kat met lange hoektanden

De Hoektanden Van Mijn Kat Zijn Te Lang, Kan Dit Kwaad?

Bij sommige katten groeien de hoektanden soms iets te lang door. Hierdoor steken de tanden uit de bek en heeft de kat iets weg van een vampier.

Een vraag die katteneigenaren zich weleens stellen is of deze lange hoektanden kwaad kunnen bij een kat en zo ja, wat je het beste kunt doen. Hier lees je alles over te lange hoektanden bij katten.

Wat veroorzaakt te lange hoektanden bij katten?

Er is geen precieze oorzaak van te lange hoektanden bij katten. Bij sommige katten lijken de hoektanden gewoon langer door te groeien dan bij andere katten.

Het lijkt er wel op dat dit vaker te zien is bij zwarte katten. Ook katten met een Aziatische afkomst, zoals de Siamese kat lijken, hebben vaak wat langere hoektanden.

Wat moet ik doen als mijn kat te lange hoektanden heeft?

Als de hoektanden van je kat uitsteken, hoef je helemaal niets te doen. Het kan geen kwaad en de kat kan een normaal leven leiden.

Het betekent wel dat je de tanden extra goed moet onderhouden. Wanneer de tanden namelijk de bek uit komen, is de kans dat er tandplak en tandsteen ontstaat groter.

Je kunt dit het beste doen door het gebit van je kat regelmatig te poetsen met kattentandpasta. Gaat dit lastig of laat je kat dit niet toe, dan kun je altijd nog kiezen voor alternatieven van het tanden poetsen van je kat. Ook kan je het gebit professioneel laten reinigen door de dierenarts.  

Heb je nog steeds twijfels over de lange hoektanden van je kat, dan kun je natuurlijk ook terecht voor vragen bij je dierenarts.

Veelgestelde vragen over het kattengebit

  • Hoeveel tanden en kiezen hebben katten?

Een volwassen kat heeft 30 tanden. Het gebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren (valse kiezen) en 4 molaren (echte kiezen). Wanneer een kitten net geboren is, heeft hij nog geen tanden.

  • Hoe ontstaan gebitsproblemen bij katten?

Gebitsproblemen bij katten ontstaan wanneer er voedselresten in het gebit blijven zitten. Wanneer de voedselresten niet worden verwijderd, ontstaat er tandplak. Tandplak bestaat uit bacteriën en kan ontstekingen in de bek veroorzaken. Wanneer tandplak te lang blijft zitten, kan het leiden tot tandsteen. Dit is een laag die op de tanden gaat zitten en nog lastiger is te verwijderen dan tandplak.

  • Hoe kan ik gebitsproblemen bij een kat herkennen?

Een kat met gebitsproblemen kun je vaak herkennen aan een slechte adem en rood, soms bloedend tandvlees. Daarnaast kan een kat met gebitsproblemen moeite hebben met het eten van zijn voer en heeft hij pijn wanneer je de bek aanraakt. Je kunt gebitsproblemen bij een kat ook herkennen door het kwijlen of het klapperen met de tanden.

Tot slot

Heeft je kat te lange hoektanden, dan hoef je dus helemaal niets te doen. Het kan geen kwaad en de kat heeft er geen last van. Zorg er wel voor dat je de hoektandjes extra goed schoonhoudt om gebitsproblemen te voorkomen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *