tandvlees van een kat

Waarom Heeft Mijn Kat Zwart Tandvlees?

Normaalgesproken heeft het tandvlees van een kat een mooie roze kleur. In sommige gevallen kan het tandvlees van een kat verkleuren.

Als het tandvlees van je kat zwart kleurt, dan is het logisch dat je jezelf afvraagt wat dit kan betekenen. In dit artikel lees je alles over zwart tandvlees bij katten en wat je het beste kunt doen.

Lentigo Simplex

Als een kat zwarte vlekjes op zijn tandvlees heeft, dan kan dit komen door Lentigo Simplex. Bij Lentigo Simplex ontstaan er zwarte vlekjes op de neus, het tandvlees en de oogleden van een kat.

Lenntigo Simplex komt vooral voor bij oudere katten met een oranje vacht. De aandoening kan ook ontstaan bij katten met een andere kleur vacht.

Deze vlekjes zijn gelukkig onschadelijk en de kat heeft er geen last van. Je hoeft dus niets te doen. De vlekjes zullen ook niet meer weggaan. Als een kat het eenmaal in zijn genen heeft, dan zullen de vlekjes blijven.

Zorg er wel voor dat je tumorcellen uitsluit. Je leest meer over tumorcellen in het volgende kopje.

Tumorcellen

Het komt niet heel vaak voor, maar als er zwarte plekjes op het tandvlees van een kat zitten, dan kunnen dit kankercellen zijn.

Dit kan verward worden met de aandoening Lentigo Simplex. Hierbij zijn er namelijk ook zwarte plekjes aanwezig op het tandvlees. Er is gelukkig wel een manier om het verschil te zien.

Wanneer er kankercellen op het tandvlees zitten, dan zijn deze zwarte plekjes verhoogd. Als je er met je vingers overheen gaat, dan moet je dus een kleine verhoging moeten voelen.

Voel je dit niet, dan zijn het waarschijnlijk geen tumorcellen. Twijfel je toch, dan kan het natuurlijk nooit kwaad om even langs de dierenarts te gaan.

Slechte gebitsverzorging

Door gebitsproblemen kan het tandvlees donkerder worden en zelfs zwart kleuren door de opbouw van tandsteen en -plak.  

Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij katten. Dit komt omdat katteneigenaren vaak niet denken aan de gebitsverzorging van hun kat.

Net als bij mensen is het bij katten van belang dat het gebit regelmatig gepoetst wordt. Er blijven namelijk voedselresten achter in het kattengebit wanneer een kat heeft gegeten.

De bacteriën in deze voedselresten kunnen leiden tot tandplak. Wordt dit niet verwijderd, dan veranderd tandplak in tandsteen en kan het tandvlees gaan ontsteken.

Er zijn een aantal symptomen merkbaar wanneer een kat gebitsproblemen heeft:

Om gebitsproblemen te voorkomen, is het van belang dat je het gebit van je kat regelmatig poetst met kattentandpasta.

Is het tandvlees van je kat al verkleurd of heeft je kat andere hevige symptomen, dan ben je waarschijnlijk al te laat en kun je het gebit van je kat beter professioneel laten reinigen door een dierenarts.  

Iets heeft gevlekt in het tandvlees

Zwart tandvlees kan ook betekenen dat er iets gevlekt heeft in het tandvlees. Dit kan komen wanneer je kat iets gegeten heeft of door een bloeding.

Ten eerste kan het tandvlees zwart verkleuren door opgedroogd bloed. Je kat kan een wondje hebben in zijn bek of het bloed kan ontstaan zijn door gebitsproblemen. Probeer dus te achterhalen waar dit bloed vandaan komt en ga eventueel naar een dierenarts.

Het tandvlees van een kat kan ook verkleuren door iets wat hij heeft gegeten. Voeding van een kat is meestal niet zwart van kleur, dus dit zal het waarschijnlijk niet zijn.

Het kan wel betekenen dat je kat iets heeft gegeten wat hij niet hoort te eten, zoals motorolie. Vermoed je dat je kat iets vreemds heeft gegeten of gedronken, ga dan naar een dierenarts.

Tot slot

 Als een kat zwart tandvlees heeft, dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door de aandoening Lentigo Simplex. Dit kan geen kwaad en je hoeft dus ook niets te doen. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat het niet om tumorcellen gaat.

Worden de vlekken veroorzaakt door gebitsproblemen, ga dan naar een dierenarts. Waarschijnlijk zal je kat een gebitsreiniging moeten ondergaan. Ga ook naar een dierenarts wanneer je kat iets vreemds heeft gegeten of wanneer de zwarte vlekken veroorzaakt worden door een ernstige wond in de bek.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *