kat die moeite heeft met het eten van brokjes

Mijn Kat Heeft Moeite Met Brokken Eten: Bekijk Hier De Oorzaken

Eten is natuurlijk erg belangrijk voor dieren. Als je merkt dat je kat moeite heeft met het eten van brokken, dan is het logisch dat je je een beetje zorgen maakt. Je kat neemt bijvoorbeeld een brokje in zijn bek en spuugt hem hierna weer uit.

Maar wat kunnen de oorzaken eigenlijk zijn wanneer een kat moeite heeft met het eten van brokken? Dat lees je hier.

Gebitsproblemen

Veel katten krijgen op een gegeven moment te maken met gebitsproblemen. Dit komt omdat katteneigenaren vaak het gebit van hun kat niet goed verzorgen. Dit leidt tot problemen zoals ontstoken tandvlees, tandplak en tandsteen en uiteindelijk kan de kat zelfs tanden verliezen.

Als een kat gebitsproblemen heeft, dan kan dit vrij pijnlijk zijn. Hierdoor kan de kat moeite hebben met het eten van zijn brokjes.

Gebitsproblemen zijn op te merken aan dingen zoals een stinkende adem, bloedend tandvlees, met de poten aan de bek zitten en pijn bij aanraking van de bek.

Om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen, is het van belang dat je regelmatig het gebit van je kat poetst met kattentandpasta (gebruik nooit mensentandpasta!).

Het liefst doe je dit al wanneer je kat nog een kitten is. Hierdoor went de kat het beste aan het poetsen van het gebit. Lukt het niet om het gebit van je kat te poetsen, dan kun je altijd nog kiezen voor alternatieven voor het tandenpoetsen van je kat.

Je kat eet teveel andere dingen

Geef je je kat overdag veel snacks naast zijn brokken, dan kan dit ervoor zorgen dat je kat minder honger heeft en dus moeite zal hebben met het eten van brokken. De kat kan bijvoorbeeld ook buiten zijn eigen voedsel vangen, waardoor hij geen honger heeft.

Zorg voor genoeg water

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn brokken vrij droog. Als je niet voor genoeg water zorgt, dan kan het lastig zijn voor de kat om de brokken weg te werken.

Zorg er dus voor dat er altijd schoon en vers drinkwater beschikbaar is voor je kat. Je kat zal de brokken hiermee makkelijker kunnen eten.

Veranderingen in de omgeving

Veranderingen in de omgeving van de kat kunnen ertoe leiden dat de kat zich minder op zijn gemak zal voelen en stress kan krijgen. Dit is vaak terug te zien in de eetgewoonten van een kat. Er kunnen nog een aantal symptomen merkbaar zijn, zoals:

  • Likken aan de bek
  • Het heffen van het pootje
  • Siddering door de rug
  • Trillen
  • Hijgen
  • Gapen

Ben je bijvoorbeeld onlangs verhuisd of is er een nieuw persoon of dier in je huishouden? Dit zijn allemaal veranderingen in de omgeving die effect kunnen hebben op de kat.

Vaak zal de kat enige tijd nodig hebben om zich aan te kunnen passen aan zijn nieuwe omgeving. Uiteindelijk zal hij zijn oude eetgewoonten weer moeten oppakken.

Medische aandoeningen

Verschillende medische aandoeningen kunnen leiden tot weinig eetlust bij een kat. Hierdoor kan het lijken dat de kat moeite heeft met het eten van zijn brokken.

Eet je kat ook weinig of geen natvoer en/of snacks meer, dan heeft je kat dus weinig eetlust. Aandoeningen zoals leverfalen, nierfalen of maag- en darmproblemen kunnen hiervoor zorgen.

Als je het vermoeden hebt dat het gedrag van je kat wordt veroorzaakt door een medische aandoening, ga dan naar een dierenarts. Ook wanneer je twijfelt kan het nooit kwaad om een dierenarts te bezoeken.

Tot slot

Wanneer een kat moeite heeft met het eten van brokken, dan zijn er veel verschillende oorzaken mogelijk. Helaas kan het in veel gevallen veroorzaakt worden door gebitsproblemen. Dit is omdat veel katteneigenaren het gebit van hun kat niet goed verzorgen.

We hopen dat je iets wijzer bent geworden en nu de oorzaak weet van het eetgedrag van je kat. Heb je twijfels, ga dan altijd naar een dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *