kat die zijn tong uitsteekt

 

Alles Over Zweren Op De Kattentong

Net als mensen kunnen katten weleens zweren krijgen in de mond of op de tong. Wij weten dat dit erg pijnlijk kan zijn.

Maar hoe ontstaan zweren op de tong van een kat eigenlijk, en wat moet je doen wanneer je kat hier last van heeft? Hier lees je alles over zweren op de kattentong.

Zweren ontdekken op de tong van je kat

Ten eerste: hoe kun je eigenlijk zweertjes op de kattentong ontdekken? Zweren zijn pijnlijke plekjes die aan de binnenkant van de wang, lip of op de tong kunnen ontstaan. Deze zweren kunnen zeer pijnlijk zijn.

De kat kan veel pijn ervaren bij het aanraken van de bek. Bovendien kan de kat moeite hebben met eten of pijn hebben bij het maken van geluid.

Hoe ontstaan zweren op de kattentong?

Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk wanneer een kat last heeft van zweertjes op zijn tong. Vaak kan dit veroorzaakt worden door een slechte gebitsverzorging.

De tandplak en bacteriën die op het gebit zitten kunnen namelijk zorgen voor pijnlijke zweertjes. Zweertjes op de tong kunnen vaak ook onstaan door stomatitis. Stomatitis is een ontsteking in de mond door een bacterie, virus of schimmel. Hierbij kan het tandvlees en slijmvlies van de bek gaan bloeden en ontstaan er zweren in de bek. De bek van de kat is hierbij vaak erg gevoelig.

Andere oorzaken van zweren op de tong kunnen zijn:

  • Infecties
  • Een wond (bijvoorbeeld door het kauwen op een scherp object)
  • Zure voedingsmiddelen
  • Medische aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes)
  • Ondervoeding

Zweren op de tong voorkomen bij katten

Zweren in de bek van de kat ontstaan vaak door een slechte gebitsverzorging. Wil je zweertjes in de toekomst voorkomen bij je kat, dan is het van belang dat je het gebit van je kat goed verzorgt.

Dit betekent dat je het gebit van je kat regelmatig poetst (met kattentandpasta). Laat je kat dit niet toe, dan kun je ook kiezen voor alternatieven voor het tandenpoetsen van je kat.

Het is ook van belang dat je kat een goed dieet volgt. Zorg ervoor dat je kat voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Krijgt je kat dit niet, dan kan dit leiden tot zweren in de bek.

Als laatste is het van belang dat je eventuele medische aandoeningen uitsluit. Er zijn bepaalde aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat er zweren in de bek ontstaan. Een voorbeeld hiervan is diabetes. Zorg er dus voor dat je zeker weet dat de zweren niet komen door een medische aandoening.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je een zweer ontdekt op de tong van je kat, houd het dan even in de gaten. Binnen een paar dagen zal het moeten verminderen of verdwijnen.

Gebeurt dit niet, dan is het verstandig om even contact op te nemen met een dierenarts. Ook als je kat regelmatig last heeft van zweren dan is het een goed idee om je kat even te laten controleren.

Vermoed je dat de zweren ontstaan door een slechte mondhygiëne, dan moet je ervoor zorgen dat je de tanden van je kat regelmatig poetst. Wanneer er al tandsteen op het gebit is verschenen, dan ben je vaak al te laat. Tandsteen is namelijk lastig om te verwijderen en kan zorgen voor infecties. Laat het gebit van je kat in dit geval professioneel schoonmaken door de dierenarts.

Tot slot

Net zoals bij mensen kunnen zweren op de tong erg pijnlijk zijn voor katten. Vaak kunnen zweren ontstaan door een slechte mondhygiëne of door stomatitis.

Houd de zweren van je kat dus even goed in de gaten. Wordt het niet minder of verdwijnt het niet binnen een paar dagen, ga dan voor de zekerheid langs de dierenarts!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *