voetkussen van een kat

Wat Moet je Doen Bij Eelt op de Voetkussens Van een Kat?

Net als mensen kunnen katten last krijgen van eelt. Je vraagt je vast af of het kwaad kan als er eelt op de voetkussen zit van je kat. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe eelt bij een kat ontstaat en wat je het beste kunt doen.

Hoe ontstaat eelt op de voetkussens van een kat?

Eelt ontstaan wanneer er constante frictie of wrijving is op een bepaald lichaamsdeel. Een kat die vaak buiten loopt, kan dus eelt krijgen op zijn voetkussentjes. Mensen krijgen dit ook wanneer ze vaak op hun blote voeten lopen.

Een aantal factoren kunnen de kans op eelt vergroten bij een kat. In de zomer kan de ondergrond erg warm zijn en als een kat hierop loopt, kunnen de voetkussentjes uitdrogen en zelfs barsten. In de winter kunnen de voetkussentjes beschadigd raken door sneeuw, ijs en strooizout.

Ook kunnen verschillende chemicaliën lijden tot gebarsten voetkussens en dit vergroot weer de kans op eelt.

Wil je de voetkussens van je kat beschermen, dan kan het handig zijn om potenbalsem te beschermen. Potenbalsem biedt een beschermende laag, zodat de voetkussens minder snel zullen barsten of uitdrogen.

Eelt kan ook veroorzaakt worden wanneer het lichaam van een kat te veel keratine aanmaakt. Keratine zorgt voor de groei van nagels en haren. Hierdoor kunnen de stukjes eelt uitgroeien tot kleine ‘’hoorntjes’’.

Wat moet je doen wanneer een kat last heeft van eelt?

Eelt is onschuldig en zal dus niet tot problemen lijden. Wanneer een mens eelt op zijn handen heeft, dan is er namelijk ook niets aan de hand.

In sommige gevallen kan eelt voor problemen zorgen. Het eelt kan namelijk groter worden en er kunnen kleine hoorntjes te zien zijn. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar mocht het in de weg gaan zitten, dan kan het wel voor problemen zorgen. De kat kan hierdoor namelijk minder goed lopen op zijn voetkussens.

In dit geval kan het helpen om het eelt een klein beetje te trimmen. Je kunt gewoon een stukje afknippen, er zitten namelijk geen bloedvaten en zenuwen in eelt en het doet dus geen pijn. Lukt het je zelf niet, dan kun je dit nog altijd laten doen door een trimsalon of een dierenarts.

Vaak zal het echter niet nodig zijn om het eelt te trimmen. Als een kat veel buiten loopt, dan wordt dit namelijk al op een natuurlijke wijze getrimd. Ook zal een kat het eelt vaak van zijn poot af bijten.

Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om even de dierenarts te bezoeken. Als je niet zeker weet dat het om eelt gaat, dan kan het bezoeken van de dierenarts helpen om je zekerheid te geven.

Komt eelt vaak voor bij katten?

Het komt regelmatig voor dat een kat eelt heeft op zijn voetkussens. Eelt komt vooral voor bij katten die erg actief zijn buiten.

Dit betekent natuurlijk niet dat een kat die altijd binnen zit geen eelt kan krijgen op zijn voetzooltjes. Elke kat kan het krijgen. De ene kat krijgt het, en de andere kat zal hier nooit last van gaan krijgen.

Tot slot

Het is normaal voor een kat om eelt op zijn voetkussentjes te hebben. Mocht het eelt echter voor problemen zorgen bij de kat, dan is het verstandig om het eelt te trimmen. Lukt dit niet, laat dit dan doen door een dierenarts of een trimsalon.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *