kat waarbij zijn tong en tanden zichtbaar zijn

Wat Zegt De Kleur Van Een Kattentong Over De Gezondheid?

Door naar de tong van je kat te kijken, kun je in sommige gevallen zien of er iets mis is. De tong van een kat hoort mooi roze te zijn. Heeft de tong een andere kleur, dan kan dit een teken zijn van een medisch probleem. Dit geldt ook bij een verkleuring van het tandvlees.

Je vraagt je vast af welke kleuren een kattentong kan hebben en wat de betekenis van elk van deze kleur is. Na het lezen van dit artikel weet je alles over de kleuren van de kattentong!

Hoe ziet een gezonde kattentong eruit?

Een gezonde kat heeft normaalgesproken een mooie rozeachtig gekleurde tong. Hierbij is ook het tandvlees deze kleur. Wanneer het tandvlees wat roder van kleur is en/of bloedt, dan is dit een teken van gingivitis, oftewel tandvleesontsteking.

Bleke of witte tong bij de kat

Als de tong van je kat bleek of wit is, dan is dit een teken van anemie, oftewel bloedarmoede. Bij bloedarmoede hebben de organen en spieren van de kat een zuurstofgebrek. Dit komt door een verlaging van de rode bloedcellen.

De kat kan hierdoor snel moe zijn, sloom zijn en veel gaan slapen. Daarnaast is de hartslag hoger en zal de kat bij inspanning of stress sneller gaan ademen. Katten kunnen in sommige gevallen ook vreemde dingen gaan eten, zoals korrels uit de kattenbak.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van anemie. Het kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van het verliezen van veel bloed. Ook kan een infectie of aandoening zoals leukemie leiden tot bloedarmoede.

Blauwe of paarse tong bij de kat

Als de tong van een kat blauw of paars is, dan is het van belang dat de kat zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Een blauwe of paarse tong betekent namelijk dat de kat niet genoeg zuurstof krijgt. Wordt de kat niet snel verholpen, dan zal hij overlijden.

Andere symptomen bij een blauwe of paarse tong kunnen bestaan uit:

  • een versnelde ademhaling met veel geluid;
  • met de bek open ademen;
  • paniek.

De blauwe of paarse tong kan ontstaan zijn door het falen van het hart of de longen. Door het falen van één of beide van deze organen kan de kat niet genoeg zuurstof binnenkrijgen.

Het kan ook betekenen dat de kat iets in zijn keel vast heeft zitten waardoor hij geen adem meer kan halen. Zie je een blauwe of paarse tong bij je kat, twijfel dan niet en ga direct naar een dierenarts.

Gele tong bij de kat

Als de tong of het tandvlees van je kat geel is, dan is dit een teken van problemen met de lever. Naast de tong en het tandvlees, kunnen de ogen en huid van de kat ook een gele kleur krijgen.

Er kunnen veel problemen ontstaan bij de lever. Enkele voorbeelden van leverproblemen zijn een galwegontsteking, levertumoren en leververvetting.

Andere symptomen van leverproblemen kunnen bestaan uit:

  • sloomheid;
  • slechte eetlust en afvallen;
  • braken;
  • koorts.

Wanneer de tong en/of het tandvlees van je kat geel verkleurt, dan betekent dit dat er iets aan de hand is. Ga altijd naar een dierenarts.

Zwarte tong bij de kat

Het kan ook zijn dat een kat zwarte plekjes op zijn tong heeft. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.

Sommige katten hebben namelijk een zwart plekje op hun tong of tandvlees sinds hun geboorte en dit kan geen kwaad. Heeft je kat nooit iets zwarts op zijn tong gehad en heeft hij dat nu ineens wel, dan kan er wel iets aan de hand zijn.

Het zou kunnen betekenen dat je kat een vlooieninfectie heeft opgelopen. Bij een vlooieninfectie komen namelijk de uitwerpselen van de vlooien in de vacht van de kat terecht.

Wanneer de kat zijn vacht likt om het schoon te maken, kunnen deze uitwerpselen op de tong terechtkomen. Hierdoor kunnen er zwarte puntjes op de tong ontstaan.

Andere oorzaken van een zwarte tong bij de kat kunnen zijn:

  • Een tumor
  • Een schimmelinfectie
  • Een brandwond

Wil je uitgebreid lezen over een zwarte tong bij katten? Lees dan ons artikel over een zwarte tong bij de kat.

Tot slot

Wanneer de kleur van de tong van je kat dus plotseling verandert, dan kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Het is verstandig om altijd een dierenarts te bezoeken wanneer je merkt dat de tongkleur van je kat veranderd is. Het kan een teken zijn van een ernstige ziekte waarbij snel gehandeld moet worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *