kat die van huis loopt

Hoe Ver Loopt een Kat van Huis?

Als je een buitenkat hebt, dan is hij waarschijnlijk vaak weg van huis. Als katteneigenaar vraag je je vast af wat een kat allemaal doet buiten en hoe ver hij eigenlijk van huis loopt.

In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag. Je leest daarnaast hoe je een buitenkat het beste kunt beschermen tegen gevaar.

Hoe ver gaat een kat van huis?

Een kat gaat gemiddeld ongeveer 500 meter van huis. Dit geldt voor mannelijke katten. Vrouwelijke katten gaan meestal minder ver van huis. Vrouwelijke katten gaan ongeveer 230 meter van huis.

Factoren die bepalen hoe ver een kat van huis loopt

Hoe ver een kat van huis loopt, hangt af van een aantal factoren: het geslacht, voedsel en paren. Hieronder worden deze factoren uitgelegd.

Geslacht

Geslacht is één van de grootste factoren die bepaalt hoe ver een kat van huis loopt. Zoals eerder vermeld, loopt een mannetjeskat ongeveer 500 meter van huis. Een vrouwtjeskat loopt een stuk minder ver van huis, namelijk rond de 230 meter.

Voedsel

Is er geen of weinig voedsel beschikbaar voor de kat, dan zal hij verder van huis gaan lopen om zelf voedsel te vinden, zoals vogels of muizen.

Zorg er dus voor dat je kat altijd genoeg voedsel en drinkwater tot zijn beschikking heeft. Hiermee voorkom je dat je kat te ver van huis gaat lopen om naar voedsel te zoeken.

Paren

De grootste reden waarom mannetjeskatten verder van huis lopen dan vrouwtjeskatten, is het paren. Een mannetjeskat moet namelijk gaan zoeken voor een partner om hiermee te paren.

Een vrouwtjeskat wacht meestal tot een mannetje naar haar toekomt en blijft hierdoor dus dichter bij huis. Wil je voorkomen dat je mannetjeskat verder van huis loopt, dan kan het helpen om je kat te laten castreren.

Je kat volgen

Hoe ver een kat van huis loopt, hangt dus af van een aantal factoren en zal dus per kat verschillen. Het is dus onmogelijk om een precies cijfer te geven over jouw kat.

Ben je heel nieuwsgierig wat je kat allemaal buiten doet en hoe ver hij precies loopt, dan kun je ervoor kiezen om een gps-tracker aan te schaffen voor je kat. Met deze tracker kun je precies zien waar je kat zich bevindt en hoever hij van huis loopt.  

kat die ver van huis is

Hoe bescherm je een kat die vaak buiten loopt?

Als je kat veel van zijn tijd buiten besteedt, dan zitten hier risico’s aan verbonden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen zodat je kat zo goed mogelijk beschermd is tegen deze risico’s.

Castreer of steriliseer je kat

Katten lopen vaak verder van huis omdat ze willen paren met andere katten. Door je kat te laten castreren of steriliseren voorkom je dat je kat te ver van huis gaat lopen. Ook kan dit voorkomen dat je kat in een gevecht belandt met een andere kat.

Daarnaast is het castreren van een kat een goed middel om zwerfkatten tegen te gaan. Je voorkomt namelijk dat je kat gaat paren met een zwerfkat.

Chip je kat

Is je kat kwijtgeraakt of weggelopen, dan kan de dierenarts, het asiel of de dierenambulance met een chiplezer een chip aflezen en hierdoor kunnen ze je gegevens achterhalen.

Het kan dus verstandig zijn om je kat te laten chippen, mocht hij ooit kwijtraken. Bij het chippen van een kat wordt er een klein buisje met een injectienaald tussen de schouderbladen van de kat ingebracht. Het chippen van een kat is niet verplicht, maar kan handig zijn wanneer je een kat hebt die vaak buiten loopt.

Vaccineer je kat

Loopt je kat veel buiten, dan is het verstandig om je kat te laten vaccineren tegen bepaalde ziektes. Ook als je een binnenkat hebt is het verstandig om dit te doen.

Belangrijke vaccinaties voor een kat zijn die voor de kattenziekte en de niesziekte. Je kunt ook nog denken aan rabiës, bordertella bronchiseptica, chlamydia en leukose.

Een kat buiten laten lopen of niet?

Het kan lastig zijn om te bepalen of je je kat binnen wilt houden of buiten wil laten lopen. Een binnenkat en een buitenkat hebben beide zo hun voor- en nadelen. Het is verstandig dat je deze voor- en nadelen afweegt.

Een buitenkat heeft als voordelen bijvoorbeeld dat de kat ongedierte bestrijdt, meer in contact komt met andere katten, meer lichaamsbeweging heeft en minder vaak gedragsproblemen vertoont. De nadelen zijn dat de kat een ongeluk kan krijgen, parasieten kan krijgen of ziektes met zich kan meebrengen.

Een binnenkat heeft als voordelen dat de kat minder gezondheidsrisico’s heeft. De nadelen zijn dat de kat bijvoorbeeld gedragsproblemen kan ontwikkelen, minder lichaamsbeweging heeft of de kat kan zich gaan vervelen.

Het is dus van belang dat je alle voor- en nadelen afweegt en vervolgens kun je een beslissing nemen.

Tot slot

Hoe ver een kat van huis loopt, hangt dus af van een aantal factoren. Gemiddeld loopt een vrouwtjeskat 230 meter van huis een mannetjeskat loopt ongeveer 500 meter van huis.

Heb je een buitenkat, dan is het van belang dat je hem goed beschermt. Je kunt dit doen door je kat te steriliseren of castreren, chippen en te vaccineren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *