met het gebruiken van je handen en voeten tijdens het spelen.

Heeft je kat angst, dan moet je ervoor zorgen dat je kat ten aller tijde kan vluchten wanneer hij erg angstig is. Dit voorkomt namelijk dat je kat iemand gaat aanvallen.

Lukt het niet om het agressieve gedrag bij je kat aan te pakken, dan heb je altijd nog de optie om naar een diergedragskundige te gaan. Deze gedragskundige kan vervolgens de oorzaak van het agressieve gedrag achterhalen en aanpakken.

Mijn kat heeft me aangevallen, kan dit gevaarlijk zijn?

Als je een wond hebt door een beet of krab van je kat, dan kunnen er bacteriën van de kat in de wond terechtkomen. Dit kan leiden tot een infectie.

Ouderen, kinderen en mensen met een verlaagde weerstand lopen een groter risico om hier ziek van te worden.

Ben je dus gebeten of gekrabd door je kat, houd de wond dan goed in de gaten. Wordt de wond rood, warm of zwelt hij, dan is het van belang dat je medische hulp zoekt. Ook bij koorts na een aanval van een kat is het verstandig om hulp te zoeken.

Samenvattend

Als je kat je uit het niets aanvalt, dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk. De agressie kan ontstaan door:

 • Pijn door medische redenen
 • Angst
 • Aaien
 • Spelagressie
 • Territoriale agressie
 • Omgeleide agressie
 • De baas willen zijn

Door goed naar de oorzaak van het gedrag te kijken, kun je het gedrag bij je kat voorkomen of aanpakken. Let ook goed op de signalen van agressie bij een kat, zodat je een aanval kunt voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *