bamboe

Kan een Kat Bamboe Eten? Is Bamboe Giftig Voor Katten?

Bamboe kan het interieur of de tuin van een huis een boost geven. Als je een kat in huis hebt, dan is het helaas mogelijk dat de kat deze plant probeert te eten.

Sommige planten kunnen giftig zijn voor dieren, dus je vraagt je vast af of bamboe giftig kan zijn voor een kat. Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel.

Kan een kat bamboe eten?

Ja, een kat kan normale bamboe gewoon eten. Het is niet giftig en het kan zelfs nuttig zijn voor een kat. Bamboe bestaat namelijk voor ongeveer 22 procent uit eiwitten en het dieet van een kat bestaat vooral uit eiwitten.

Deze eiwitten haalt een kat vooral uit vlees, maar het kan geen kwaad om deze eiwitten af en toe uit bamboe te halen.

Neemt je kat dus af en toe een hapje bamboe, dan kan dit geen kwaad. Maak er alleen geen gewoonte van.

Normale bamboe is niet giftig voor katten. Bepaalde soorten bamboe kunnen echter wel giftig zijn, zoals de geluksbamboe. Meer hierover lees je hieronder.

Kijk uit bij geluksbamboe

geluksbamboe

Sommige mensen hebben in plaats van normale bamboe, geluksbamboe in huis. Het lijkt op bamboe, maar het is echter geen bamboesoort.

Eet je kat van deze plant, dan kan dit wel voor problemen zorgen. De bladeren van de geluksbamboe bevatten namelijk saponinen, die giftig zijn voor de meeste dieren, zoals honden en katten. Deze stoffen kunnen irritatie geven aan het spijsverteringsstelsel van dieren.

Symptomen van geluksbamboe-vergiftiging kunnen bestaan uit:

  • Braken
  • Diarree
  • Speekselen
  • Maagproblemen
  • Zwakheid
  • Verwijde pupillen
  • Weinig eetlust
  • Ademhalingsproblemen

Om te voorkomen dat je kat geluksbamboe eet, is het belangrijk dat je de plant buiten het bereik van je kat houdt. Ben je weg van huis en is je kat alleen thuis, dan is het verstandig om de plant op een plek te zetten waar je kat absoluut niet bij kan.

Wat moet je doen wanneer je kat geluksbamboe heeft gegeten?

Heeft je kat geluksbamboe gegeten en heeft het dier symptomen van een geluksbamboe-vergiftiging, dan is het belangrijk om een dierenarts te bezoeken.

Een geluksbamboe-vergiftiging is in de meeste gevallen niet dodelijk, maar het kan een kat wel erg ziek maken.

Zorg ervoor dat je weet hoeveel geluksbamboe je kat ongeveer heeft gegeten, zodat je deze informatie kunt delen met de dierenarts. Met deze informatie kan de dierenarts een betere behandeling bieden.

Samenvattend

Bamboe is dus niet giftig voor katten en het kan zelfs een goede snack zijn voor de kat. Bamboe zit namelijk vol met eiwitten. Maak er echter geen gewoonte van.

Sommige soorten bamboe kunnen echter wel giftig zijn voor een kat, zoals de geluksbamboe. Heeft je kat geluksbamboe gegeten en heeft het dier symptomen van een vergiftiging, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *