kat met zijn voetkussentjes

Heeft Je Kat Pijn Aan Zijn Voetkussentjes? Dit Kan Er Aan De Hand Zijn

Een kat loopt de hele dag op zijn voetkussens en het kan dus weleens gebeuren dat deze voetkussentjes pijn gaan doen.

Maar wat zijn eigenlijk de verschillende oorzaken van deze pijn en moet je naar een dierenarts? Het antwoord op deze vragen lees je hier!

Ingegroeide nagel

De nagels van een kat kunnen in een boog groeien. Wanneer de nagels te lang worden, kunnen ze op een manier groeien dat ze in de voetkussens terechtkomen en dit kan de voetkussens beschadigen.

Omdat de nagel van een kat allerlei bacteriën kan bevatten en omdat de kat met deze voetkussen rond blijft lopen, kan er een infectie ontstaan.

Beschadiging van de voetkussens

De voetkussens van een kat zijn net als schoenen voor een mens en kunnen beschadigd raken. Als een kat bijvoorbeeld droge voetkussens heeft, dan kunnen ze uiteindelijk gaan barsten en hierdoor kunnen er wondjes en sneetjes ontstaan en dit kan pijn doen.

Ook kunnen de voetkussens beschadigd raken na een gevecht met een andere kat. Als je dus merkt dat je kat pijn heeft, controleer de voetkussen dan goed en kijk of het beschadigd is. Vervolgens kun je beslissen of je kat hulp nodig heeft van een dierenarts of niet.

Vreemde voorwerpen

Er kunnen vreemde voorwerpen in de voetkussen terechtkomen, zoals splinters, spijkers of doorns. Dit kan veel pijn doen en het is belangrijk om deze voorwerpen uit de poot te halen wanneer je het opmerkt.

Blijft het voorwerp te lang in de poot zitten, dan kan de voetkussen gaan ontsteken.

Verbrand

De voetzooltjes van een kat kunnen verbranden en dit doet natuurlijk pijn. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je kat op heet asfalt heeft gelopen of misschien heeft je kat zijn pootje door een kaars heen gehaald.

Bij een lichte brandwond (1e graads) hoef je vaak niet naar een dierenarts en moet koelen al genoeg zijn. Heeft je kat ernstige brandwonden, zorg er dan voor dat je de wond gekoeld houdt en ga naar een dierenarts.

Ontstoken voetkussentjes

Door verschillende oorzaken kan een voetkussen van een kat gaan ontsteken. Dit gebeurt door oorzaken die al genoemd zijn, zoals een ingegroeide nagel, beschadiging van de voetkussens of door een vreemd voorwerp die in de voetzool terecht is gekomen.

Je kunt een ontsteking aan de voetkussen vaak herkennen aan:

  • Een zwelling
  • De plek voelt warm aan
  • De kat likt veel aan zijn poot
  • De kat loopt mank

Je kunt een lichte ontsteking vaak zelf behandelen. Maak de wond eerst schoon met een zoutoplossing (één eetlepel zout per liter water).

Vervolgens kun je een ontstekingsremmende zalf gebruiken, zoals Vetramil Honingzalf. Zorg er vervolgens voor dat je kat niet aan de wond kan likken. Dit kan het genezingsproces vertragen en er kan opnieuw een ontsteking ontstaan.

Bij een ernstige infectie is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken. Een ernstige infectie kun je opmerken aan pus, stank, koorts en een abces.  

kat die pijn heeft aan voetkussen

Problemen met de voetkussens bij je kat voorkomen

Je wil natuurlijk het liefst voorkomen dat je kat problemen krijgt met zijn voetkussentjes. Er zijn een aantal manieren hoe je dit kunt voorkomen. Je leest deze manieren hieronder.

Houd de nagels kort

Het is belangrijk dat de nagels van je kat niet te lang worden. Als de nagels namelijk te lang worden, kunnen ze in sommige gevallen in de voetzooltjes terechtkomen.

De nagels van een kat kunnen namelijk op een krullende manier groeien. Wanneer dit gebeurt, kan er een wond ontstaan in het voetzooltje en dit kan zelfs gaan ontsteken.

Knip de nagels dus van je kat wanneer ze te lang zijn. Dit doe je met een nagelschaar voor katten. Laat je kat dit niet doen, laat dit dan doen door een dierenarts of een trimmer.

Houd de voetzolen schoon en soepel

De voetzooltjes van een kat kunnen het zwaar te verduren krijgen en het is dus logisch dat ze soms beschadigd raken.

Je kunt dit voorkomen door de pootjes van je kat schoon te houden, vooral in de winter. In de winter blijft er namelijk ijs, sneeuw en strooizout aan de pootjes van je kat zitten. Dit kan leiden tot uitgedroogde voetzooltjes en hierdoor kunnen ze gaan barsten.

Ook bij warm weer kunnen de voetzooltjes openbarsten. Dit kan komen door een te warme ondergrond. Om de pootjes van je kat te beschermen, kun je een potenbalsem gebruiken. Dit houdt de voetzooltjes soepel en vettig, en dit voorkomt dat ze gaan uitdrogen.

Controleer de pootjes regelmatig

Een kat loopt de hele dag rond op zijn pootjes en laat vaak niet goed merken als hij pijn heeft. Daarom is het van belang dat je af en toe de voetzooltjes van je kat controleert.

Kijk even of er geen wondjes of vreemde voorwerpen op de poot van je kat zitten. Check ook gelijk even de nagels. Als je dit regelmatig doet, dan ben je er meestal snel bij wanneer er iets mis is en dit verkleint de kans op bijvoorbeeld een infectie.

Samenvattend

Als je kat pijnlijke voetkussens heeft, dan kan dit komen door een ingegroeide nagel, beschadiging van de voetkussens, verbranding, vreemde voorwerpen of door een ontsteking.

Of je naar een dierenarts moet, hangt af van de ernst van de oorzaak. Heeft je kat bijvoorbeeld een klein wondje, dan kun je dit zelf behandelen. Heeft je kat echter een grote wond of een ernstige ontsteking aan de voetkussen, ga dan altijd naar een dierenarts.

Het is daarnaast belangrijk om de voetkussens van je kat goed te verzorgen en deze regelmatig te controleren. Hiermee voorkom je eventuele problemen met de voetkussens in de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *