tanden van een kat

De Beste Alternatieven Voor Het Tandenpoetsen Van Een Kat

Er komen vaak katten bij de dierenarts met gebitsproblemen. Dit komt doordat katteneigenaren het gebit van hun kat vaak niet goed genoeg onderhouden.

De beste manier om het gebit van je kat te onderhouden is door de tanden te poetsen. Helaas laat niet elke kat dit toe en kan het dus een probleem worden.

Gelukkig zijn er alternatieven voor het poetsen van het kattengebit. Deze alternatieven lees je hier. Let er wel op dat deze alternatieven niet altijd even goed helpen als het poetsen van het gebit. Houd het gebit van je kat dus altijd goed in de gaten!

Brokken voor het gebit

Droge brokken zijn altijd beter voor het gebit dan natvoer. De kat moet namelijk op de harde brokken kauwen en hierdoor wordt het gebit een beetje gereinigd.

Er zijn ook speciale brokken die nog meer focus leggen op het reinigen van het gebit. De Oral Care van Royal Canin is hier een voorbeeld van. Het helpt bij het ondersteunen van het kattengebit en gaat tandplak tegen.

PlaqueOff

Orozyme Bucco Fresh PlaqueOff is een natuurlijk aanvullend diervoeder op basis van een bepaald type algen. Het is een poeder die je bij het voer van je kat voegt.

Het poeder voorkomt dat er tandplak ontstaat op het gebit en weekt de aanslag los. Het helpt bij een slechte adem en verbetert de gezondheid van het tandvlees van de kat. Na drie weken zal er al resultaat merkbaar zijn.

Bovendien heeft het poeder een laag caloriegehalte, dus je kat zal er niet snel overgewicht van krijgen.

Snacks voor het gebit

Er zijn ook bepaalde snacks die je kunt geven aan je kat om hem te helpen met zijn gebit. De snack van Orozyme is hier een voorbeeld van. De snacks helpen vooral bij een slechte adem bij een hond of kat. Ook zijn deze snacks caloriearm.

Ook kunnen kauwstaven voor katten erg goed helpen bij het reinigen van het gebit. Door het kauwen kunnen de achtergebleven voedingsresten in het gebit namelijk verwijdert worden.

Reinigingsdoekjes

Met reinigingsdoekjes voor het kattengebit kun je het gebit van je kat gemakkelijk en snel schoon krijgen. Deze doekjes doe je om je vinger heen en vervolgens kun je over het gebit gaan met je kat.

De doekjes zijn ervoor gemaakt om de schadelijke tandplak en de bacteriën tussen de tanden te verwijderen. Een goed alternatief voor het poetsen van de tanden dus!

Kauwspeelgoed

Speelgoed kan ook een bijdrage leveren aan de verzorging van het kattengebit. Dit werkt een beetje op dezelfde manier als bij een kauwstaaf.

Wanneer de kat op een speeltje kauwt, schuurt dit de etensresten en de tandplak weg van het gebit. Hierdoor wordt het gebit een beetje gereinigd.

Een voorbeeld van zulk kauwspeelgoed is Petstages Dental Health Chew Kattenspeelgoed.

Laat het gebit professioneel schoonmaken door de dierenarts

Als het je echt niet lukt om het gebit van je kat goed bij te houden, kun je er ook voor kiezen om het gebit van je kat schoon te laten maken door de dierenarts.

De kat gaat dan onder narcose en het gebit wordt vervolgens op een professionele wijze gereinigd. Je moet je er wel van bewust zijn dat narcose enige risico’s met zich meebrengt. Daarnaast moet je natuurlijk nog denken aan de kosten die hieraan verbonden zijn.

Tot slot

Er zijn dus zeker een aantal alternatieven waar je aan kunt denken als het echt niet lukt om het gebit van je kat te poetsen. Doe dit alleen wanneer je alles geprobeerd hebt om het gebit te kunnen poetsen. Poetsen is namelijk altijd de beste optie en voorkomt gebitsproblemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *