kitten die uit zijn bek stinkt

Oorzaken Van Een Stinkende Bek Bij Kittens

Kittens stinken vaak uit hun bek. Je vraagt je zeker af waardoor dit eigenlijk komt, en of je je zorgen moet maken. Hier lees je daar alles over.

Kittens stinken meestal uit hun bek omdat ze hun tanden aan het wisselen zijn. Dit gebeurt ongeveer tussen een leeftijd van vier en zes maanden. Dit is normaal en je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Er zijn ook andere oorzaken mogelijk, zoals gebitsproblemen of het eten van een raar object.

Waarom stinkt mijn kitten uit zijn bek?

Er zijn een aantal redenen mogelijk wanneer een kitten uit zijn bek stinkt. Hieronder lees je de meest voorkomende redenen.

Wisselen van de tanden

Op een gegeven moment gaan een kitten zijn melktanden verwisselen voor zijn volwassen tanden. Dit gebeurt meestal tussen een leeftijd van vier en zes maanden.

Wanneer een kitten zijn tanden gaat wisselen, dan is het normaal dat hij een beetje uit zijn bek gaat stinken. Je hoeft je dus meestal geen zorgen te maken en dit gaat weer voorbij wanneer het tanden wisselen voorbij is. Je hoeft dus niets te doen

Naast een slechte adem, zijn er nog een aantal symptomen zichtbaar wanneer een kitten zijn tanden wisselt:

  • Veel kauwen
  • Veel miauwen
  • Kwijlen
  • Bloedend tandvlees
  • Moeite hebben met eten/slechter eten

Deze symptomen zullen vanzelf weer over moeten gaan. Houd je kitten wel even goed in de gaten. Het is normaal dat het tandvlees een beetje bloedt. Mocht het erg gaan bloeden of worden de symptomen hevig, dan is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Er zijn een aantal manieren om een kitten te helpen wanneer hij zijn tanden wisselt. Kittens kunnen namelijk pijn ervaren tijdens het wisselen en het kauwen op speeltjes kan hierbij helpen. Een voorbeeld van zulk speelgoed is Petstages Dental Health Chew Kattenspeelgoed.

Gebitsproblemen

Een kitten is nog erg jong en de kans dat er op die jonge leeftijd al gebitsproblemen zijn, is vrij klein. Het kan natuurlijk wel gebeuren.

Er kan bijvoorbeeld een ontsteking zijn in de bek waardoor de kitten erg uit zijn bek gaat stinken. Rood en bloedend tandvlees kunnen hier symptomen van zijn. Ga langs de dierenarts als je vermoedt dat de slechte adem wordt veroorzaakt door een probleem in de bek van de kitten.

Je kitten heeft iets raars gegeten

Je kitten kan ook uit zijn bek stinken omdat hij iets raars heeft gegeten. Kitten moeten de wereld nog ontdekken en dit gebeurt vaak met hun bek. Het komt dus vaak voor dat een kitten wat vreemds eet. De kitten kan bijvoorbeeld poep of een beestje hebben gegeten waardoor hij nu uit zijn bek stinkt.

Hoe hoort een kitten uit zijn bek te ruiken?

Als een kitten zijn tanden aan het wisselen is, dan is het normaal dat hij een beetje uit zijn bek stinkt. Wisselt de kitten nog niet van tanden, dan hoeft de bek natuurlijk ook niet naar rozen te ruiken.

Het hoeft echter ook niet te stinken. Het moet een beetje ruiken als een lichte vislucht.

Het gebit van je kitten poetsen

Veel katten krijgen op latere leeftijd last van gebitsproblemen. Dit komt omdat katteneigenaren het gebit van hun kat vaak niet goed verzorgen.

Dit kan voor problemen zorgen, zoals ontstoken tandvlees of zelfs het uitvallen van de tanden. In nog ergere gevallen kan de ontsteking in de bek zelfs de organen van een kat bereiken.

Het is dus belangrijk om je kitten van jongs af aan al te laten wennen aan het poetsen van het gebit. Als je dit al doet wanneer je kat nog een kitten is, dan wordt het makkelijker om het gebit van je kat te poetsen wanneer hij wat ouder is.

Poets het gebit van je kat of kitten dus regelmatig met kattentandpasta. Vind je het lastig om het gebit van je kat te poetsen, dan kun je ook nog kiezen voor alternatieven voor het tandenpoetsen van een kat.

Tot slot

Als een kitten uit zijn bek stinkt, dan wordt dit dus vaak veroorzaakt door het wisselen van de tanden. In de meeste gevallen hoef je dus niks te doen en zal dit vanzelf weer overgaan.

Gaat de stank niet weg na het wisselen van de tanden of vermoedt je dat een ander probleem de oorzaak is van de slechte adem, ga dan altijd naar eren dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *