kat met droge voetkussens

Droge Voetkussentjes Bij de Kat Verhelpen

Katten hebben geen schoenen zoals mensen. Een kat loopt de hele dag op zijn voetzooltjes en het komt dus vaak voor dat ze uitdrogen. Uitdroging van de voetzooltjes kan oncomfortabel zijn voor een kat. In sommige gevallen kunnen droge voetkussens leiden tot wondjes. Door deze wondjes loopt de kat risico op een ontsteking van de voetkussentjes.

Je vraagt je vast af hoe je een kat met droge voetkussentjes kunt helpen. Er zijn verschillende manieren hoe je dit kunt doen, en die lees je allemaal hier.

Droge voetkussens bij een kat verhelpen

Potenbalsem

Door de pootjes van je kat in te smeren met potenbalsem, kun je droge voetzooltjes bij je kat verhelpen. Een voorbeeld van zo’n potenbalsem is Dripship Paw Balm.

Daarnaast zorgt potenbalsem ervoor dat de voetzolen van de kat beschermt zijn tegen dingen zoals sneeuw, ijs, een hete ondergrond of strooizout. Dit zijn allemaal oorzakers van het uitdrogen van de voetzooltjes bij katten.

Olie

Olieën kunnen helpen bij het verhelpen van droge voetkussentjes bij een kat. Je kunt hierbij denken aan olijfolie en kokosolie. Smeer de pootjes van je kat hiermee in en de droge voetkussentjes zullen verholpen worden.

Let er wel op dat je kat olievlekken in het huis kan achterlaten wanneer je de pootjes hiermee insmeert. Het kan dus verstandig zijn om je kat ergens tijdelijk op te sluiten.

Omega-3

Omega-3 heeft een ontstekingsremmende en cel versoepelende werking in het lichaam, waardoor vocht beter wordt vastgehouden. Als de vocht beter wordt vastgehouden, dan betekent dit dat de kwaliteit van de huid verbetert.

De huid van de kat zal minder snel uitdrogen en hierdoor kan het een bijdrage leveren aan katten met uitgedroogde voetzooltjes. Bovendien heeft omega-3 veel andere gezondheidsvoordelen te bieden voor een kat.

Je kunt omega-3 toevoegen aan het dieet van je kat door bijvoorbeeld Biofood Zalmolie te gebruiken. Dit is olie die je over het voer van je kat kunt strooien.

Zorg voor voldoende water

Wanneer een kat niet goed gehydrateerd is, dan kunnen de voetkussentjes uitdrogen. Dit gebeurt ook bij de huid van een mens wanneer hij niet genoeg water drinkt.

Zorg er dus voor dat je kat genoeg water in zijn drinkbakje heeft. Heeft je kat genoeg water tot zijn beschikking maar drinkt hij niet? Dan kan natvoer ook helpen bij het hydrateren van je kat. Natvoer bevat namelijk veel vocht. Je kunt eventueel ook water over de brokjes van je kat strooien.

Het dieet

Als een kat een bepaald tekort heeft aan voedingsstoffen, dan kan dit leiden tot droge voetkussentjes. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een tekort aan zink of eiwit.

Zorg er dus voor dat je kat goed voer heeft waarbij hij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Ga naar de dierenarts

In sommige gevallen kunnen de droge voetzooltjes veroorzaakt worden door een onderliggend probleem.

Heb je je best gedaan om de droge voetzooltjes te verhelpen, maar blijven ze droog? Dan kan het verstandig zijn om je kat te laten controleren door een dierenarts. Wellicht wordt het probleem veroorzaakt door een ziekte of aandoening.

Hoe ontstaan droge voetkussentjes bij katten?

Het weer

Extreem warm of koud weer kan tot uitdroging van de voetkussentjes leiden. Wanneer het erg warm is buiten, kan een warme ondergrond, zoals warm asfalt, leiden tot uitdroging van de voetkussens.

Daarnaast kan erg koud weer ook leiden tot uitdroging van de voetzooltjes. Door ijs, sneeuw en strooizout kunnen de voetkussens beschadigd raken of uitdrogen.

Likken aan de voetzooltjes

Sommige katten hebben de neiging om steeds aan hun pootjes te likken. Dit kan komen door oorzaken zoals stress, verveling of angst. Door het overmatig likken kunnen de voetzooltjes van de kat uitdrogen.

Wanneer dit het geval is, onderzoek dan wat de oorzaak is van deze stress, verveling of angst en vind een manier om dit op te lossen.

Tot slot

Er zijn dus veel manieren om droge voetzooltjes bij je kat te verhelpen. Met een goede potenbalsem zal het probleem vaak al opgelost moeten worden.

Gaan de droge voetkussentjes bij je kat niet weg, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *