kat met zijn pootje omhoog

Waarom Likt Mijn Kat Aan Zijn Poten?

Katten zijn vaak bezig met het likken aan hun eigen lichaam. Ook wordt er vaak aan de pootjes gelikt. Maar waarom doet een kat dit eigenlijk en wanneer moet je je zorgen maken? Je leest alle informatie over dit onderwerp hier.

Waarom een kat aan zijn poten likt

Als een kat aan zijn poten likt, dan betekent dit dat hij zichzelf aan het schoonmaken is. De tong van de kat werkt als een soort kam. Door te likken, wordt viezigheid uit de vacht verwijderd. Katten spenderen tussen de 30 en 50 procent aan het verzorgen van hun eigen vacht.

Daarnaast geeft het likken een rustgevend gevoel bij een kat. Het zorgt er namelijk voor dat er bepaalde hormonen vrijkomen en hierdoor voelt de kat zich goed.

Als je je kat dus af en toe aan zijn poten ziet likken, dan is dit heel normaal en hoef je dus niets te doen. Is je kat echt de hele tijd aan zijn pootjes aan het likken, dan kan dit duiden op een probleem. Deze problemen worden onder het volgende kopje behandeld.

Overmatig likken aan de poten bij katten

Als een kat af en toe aan zijn poten likt, dan is dit vaak geen probleem en probeert de kat zichzelf schoon te maken. Likt een kat constant aan zijn poot, dan kan dit een teken zijn van een probleem. De verschillende problemen die er mogelijk zijn lees je hieronder.

Allergieën

Een allergie komt regelmatig voor bij de kat. Bij een allergie kan er veel jeuk ontstaan op het lichaam. Hierdoor kan de kat aan zijn pootjes gaan likken of bijten.

Allergieën bij katten zijn op te delen in vier soorten:

  • Vlooienallergie – Hier reageert het lichaam van de kat erg heftig op een vlooienbeet. Er kan hierdoor veel jeuk ontstaan over het hele lichaam.
  • Voedselallergie – Hierbij is de kat allergisch voor een bepaald bestandsdeel in voeding, zoals eiwit. Het is in dit geval van belang om over te stappen op ander voeding.
  • Atopie – Bij atopie is de kat allergisch voor deeltjes uit de omgeving, zoals pollen of grassen.
  • Contactallergie – Contactallergie komt het minst vaak voor. Bij deze allergie ontstaat er een reactie door iets wat de huid heeft aangeraakt, zoals een halsbandje of een schoonmaakmiddel.

Bij een allergie kan het soms lastig te achterhalen zijn wat de allergische reactie veroorzaakt. Met behulp van een dierenarts kun je kijken wat de oorzaak is, zodat je het probleem kunt verhelpen.

Pijn

Het likken aan de poot kan een teken zijn van pijn. De kat kan bijvoorbeeld in glas hebben gestapt of er kan een ander wondje op de poot zitten.

Inspecteer de pootjes van je kat dus even goed en kijk of er iets zit waardoor je kat pijn kan hebben. Andere symptomen van pijn aan de poot kunnen bestaan uit:

Kijk dus even naar de poot van je kat en beoordeel hoe ernstig de wond eruitziet. Is het een klein wondje, dan kun je dit in de meeste gevallen thuis behandelen. Het kan helpen om een kattenkraag te gebruiken om te voorkomen dat de kat telkens aan zijn pootjes likt. Dit kan namelijk ontstekingen aan de poot veroorzaken.

Bij een grote wond kun je beter naar een dierenarts. Ook als de wond niet stopt met bloeden of goed geneest, is het van belang dat je naar de dierenarts gaat.

een kat die aan zijn poot likt

Stress

Een kat met stress zal veel aan zijn poten gaan likken of bijten. Dit is namelijk een manier om de stress te verminderen. Stress kan verschillende oorzaken hebben bij een kat.

Stress kan veroorzaakt worden door een plotselinge verandering, zoals een verhuizing. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan nadat de kat een ongeluk heeft gehad.

Heeft je kat stress en likt hij de hele tijd aan zijn poten, dan moet je eerst de oorzaak van deze stress achterhalen. Het kan verstandig zijn om informatie te vragen bij een dierenarts over wat je het beste kunt doen.  

Verveling

Verveling bij een kat kan zich uiten in overmatig likken. De kat kan ook ander gedrag gaan vertonen, zoals overmatig eten of juist niet meer eten, krabben aan meubels of plassen in het huis.

Als je kat zich verveelt, dan moet je er dus voor zorgen dat hij zich weer gaat vermaken. Je kunt dit doen door vaker met je kat te spelen. Schaf wat leuk kattenspeelgoed aan en spendeer wat meer tijd met je kat. Dit kan de verveling bij je kat verhelpen.

 Als je een kat hebt die alleen voor binnen is, laat hem dan een keer naar buiten. Je kunt je kat in de tuin laten rondlopen of je kunt buiten lopen met je kat door een kattentuigje te gebruiken.

Parasieten

Door parasieten zoals vlooien kan een kat erg veel jeuk krijgen. De kat kan jeuk krijgen aan zijn poten, waardoor hij constant aan het likken en bijten is aan zijn poten.

Vlooien kun je gemakkelijk ontdekken bij je kat met een vlooienkam. Je kunt vlooien ook herkennen aan vlooienpoep die in de vacht gaat zitten. Dit zijn kleine, zwarte korreltjes die je in de vacht kunt zien zitten.

Heeft je kat vlooien, zorg er dan voor dat je deze vlooien behandeld. Dit kan gemakkelijk met anti-vlooientabletten.

Het overmatig likken aan de poten kan ook betekenen dat er een teek op de poot zit. De kat probeert deze teek weg te halen door eraan te likken. In dit geval zul je de teek met een tekentang moeten verwijderen.

Tot slot

Als een kat aan zijn pootjes likt, dan is dit vaak normaal gedrag en hoef je dus niks te doen. Likt je kat overmatig aan zijn pootjes, dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is.

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel oorzaken mogelijk bij overmatig likken aan de poten. Houd je kat even goed in de gaten en probeer de oorzaak te achterhalen.

Mocht het niet lukken om de oorzaak te vinden, ga dan naar een dierenarts. Ook wanneer je twijfels hebt is het altijd goed om een dierenarts te bezoeken of te bellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *