kat die met zijn tanden klappert

Waarom Klappert Mijn Kat Met Zijn Tanden?

Katteneigenaren hebben het vast weleens gezien bij hun kat: klappert met zijn tanden door zijn kaken op en neer te bewegen. Tegelijkertijd beweegt de kat soms ook met zijn lippen. Maar wat betekent dit gedrag eigenlijk?

Het klapperen met de tanden kan meerdere dingen betekenen bij een kat. Het wordt vaak veroorzaakt wanneer een kat opgewonden of gefrustreerd raakt door een dier die hij ziet waar hij niet bij kan. Ook kan het een teken zijn dat een kat zich klaarmaakt om zijn prooi te bijten. Het klapperen met de onderkaak kan ook een teken zijn van gebitsproblemen.

Een aantal redenen voor het klapperen van de tanden bij een kat

Er zijn een aantal redenen mogelijk wanneer een kat klappert met zijn tanden. In de meeste gevallen kan het gedrag geen kwaad. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen.

Frustratie of opwinding

Het komt vaak voor dat een kat gaat klapperen met zijn tanden wanneer hij uit het raam kijkt. Veel katteneigenaren vragen zich af waarom een kat dit doet wanneer hij naar buiten kijkt.

Wanneer een kat naar buiten kijkt, ziet hij van alles: vogels, eekhoorns, muizen, noem maar op. Hierdoor kan een kat erg opgewonden raken, omdat hij met deze prooien wil spelen of jagen. Wanneer een kat opgewonden raakt, dan kan hij gaan klapperen met zijn tanden.

Dit kan ook leiden tot frustratie. De kat zit binnen, maar het liefst wil hij gaan jagen of spelen met de dieren die hij buiten ziet. Ook deze frustratie kan leiden tot het klapperen van het gebit bij een kat.

De kat maakt zich klaar

Sommige wetenschappers hebben een theorie dat het klapperen van de kaken betekent dat een kat zich klaar maakt om te jagen. Door zijn kaken op en neer te bewegen, bereidt de kat zich voor om zijn prooi te bijten. Het is eigenlijk een soort oefening.

Gebitsproblemen

Het klapperen van de tanden kan ook een teken zijn van gebitsproblemen. De kat gaat klapperen met het gebit door de pijn. Gebitsproblemen kun je nog aan een aantal andere symptomen herkennen, zoals een slechte adem, ontstoken tandvlees en pijn bij aanraking van de bek. Ook kan een kat met gebitsproblemen smakkende geluiden maken met zijn bek.

Deze gebitsproblemen ontstaan vaak omdat katteneigenaren het gebit van hun kat niet of nauwelijks verzorgen. Dit leidt tot tandplak en uiteindelijk tandsteen. Zorg er dus voor dat je het gebit van je kat regelmatig poetst om problemen in de toekomst te voorkomen.

Moet ik me zorgen maken als mijn kat klappert met zijn tanden?

Als je kat een keer klappert met zijn tanden, dan hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Kijk even waardoor het wordt veroorzaakt. Ziet je kat bijvoorbeeld een vogel buiten lopen, dan zal dit de reden kunnen zijn van het klapperen van de onderkaak.

Dit kan wel leiden tot frustratie. Dit is niet schadelijk voor de kat, maar mocht het klapperen te erg worden, dan kun je hem proberen af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje of eten. Het is natuurlijk niet leuk dat je kat erg gefrustreerd raakt wanneer hij uit het raam kijkt.

Zoals je hebt gelezen, kan het klapperen van de tanden ook betekenen dat een kat last heeft van zijn gebit. Ga dus even na of dit het probleem zou kunnen zijn. Je kunt dit doen door naar andere symptomen van gebitsproblemen te kijken.

Heb je het vermoeden dat het klapperen van het gebit veroorzaakt wordt door problemen met het gebit, dan is het van belang dat je naar de dierenarts gaat om dit probleem te verhelpen.

Tot slot

Klappert je kat dus met zijn tanden, dan hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken. Vaak wordt het klapperen van de onderkaak veroorzaakt door frustratie of opwinding wanneer een kat bijvoorbeeld een vogel of ander dier ziet waar hij niet bij kan.

In sommige gevallen kan het klapperen van het gebit een gevolg zijn van gebitsproblemen. Ga in dit geval even langs de dierenarts om het gebit van je kat te laten controleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *