kat met tandvlees zichtbaar

Wat de Kleur van het Tandvlees van je Kat Kan Betekenen

De kleur van het tandvlees of tong van een kat kan veel zeggen. Wanneer het tandvlees van een kat niet mooi roze is, dan kan dit betekenen dat er iets mis is.

Je vraagt je vast af wat de verschillende kleuren van het tandvlees kunnen betekenen voor een kat. Hier lees je alles over de verschillende kleuren en wat je het beste kunt doen.

Gezond tandvlees bij katten

Om te beginnen: hoe ziet gezond tandvlees er eigenlijk uit bij een kat? Gezonde katten hebben normaalgesproken tandvlees die roze-achtig van kleur is.

Rood tandvlees bij katten

Wanneer het tandvlees van een kat roodgekleurd is, dan is dit een teken van gingivitis, oftewel tandvleesontsteking. Dit kan ontstaan wanneer er teveel tandplak op de tanden van de kat ontstaat.

Tandplak wordt gevormd uit voedselresten. Wanneer dit niet van het gebit wordt gereinigd, gaat het zich hechten aan de tanden en kunnen er ontstekingen ontstaan. Bovendien kan tandplak leiden tot tandsteen.

Naast rood tandvlees, zijn er andere symptomen zichtbaar bij een kat met gingivitis, zoals:

Om gingivitis te voorkomen, is het van belang dat het gebit van de kat goed wordt gepoetst. Wanneer de ontsteking al is ontstaan, ben je waarschijnlijk al te laat en kun je beter naar een dierenarts te gaan om je kat te kunnen helpen.

Wit of bleek tandvlees bij katten

Het tandvlees van een kat kan ook wit of bleek verkleuren. Dit kan een teken zijn van bloedarmoede, ook wel anemie genoemd. Bij anemie is er sprake van een zuurstofgebrek in de spieren en organen van de kat. Dit komt omdat er een verlaging is van het aantal rode bloedcellen.

Een kat met anemie kan verzwakt zijn en heeft vaak een verhoogde hartslag en ademhaling. Bovendien kan een kat vreemd gedrag gaan vertonen. De kat kan bijvoorbeeld vreemde objecten gaan eten en gaan likken aan stoeptegels of aan de muur.

Bloedarmoede kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn leukemie of een bepaalde infectie. Ook kan het verliezen van veel bloed leiden tot bloedarmoede.

Geel tandvlees bij katten

Geel tandvlees bij een kat kan duiden op problemen met de lever. Ook kunnen de ogen en de huid een gele kleur krijgen.

Er zijn meerdere problemen mogelijk bij de lever. Er kan bijvoorbeeld een tumor ontstaan op de lever of er kan sprake zijn van een leververvetting.

Naast de gele kleur kunnen zich nog andere symptomen voordoen, zoals:

  • Sloomheid
  • Braken
  • Koorts
  • Een verminderde eetlust
  • Afvallen

Heb je het vermoeden dat je kat problemen heeft met zijn lever, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Blauw of paars tandvlees bij katten

Als het tandvlees van je kat blauw of paars is, dan is het van belang dat je zo snel mogelijk een dierenarts bezoekt. Een paars of blauw tandvlees kan namelijk een teken zijn van een zuurstoftekort. Als je kat niet snel wordt geholpen, kan hij overlijden.

Dit zuurstoftekort kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de longen niet goed werken of het kan een teken zijn van hartfalen. Het kan ook veroorzaakt zijn door een object die vastzit in de keel van de kat, waardoor de kat niet meer kan ademen.

Niet alleen het tandvlees hoeft blauw of paars te zijn. De tong kan ook blauw of paars verkleuren. Andere symptomen van een zuurstoftekort kunnen bestaan uit:

  • een versnelde ademhaling met veel geluid;
  • met de bek open ademen;
  • paniek.

Tot slot

Het tandvlees van een kat hoort dus mooi roze te zijn. Is dit niet het geval, dan is er waarschijnlijk iets mis met je kat. Bij alle verkleuringen is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. Een verkleuring van het tandvlees kan namelijk vrij ernstig zijn. Denk maar aan bloedarmoede, leverproblemen of een zuurstoftekort.

Rood tandvlees is minder ernstig, maar kan wel pijnlijk zijn voor een kat. Ook is het hierbij dus van belang dat je snel naar een dierenarts gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *