kat die op de bank ligt

Kapotte Voetkussentjes Bij de Kat: Dit Moet je Doen

De voetkussentjes zijn erg belangrijk voor een kat. Voetkussens beschermen namelijk botten en gewrichten tegen schokken die worden veroorzaakt door rennen, lopen of springen. Ze beschermen de poot ook tegen extreem weer (warm en koud) en helpen bij het navigeren.

Als je kat last heeft van een kapot voetkussentje, dan is het dus belangrijk dat je je kat hierbij helpt. Hier lees je hoe je dit kunt doen en hoe je kapotte voetkussens kunt voorkomen.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je ontdekt dat de voetkussen van je kat kapot is, dan moet je eerst kijken hoe ernstig de wond is. Ga altijd naar een dierenarts wanneer je kat:

  • Een diepe wond heeft waarvan de randen openstaan (moet gehecht worden)
  • Een erg grote wond heeft
  • Een wond heeft die niet stopt met bloeden
  • Een vreemd voorwerp in het voetkussen heeft die je zelf niet kunt verwijderen

Is de wond op het voetkussen van je kat dus vrij ernstig, ga dan direct naar een dierenarts. Wanneer je twijfels hebt is het ook altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Kapotte voetkussens thuis behandelen

Is de wond van je kat minder ernstig, dan is dit vaak thuis te behandelen. Om te beginnen is het van belang dat je de wond op het voetkussentje goed schoonmaakt. Dit voorkomt namelijk dat de voetkussen kan gaan ontsteken.

Je kunt de wond schoonmaken door water te koken en dit met zout te mengen (ongeveer negen gram zout en één liter water). Laat het afkoelen en gebruik een wattenschijfje of katoenen gaasje om de wond schoon te maken.

Je kunt de wond eventueel ook nog behandelen met Vetramil Honingzalf. Dit is een bacteriedodende zalf en zorgt ervoor dat de wond wordt ontsmet.

Vervolgens kan het verstandig zijn om de wond af te dekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met zelfklevend verband. Een gaasje kan ook handig zijn. Hiermee voorkom je dat er viezigheid in de wond terechtkomt.

Likt je kat veel aan zijn poot of probeert hij het verband eraf te halen, dan kun je een kattenkraag gebruiken zodat de kat er niet meer bij kan. Dit is belangrijk, want het likken en bijten aan de wond kan het verstel belemmeren en het kan zelfs leiden tot infecties.

Houd de wond vervolgens goed in de gaten. Mocht de wond niet goed genezen of zelfs erger worden, ga dan altijd naar de dierenarts.  

Kapotte voetkussentjes bij je kat herkennen

Als je nooit naar de voetzooltjes van je kat kijkt, dan kan het lastig zijn om kapotte voetzooltjes te ontdekken. Er zijn wel vaak een aantal andere symptomen die je kat kan hebben, zoals:

Voetzoolproblemen bij de kat voorkomen

Je wil problemen met de voetkussentjes natuurlijk het liefst voorkomen. Een manier om te voetzooltjes van je kat te beschermen, is door potenbalsem te gebruiken.

Potenbalsem zorgt voor bescherming van de voetkussens tijdens extreem warm of koud weer. Daarnaast helpt het bij droge voetkussentjes. Wanneer de voetkussens te droog zijn, kunnen ze gaan barsten en kunnen er wondjes ontstaan.

Het is ook van belang dat je de voetzooltjes van je kat regelmatig controleert. Kijk even of er geen vreemde voorwerpen inzitten en kijk of er geen wondjes aanwezig zijn. Als je deze wondjes snel ontdekt, dan kun je voorkomen dat de voetkussen gaat ontsteken bijvoorbeeld.

Tot slot

Is de voetkussen van je kat kapot, beoordeel dan eerst de ernst van de wond. Is de wond ernstig, ga dan altijd naar een dierenarts zodat je kat geholpen kan worden.

Is de wond thuis behandelbaar, gebruik dan de tips die er genoemd zijn. Mocht de kapotte voetzool niet herstellen of mocht het erger worden, ga dan langs de dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *