oude kat zonder tanden

Hoe Verzorg Je Een Kat Zonder Tanden?

Volwassen katten hebben 30 tanden. Het liefst houdt een kat al deze 30 tanden voor zijn hele leven. Helaas komt het weleens voor dat een kat zijn tand of zelfs al zijn tanden moet laten trekken. Dit is vaak het gevolg van een slechte verzorging van het gebit.

Oorzaken van het trekken van tanden bij katten

Het trekken van de tanden bij een kat wordt vaak veroorzaakt omdat het gebit van de kat niet goed verzorgd wordt. Veel katteneigenaren weten niet dat het nodig is om de tanden van een kat te poetsen. Dit leidt tot problemen, zoals tandsteen en een ontsteking van het tandvlees.

Wanneer dit op tijd wordt gesignaleerd, dan kan het gebit nog gered worden door een gebitsreiniging van de dierenarts. Loopt een kat te lang rond met gebitsproblemen, dan kunnen de tanden gaatjes krijgen en afsterven. De kat heeft hierbij veel pijn aan zijn gebit en vaak is de enige optie hier om de tanden te trekken.

Er is ook een aandoening genaamd stomatitis waardoor een kat één of meerdere tanden moet laten trekken. Bij stomatitis is er iets mis bij de balans tussen de bacteriën en de immuunrespons in de bek van de kat. Het tandvlees en het slijmvlies van de bek kan hierbij erg gaan onststeken.

Het kan ook gebeuren dat de kat een ongeluk heeft gehad waardoor de tanden getrokken moeten worden.

Hoe kan een kat zonder tanden eten?

Een kat zonder tanden kan in de meeste gevallen gewoon prima eten. Dit kan natvoer zijn, maar een kat zonder tanden kan ook gewoon brokjes eten.

Katachtigen in het wild slikken namelijk hun prooi ook in grote stukken door. De tanden van een kat zijn vooral bedoeld voor het jagen. Een kat kan de brokjes dus gewoon in zijn geheel doorslikken. Hij zal dan zijn tong gebruiken als schep om de brokjes uit de voerbak te pakken.

Het kan ook zijn dat een kat zonder tanden toch liever natvoer heeft dan brokken. Houd je kat dus even in de gaten en kijk wat hij het fijnste vindt om te eten. Je kunt eventueel ook de brokken en het natvoer door elkaar doen.

Kan een kat gelukkig leven zonder tanden?

Een kat zonder tanden kan een heel gelukkig leven leiden. De kat zal alleen op een andere manier moeten eten en de kat kan niet meer jagen als hij buiten loopt. Voor de rest verandert er vrij weinig voor de kat.

Vaak worden de tanden van een kat verwijderd omdat de kat erg veel pijn ervaart aan zijn gebit. Na het trekken van de tanden zal de kat dus gelukkiger zijn, omdat hij nu een pijn vrij leven leidt.

Tanden trekken voorkomen bij katten

Vaak wordt het trekken van de tanden veroorzaakt door een slechte gebitsverzorging. Het is dus van belang dat je het gebit van je kat regelmatig poetst.

Dit doe je niet met normale tandpasta, maar met tandpasta voor katten. Ook kun je een speciale tandenborstel kopen om het gebit van je kat te poetsen.

Het zou ideaal zijn wanneer je het poetsen van de tanden al doet van jongs af aan. Hierdoor kan de kat er alvast aan wennen en vindt hij het minder vervelend op latere leeftijd. Doe je dit niet vanaf jongs af aan, dan kan het wat lastiger worden. Overleg met de dierenarts hoe je het poetsen het beste kunt introduceren in het leven van je kat.

Mocht het poetsen echt niet lukken, dan zijn er ook andere producten waar je aan kunt denken die het gebit van je kat enigszins kunnen verzorgen.

Een voorbeeld hiervan is PlaqueOff. Dit is een poeder die je over de voeding van je kat strooit. Dit poeder kan helpen bij het verzorgen van het kattengebit.

Tot slot

In sommige gevallen is het dus helaas nodig om de tanden van een kat te trekken. Problemen met het gebit kunnen namelijk erg pijnlijk zijn, en door het trekken van de tanden gaat deze pijn weer weg.

Als een kat geen tanden meer heeft, betekent dit niet dat de kwaliteit van het leven vermindert. Een kat zonder tanden kan gewoon eten en is waarschijnlijk even gelukkig als een kat die zijn tanden nog wel heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *