Soms krijgen we weleens een lik van onze kat in ons gezicht of op onze handen. Maar is de tong van een kat eigenlijk wel hygiënisch, of kunnen we dit onze kat beter niet meer laten doen?
Hoe schoon is een kattentong?
Op een kattentong zitten er ongeveer evenveel bacteriën als op een tong van een mens. Dit wil dus zeggen dat de kattentong ongeveer even hygiënisch is als de menselijke tong. Dit betekent alleen niet dat de kattentong altijd hygiënisch is. Katten ontdekken de wereld namelijk met hun bek en hierdoor kunnen er allerlei bacteriën op de tong terechtkomen.
Denk maar aan katten die thuis komen met een vogel of een muis in de bek, of een kat die de ontlasting van een andere kat opeet. Dit is niet erg hygiënisch en op deze manier komen er allerlei (slechte) bacteriën in de bek van de kat.
Daarnaast moet je nog denken aan de verzorging van het kattengebit. Als je het gebit van je kat niet goed onderhoudt, dan betekent dit dat er meer bacteriën in de bek van de kat aanwezig zijn.
Wil je dus dat je kat een schone bek heeft, dan is het van belang dat je het gebit goed verzorgt. Dit betekent dat je regelmatig het gebit poetst. Laat je kat dit niet toe, dan kun je ook kiezen voor alternatieven van het tanden poetsen bij je kat.
De genezende werking van de kattentong
De tong van een kat is dus niet altijd schoon, maar het heeft wel een genezende werking. Wanneer een kat een wond heeft, dan zal hij hieraan gaan likken om de wond sneller te laten helen. Wanneer de kat zijn wond te lang zal likken, dan zal dit echter averechts werken. Dit kan namelijk leiden tot een bacteriële infectie.
Dit betekent niet dat een kat aan wonden aan een mens moet gaan likken. De tong van een kat is vrij schoon, maar bevat nog steeds bacteriën en dit kan dus leiden tot infecties.
Welke ziekten kan een kattentong overbrengen naar de mens?
De kattentong kan in sommige gevallen ziekten overbrengen naar mensen. Hieronder lees je welke ziekten dit kunnen zijn:
- Overdragen van bacteriën, zoals Pasteurella, Staphylococcus, E-coli en Salmonella. Dit zijn allemaal zeer besmettelijke bacteriën die mensen ziek kunnen maken.
- Ringwormen, een schimmelinfectie die ook overdraagbaar is naar de mens. Hierbij heeft de kat een rode ring met schilfers op zijn huid, die langzaam groter wordt. Ook bij mensen zal er een rode ring ontstaan bij een besmetting.
- Kattenkrabziekte (Bartonella henselae-infectie), bij een krab of bijt van een kat kan een mens hiermee besmet raken. Mensen kunnen last krijgen van koorts en algemene ziekteverschijnselen.
Wie kan zich beter niet laten likken door een kat?
Zoals je hebt gelezen is de kattentong dus niet altijd hygiënisch. Sommige mensen lopen een groter risico om ziek te worden bij een lik van een kat. Mensen die hieronder vallen zijn:
- Jonge kinderen
- Zwangere vrouwen
- Mensen met een zwak immuunsysteem
Tot slot
De tong van een kat is dus vergelijkbaar met die van een mens, maar dit betekent niet dat de tong van een kat hygiënisch is. Katten ontdekken de wereld namelijk met hun bek en hierdoor komen er allerlei bacteriën in de bek terecht. Ook kan een slechte gebitsverzorging van de kat leiden tot meer bacteriën op de tong.
Ben je een normaal gezond persoon en is je kat ook gezond, dan kan de tong van je kat je waarschijnlijk niet ziek maken. Val je onder een risicogroep of heeft je kat een besmettelijke ziekte, dan kan je beter oppassen.