kat met handdoek boven zijn hoofd

Kan Je Een Kat Wassen Met Mensenshampoo?

Soms is het nodig om een kat te wassen. Helaas heeft niet iedereen kattenshampoo in huis. Mensen gaan in dit geval vaak op zoek naar andere shampoos waar ze hun kat mee kunnen wassen.

Mensenshampoo heeft iedereen wel in huis, het is dus logisch dat je dit als alternatief wil gebruiken voor je kat. Maar kan je een kat eigenlijk wel wassen met mensenshampoo, of kun je het beter niet doen? Dat lees je allemaal hier!

Is mensenshampoo veilig voor een kat?

De pH-waarde van een mensenhuid en een kattenhuid zijn zeer verschillend. Dit is dan ook de reden waarom je geen mensenshampoo op een kat moet gebruiken.

Mensenshampoo is namelijk niet gemaakt voor de kattenhuid en kan veel te sterk zijn. Dit kan leiden tot huidproblemen, zoals een droge of geïrriteerde huid.

Is het nodig om een kat te wassen?

Eigenlijk is het niet eens nodig om een kat te wassen. Een kat kan namelijk prima voor zijn eigen hygiëne zorgen door zichzelf te likken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Een oude of zieke kat kan namelijk minder flexibel zijn en hierdoor kan hij lastiger bij bepaalde plekken op zijn lichaam komen. Hetzelfde geldt voor een kat die te dik is. Bij deze katten kan het dus wel nodig zijn om ze te wassen.

Waar kan ik mijn kat het beste mee wassen?

Als je het beste met je kat voor hebt, dan moet je een goede kattenshampoo gebruiken. Deze shampoo is speciaal gemaakt voor de kattenhuid en zal dus altijd het beste zijn. Heb je een kat die gevoelig is voor huidproblemen, dan kan het helpen om een kattenshampoo te gebruiken voor katten met een gevoelige huid.

Wat als ik geen kattenshampoo heb?

Als je geen kattenshampoo hebt en je kat moet echt gewassen worden, dan zijn er nog een aantal alternatieven mogelijk.

Dreft

Dreft is goed in het verwijderen van hardnekkig vuil. Dreft kan ook gebruikt worden om een vieze kat te wassen. Doe dit alleen wanneer je echt geen andere keus hebt en maak er geen gewoonte van.

Dreft kan namelijk naast de viezigheid, ook de goede natuurlijke oliën van de huid afhalen. Hierdoor kan de huid gaan uitdrogen en is de kans groter op huidinfecties.

Natte doekjes

Natte doekjes kunnen ook helpen om je kat even op te frissen. Dit werkt alleen als je kat een klein beetje vies is. Is je kat erg vies, dan zal dit waarschijnlijk niet erg helpen.

 Een voorbeeld van zulke doekjes is Pet Cleaning Wipes. Dit zijn natte doekjes die speciaal gemaakt zijn voor huisdieren.

Gebruik alleen water

Je kunt je kat ook wassen zonder shampoo. Het wassen met een klein beetje warm water kan al wonderen doen.

Maak je eigen shampoo

Je kunt ook je eigen kattenshampoo maken. Je mixt een beetje havermout, water en baking soda samen, en je hebt je eigen shampoo!

Masseer dit mengsel in de huid van je kat en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het eruit spoelen en is je kat weer helemaal fris.

Wat kan ik nog meer niet gebruiken om een kat te wassen?

Er zijn nog een aantal shampoos die je absoluut niet moet gebruiken om je kat te wassen.

Hondenshampoo

Honden katten zijn allebei dieren, dus sommige mensen denken dat hondenshampoo ook gebruikt kan worden op een kat. Dit is helaas niet waar.

De huid van een hond en een kat is erg verschillend en de shampoo dus ook. Het gebruiken van hondenshampoo op een kat kan leiden tot huidproblemen. In sommige hondenshampoos kunnen zelfs ingrediënten zitten die giftig zijn voor katten. Gebruik dus nooit hondenshampoo om je kat te wassen!

Babyshampoo

Net als mensenshampoo is babyshampoo niet bedoeld voor een kat. Het is weliswaar wat zachter voor de huid, maar het kan nog steeds huidproblemen veroorzaken bij een kat. Probeer het gebruiken van babyshampoo bij je kat dus te vermijden.

Tot slot

Mensenshampoo is dus niet geschikt voor katten. Het kan leiden tot problemen, zoals een droge, geïrriteerde huid.

Heb je geen kattenshampoo in huis en moet je kat echt gewassen worden, kies dan voor de alternatieven die hier beschreven staan. Heeft het wassen geen haast, dan kun je het beste eerst een goede kattenshampoo aanschaffen. Succes met het wassen van je kat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *