kat met een zwarte tong

Waarom Heeft Mijn Kat Een Zwarte Tong?

De meeste katten hebben een mooie roze tong. Wanneer de tong van een kat verkleurt, dan kan dit betekenen dat er iets mis is. Maar wat betekent het eigenlijk als er zwarte plekken op de tong van een kat ontstaan? Dat lees je hier!

Het hoeft niet altijd wat te betekenen

In sommige gevallen betekent een zwart plekje op de tong van een kat helemaal niets. Net als honden, kunnen katten pigmentatieplekken in de bek krijgen. Bij katten komt het minder vaak voor dan bij honden, maar het is zeker mogelijk. Er kunnen zwarte plekken op de tong of op het tandvlees zitten.

Heeft je kat deze zwarte plek al zijn hele leven, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand en hoef je dus niks te doen. Ontstaat er plotseling een zwarte plek op de tong van je kat die je nog nooit eerder hebt gezien, of wordt de plek groter? Dan kan er wel wat aan de hand zijn en is het verstandig om even een dierenarts te raadplegen.

Een teken van vlooien

Zwarte puntjes op de tong van een kat kan een teken zijn van een vlooieninfectie. Wanneer een kat vlooien heeft, dan komen de uitwerpselen van deze vlooien in de vacht terecht. Dit is te merken aan kleine zwarte puntjes die in de vacht gaan zitten.

Een kat likt vaak aan zijn eigen vacht. Als je kat vlooien heeft en dus aan zijn vacht gaat likken, dan kunnen de uitwerpselen van de vlooien op de tong van je kat gaan zitten. Dit kan dus de oorzaak zijn van de zwarte plekken op de tong van je kat.

Kijk dus even goed naar de vacht van je kat. Zitten er zwarte puntjes in, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van de zwarte plekken op de tong van je kat. Een vlooieninfectie is ook te merken aan symptomen zoals jeuk en een rode huid met korstjes.

Zijn de vlooien weg, maar heeft je kat nog steeds zwarte plekjes op zijn tong? Ga dan even langs de dierenarts. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om eerder langs de dierenarts te gaan in geval van twijfel.

Teken van een tumor

Als je een zwarte plek op de tong van je kat ontdekt, kijk dan of deze zwarte vlek boven het oppervlak van de rest van de tong uitsteekt. Is dit het geval, dan kan dit een teken van een tumor zijn. Als de zwarte plek niet verhoogd is, dan is de kans dat het een tumor is wat kleiner.

Het is dus van belang dat je zo snel mogelijk een dierenarts bezoekt wanneer je een zwarte vlek ontdekt op de tong van je kat. Het is namelijk erg belangrijk om snel te handelen in het geval van een tumor. Als de dierenarts het vermoeden heeft dat het om een tumor gaat, kan hij een stukje van het plekje eraf halen om dit te onderzoeken.

Schimmelinfectie

Een zwarte plek op de tong van je kat kan ook een teken zijn van een schimmelinfectie. De klachten bij zo’n schimmelinfectie kunnen variëren. Sommige katten kunnen erg veel last krijgen van hun huid en vacht, en andere katten kunnen er normaal uitzien zonder huidafwijkingen.

Neem je kat even mee naar de dierenarts wanneer je vermoedt dat het om een schimmelinfectie gaat. Met medicatie en het wassen van de kat kan de schimmelinfectie weer weggaan. Wanneer een kat een zwarte tong heeft als gevolg van een schimmelinfectie, dan kan het eten van yoghurt helpen om deze zwarte plekken te verwijderen. Doe dit natuurlijk wel in overleg met een dierenarts als je dit van plan bent.

Brandwond

Er kan een zwarte plek op de tong van je kat zijn ontstaan door een brandwond. Is je kat in de buurt van vuur geweest, of heeft je kat iets chemisch binnen gekregen? Dan kan dit de oorzaak zijn van de zwarte plek op de tong.

Naast het feit dat je kat een zwarte plek op zijn tong zal hebben wanneer hij is verbrandt, zal de tong ook kapot kunnen zijn. Ga even langs de dierenarts wanneer je vermoedt dat je kat een brandwond op zijn tong heeft.

Tot slot

Een zwarte tong kan dus meerdere oorzaken hebben. Heeft je kat dit al zijn hele leven, dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Komen er plotseling zwarte plekjes tevoorschijn op de tong van je kat, of worden de plekjes groter, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. In dit geval kan er namelijk wel wat aan de hand zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *