kat met bek open

Waarom Houdt Mijn Kat Zijn Bek Open?

Katten houden meestal hun bek dicht. Wanneer je opmerkt dat de bek van je kat openstaat, dan zul je je vast afvragen waarom je kat dit doet.

Een kat kan zijn bek openhouden door gedrag dat flemen heet. Dit gedrag is onschuldig en je hoeft dus niets te doen. Het openhouden van de bek kan ook ontstaan door medische oorzaken. In dit artikel gaan we meer op flemen en de medische oorzaken in.

Flemen

Flemen is gedrag die bij bepaalde dieren naar voren komt, zoals katten en paarden. Wanneer een kat een bepaalde geur ruikt, dan kan de kat zijn bek gaan openen om deze geur beter te ruiken.

Een kat kan de geur beter ruiken door het orgaan van Jacobson. Dit orgaan bevindt zich in de bovenkant van het gehemelte. Door de bek te openen, kunnen de geurmoleculen dit orgaan beter bereiken. Het orgaan vangt deze geuren op en stuurt vervolgens een signaal naar de hersenen over de bepaalde geur.  De kat krijgt door dit orgaan meer informatie over een bepaalde geur.

Flemen kan dus een oorzaak zijn van het openhouden van de bek. Houdt je kat zijn bek open na het ruiken van een bepaald voorwerp, dan is dit dus de reden. Dit gedrag is erg normaal en je hoeft er dus niets aan te doen.

Hoe ziet flemen eruit bij een kat?

Voordat een kat gaat flemen, ruikt de kat ergens aan. Na het snuffelen stopt de kat ineens, en houdt het dier zijn bek open voor een paar seconden. De gezichtsuitdrukking van de kat kan vrij komisch eruit zien.

Waardoor gaat een kat flemen?

Een kat kan gaan flemen door bepaalde feromonen. Feromonen zijn geuren die worden gebruikt om te communiceren. Communicatie via feromonen kan alleen tussen dieren van dezelfde soort.

Urine van een bevat bijvoorbeeld veel feromonen. Wanneer een kat dus urine ruikt van een andere kat, dan kan dit een flemen reactie veroorzaken.

Het orgaan van Jacobson wordt echter niet alleen gebruikt voor feromonen. Ook andere geuren kunnen opgenomen worden door dit orgaan, zoals het ruiken van vieze sokken of een bezweet T-shirt. Door dit soort geurtjes kan een kat dus ook gaan flemen.

kat die aan het flemen is

Medische oorzaken van het openhouden van de bek bij katten

Als een kat zijn bek de hele tijd openhoudt, dan kunnen er naast flemen ook medische oorzaken zijn. Hieronder lees je de meest voorkomende medische oorzaken van het openhouden van de bek bij een kat.

Wanneer een kat telkens zijn bek openhoudt, dan kan dit betekenen dat de kat niet meer door zijn neus kan ademen. Dit kan door dingen komen, zoals:

  • Een tumor in de neusholte
  • Allergieën
  • Infecties

Het openhouden van de bek hoeft niet altijd te betekenen dat de neus geblokkeerd is. Het kan namelijk ook betekenen dat de kat pijn heeft in zijn bek.

Pijn in de bek wordt vaak veroorzaakt door gebitsproblemen. Je kunt gebitsproblemen herkennen aan:

  • Verminderde eetlust
  • Bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Veel tandplak en -steen op tanden
  • Krabben aan de bek

Als je kat last heeft van gebitsproblemen, ga dan naar een dierenarts. Je kat zal waarschijnlijk een gebitsreiniging nodig hebben. Het is nu namelijk al te laat om te beginnen met poetsen.

Hijgen bij katten

Als je kat de hele tijd zijn bek openhoudt en hijgt, dan is dit vaak een teken van een onderliggend probleem. Katten ademen normaalgesproken namelijk altijd door hun neus.

Als een kat hijgt, dan kan dit een teken zijn van extreme stress, benauwdheid of oververhitting.

Bij stress is het van belang dat je de oorzaak van de stress achterhaald en hier iets aan doet om de stress te verminderen. Vermoed je dat je kat het te warm heeft, breng hem dan naar een koele plek en zorg voor voldoende water. Ga naar een dierenarts indien nodig.

Benauwdheid kan veel verschillende oorzaken hebben bij een kat. Het kan bijvoorbeeld komen door problemen met de longen of met de luchtwegen. Ga in dit geval altijd naar een dierenarts.

Hijgen bij kittens

Kittens kunnen weleens gaan hijgen na het spelen. De kittens kunnen namelijk zo intensief spelen, dat ze het erg warm krijgen en hierdoor gaan hijgen. Hijgt je kitten eventjes na het spelen, dan zal dit dus geen probleem moeten zijn. Het is wel een probleem wanneer het hijgen niet stopt.

Wanneer naar een dierenarts?

Als je kat af en toe eventjes zijn bek openhoudt, dan komt dit waarschijnlijk door flemen en hoef je dus niets te doen. Het wordt wel een probleem wanneer je kat voor een lange tijd zijn bek openhoudt.

Dit kan namelijk betekenen dat je kat niet door zijn neus kan ademen of het kan een teken zijn van gebitsproblemen. Het is in deze gevallen verstandig om een dierenarts te bezoeken om je kat te laten controleren.

Als je kat hijgt door benauwdheid is het ook belangrijk om een dierenarts te bezoeken. Bij oververhitting ligt het aan de ernst van de oververhitting. Bij stress is het van belang dat je de oorzaak van de stress achterhaald om het probleem aan te pakken. Lukt dit niet, dan kan je hulp vragen bij een dierenarts of diergedragskundige.

Samenvattend

Als een kat zijn bek openhoudt, dan kan flemen vaak de oorzaak zijn hiervan. Door te flemen, kan een kat meer informatie verkrijgen over bepaalde geurtjes. Dit kan geen kwaad en je hoeft dus niet naar een dierenarts.

Bij flemen houdt een kat zijn bek voor een paar seconden open. Houdt je kat zijn bek open voor een langere tijd, dan kan dit een teken zijn van een probleem. Het kan betekenen dat de kat niet door zijn neus kan ademen of het kan een teken zijn van gebitsproblemen.

Als een kat gaat hijgen, dan kan dit veroorzaakt worden door stress, benauwdheid of oververhitting. Ga naar een dierenarts indien nodig.

Weet je nog steeds niet waarom je kat zijn bek openhoudt? Ga dan naar een dierenarts om je kat te laten controleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *