kat die zijn tanden verliest

Waarom Verliest Mijn Kat Zijn Tanden?

Als je kat zijn tanden verliest, dan zul je vast denken dat er iets mis is. Bij kittens hoeft het geen probleem te zijn. Kittens gaan op een gegeven moment namelijk hun tanden wisselen en hierbij vallen de tanden eruit.

Verliest je volwassen kat zijn tanden, dan is er dus een probleem. Hier lees je alles over het verliezen van tanden bij katten.

Gebitsproblemen

Problemen met het gebit komen regelmatig voor bij katten. Ongeveer twee op de drie katten boven een leeftijd van drie jaar krijgt te maken met gebitsproblemen.

Dit komt omdat veel katteneigenaren het gebit van hun kat niet goed genoeg verzorgen. Net als bij mensen, moet het gebit van een kat ook gepoetst worden.

Gebeurt dit niet, dan zal dit leiden tot tandplak. Dit zijn bacteriën die ontstaan uit voedselresten. Wordt tandplak niet verwijderd, dan zal dit leiden tot tandsteen.

Tandsteen veroorzaakt irritatie van het tandvlees en hierdoor kunnen de bacteriën die aanwezig zijn in de bek een ontsteking veroorzaken, ook wel gingivitis genoemd.

Wanneer hier niets aan gedaan wordt, dan zal de ontsteking zich verder uitbreiden. Uiteindelijk kunnen hierdoor tanden en kiezen los gaan zitten en uitvallen.

Gebitsproblemen voorkomen

Het is dus belangrijk dat je het gebit van je kat regelmatig poetst. Dit doe je met tandpasta voor dieren. Gebruik nooit tandpasta voor mensen. Je kunt een normale tandenborstel gebruiken, maar je kunt ook een speciale tandenborstel aanschaffen.

Je kunt dit het beste vanaf jongs af aan. Je kat zal er hierdoor aan wennen en het zal dus makkelijker worden om het gebit van je kat te poetsen. Laat je kat het poetsen echt niet toe, dan zijn er nog alternatieven voor het tanden poetsen van een kat

Er zijn ook bepaalde brokken voor katten die een bijdrage leveren aan een schoon gebit. Oral Care van Royal Canin is hier een voorbeeld van.

Schade aan het gebit

Een kat kan ook een tand verloren zijn door schade aan het gebit. De kat kan bijvoorbeeld op een hard object gebeten hebben, waardoor de tand is uitgevallen of is afgebroken. De kat kan ook zijn tand hebben verloren door een aanrijding of door een gevecht met een andere kat.

Een uitgevallen of afgebroken tand kan pijnlijk zijn voor de kat. Vooral afgebroken tanden kunnen voor problemen zorgen. Bij afgebroken tanden kan namelijk het wortelkanaal open komen te liggen. De tand kan erg gevoelig worden.

kitten pijn

Tanden wisselen

Heb je een kitten, dan is het normaal dat de tandjes eruit vallen. Kittens gaan namelijk hun melktanden wisselen voor volwassen tanden tussen een leeftijd van vier tot zes maanden. Het is dus mogelijk dat je tanden van je kat tegenkomt in het huis.

Zorg er wel voor dat het wisselen van de tanden goed verloopt bij de kitten. In sommige gevallen kunnen er namelijk melktanden blijven zitten in het gebit van de kat en dit kan leiden tot problemen. Wanneer dit probleem zich voordoet, is het van belang om een dierenarts te bezoeken, zodat de melktanden verwijderd kunnen worden.

Bij het wisselen van de tanden kan een kitten last gaan krijgen van zijn gebit. Het doorkomen van de volwassen tanden doet namelijk pijn en hierdoor kan de kitten op veel dingen gaan kauwen om de pijn te verlichten.

Om je kitten een beetje te helpen, is het verstandig om je kitten wat kauwspeelgoed te geven, zoals dit speelgoed: Petstages Dental Health Chew

Wanneer naar de dierenarts?

Wanneer je kat tanden verliest als gevolg van gebitsproblemen, dan is het belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts. Gebitsproblemen kunnen namelijk zeer oncomfortabel en pijnlijk zijn voor de kat.

De kat kan hierdoor allerlei problemen ontwikkelen, zoals moeite hebben met eten of moeite hebben met zichzelf schoonlikken. In sommige gevallen kan een ontsteking in de bek zelfs leiden tot een ontsteking in de organen van de kat. De ontsteking kan namelijk via de tanden in de bloedbaan terecht komen. De dierenarts zal vervolgens een gebitsreiniging doen en zal eventueel andere tanden trekken.

Bij schade aan het gebit is het ook verstandig om een dierenarts te bezoeken, vooral wanneer de tand van je kat is afgebroken. Het wortelkanaal kan namelijk open komen te liggen en hierdoor kunnen er bacteriën de tand in komen. Dit kan erge ontstekingen veroorzaken.

Tot slot

Als je volwassen kat dus tanden verliest, dan is dit in veel gevallen het gevolg van gebitsproblemen. Wil je dit dus voorkomen, dan is het van belang om het gebit van je kat goed te verzorgen. Doe je dit niet, dan zal dit dus leiden tot problemen.

Is de tand van je kat afgebroken of uitgevallen door schade aan het gebit, dan is het ook verstandig om je kat na te laten kijken door een dierenarts. Is je kitten tanden aan het wisselen, dan hoef je niets te doen. Zorg er wel voor dat je oplet zodat het proces van tanden wisselen goed verloopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *