kattenbak die naar ammoniak stinkt

Wat Kun je Doen Bij een Kattenbak Die Stinkt Naar Ammoniak?

Ammoniak is een nare geur die katteneigenaren waarschijnlijk weleens ruiken in hun huis. Er zijn gelukkig een aantal manieren om deze nare geur bij de kattenbak te bestrijden. Pas onze tips toe voor een kattenbak die weer schoon is en fris ruikt!

Waarom ruikt een kattenbak naar ammoniak?

Urine bevat de stof ureum. Deze stof stinkt op zichzelf niet. Wanneer ureum echter voor een langere tijd ergens blijft liggen, dan zetten bacteriën het ureum om in ammoniak.

Wanneer dit gebeurt, dan ruik je dus de stinkende urinegeur. Dit is dus gewoon ammoniak. Wanneer je dit ruikt, dan hoef je je dus geen zorgen te maken om je kat. Je moet wel een manier gaan bedenken om deze geur te bestrijden. Lees verder om te kijken hoe je dit kunt doen.  

Wat je kunt doen om de ammoniakgeur te bestrijden

Het is dus normaal dat de kattenbak naar ammoniak kan gaan stinken. Je wil deze geur natuurlijk het liefst bestrijden, want je wil deze geur niet in je huis hebben. Er zijn een aantal manieren om deze nare lucht te bestrijden.

Schep de kattenbak vaker

Als de kattenbak vaak naar ammoniak stinkt, dan betekent dit dat je vaker moet scheppen. Urine gaat stinken wanneer het voor een langere tijd in de kattenbak ligt.

Probeer de kattenbak dus minstens één keer per dag te scheppen. Heb je meerdere katten die dezelfde kattenbak gebruiken, dan moet je dit zelfs vaker doen.

Vervang de kattenbakvulling

Heb je klontvormende kattenbakvulling, dan moet je de klonten met ontlasting minimaal één keer per dag uit de kattenbak verwijderen. De vulling wordt dan steeds minder, dus af en toe moet je wat vulling bijvullen.

Heb je kattenbakvulling zonder klontvorming, dan moet je ongeveer om de vier dagen de hele vulling vervangen. Doe je dit niet, dan kan de kattenbak naar ammoniak gaan stinken.

Schaf een zelfreinigende kattenbak aan

Het schoonmaken van de kattenbak kan veel werk zijn en de meeste katteneigenaren zitten hier niet op te wachten. Het kan dus handig zijn om een zelfreinigende kattenbak aan te schaffen.

Deze kattenbak bevat absorberende houtkorrels die urine opvangen. Door de vocht van het urine veranderen de houtkorrels in zaagsel en dit zaagsel valt door het filterrooster in de opvanglade. Hiermee worden nare geurtjes voorkomen.

Het enige wat je met deze kattenbak nog moet doen is de poep scheppen en de opvanglade legen.

Verander van kattenbakvulling

Gebruik je een kattenbakvulling die van lage kwaliteit is, dan zal de kattenbak dus sneller gaan stinken. Als je de nare ammoniakgeur wil voorkomen, dan is het verstandig om een kattenbakvulling van goede kwaliteit aan te schaffen.

Deze vullingen zijn misschien wat duurder, maar het is vaak wel beter in het bestrijden van nare luchtjes. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van goede kattenbakvullingen:

Reinig de kattenbak

Het is nodig om de kattenbak af en toe grondig te reinigen. Doe je dit niet, dan kan de ammoniak in de kattenbak gaan zitten. Hierdoor heeft het geen nut om de vulling te vervangen. De lucht zal dan nog steeds blijven hangen.

Het is belangrijk dat je de kattenbak minstens één of twee keer per maand schoonmaakt. Dit kun je doen met warm water en afwasmiddel.

Probeer geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor je kat. Maak de kattenbak leeg en maak het vervolgens schoon. Laat de bak vervolgens drogen en daarna kun je de kattenbakvulling weer in de bak doen.

Mocht de kattenbak nog steeds stinken, dan kan het helpen om een urinegeurverwijderaar te gebruiken tijdens het schoonmaken van de kattenbak.

Heb je geen urinegeurverwijderaar thuis, dan kan azijn ook helpen bij het verwijderen van de urinelucht.

Vervang de kattenbak

In sommige gevallen kunnen de bacteriën, die nare luchtjes veroorzaken, permanent gaan zitten in de kattenbak. Het kan dan lastig of onmogelijk zijn om deze bacteriën te verwijderen en de kattenbak zal dus blijven stinken.

Is dit het geval bij jouw kattenbak, dan kan het verstandig zijn om een nieuwe kattenbak te kopen en de oude kattenbak weg te doen.

Baking soda

Baking soda kan helpen bij het neutraliseren van nare geurtjes. Strooi eerst een beetje baking soda in de kattenbak, voordat je de kattenbakvulling in de kattenbak stopt.

Door de baking soda worden de nare luchtjes bestreden en blijft de kattenbak dus langer fris. Dit kan voorkomen dat de kattenbak naar ammoniak gaat ruiken.

Daarnaast is baking soda veilig voor katten. Mocht de kat een beetje van deze baking soda binnenkrijgen, dan is er niks aan de hand. Baking soda is dus een hele goede optie wanneer je last hebt van nare luchtjes bij de kattenbak!

Tot slot

Het is dus normaal dat de kattenbak naar ammoniak kan gaan ruiken. Dit ontstaat wanneer urine voor een langere tijd in de kattenbak ligt.

Deze lucht kan sterk ruiken en het is dus belangrijk dat je deze geur bestrijdt. Hopelijk heb je wat aan de tips in dit artikel en kun je nu voorkomen dat de kattenbak naar ammoniak gaat ruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *