de nagels van een kat

Ingegroeide Nagel Bij de Kat: de Oorzaken, Wat Te Doen en Preventie

Misschien heb je het weleens gehad: een ingegroeide nagel. Als je dit hebt gehad, dan weet je dat dit ontzettend pijn kan doen. Een kat kan ook last krijgen van een ingegroeide nagel. Je wil dit probleem natuurlijk verhelpen, zodat je kat geen pijn meer heeft.

Hier lees je alle informatie die je nodig hebt over ingegroeide nagels bij katten.

De oorzaken van ingegroeide nagels bij katten

Een nagel van een kat blijft altijd doorgroeien en de nagel is haakvormig met een zeer scherpe punt. Wanneer de nagel te lang wordt, dan kan de nagel in de huid van de kat terechtkomen. Wanneer dit gebeurt, dan spreekt men van een ingegroeide nagel.

De nagel zal eerst tegen de huid aan gaan staan. Dit kan irritatie geven aan de huid. Wordt de ingegroeide nagel niet ontdekt, dan kan de nagel in de huid gaan groeien. Dit kan erg pijnlijk zijn en het kan leiden tot ontstekingen. Op de nagel van een kat zitten namelijk veel bacteriën.

Een ingegroeide nagel ontstaat wanneer de nagel te lang wordt. Dit betekent dus dat de eigenaar van de kat de nagels niet vaak genoeg trimt. Is de kat erg actief buiten, dan zullen de nagels op een natuurlijke manier slijten en zal het dus minder vaak nodig zijn om deze te trimmen.

Ligt de kat de hele dag in zijn mand thuis, dan zullen de nagels minder snel slijten en is het dus vaker nodig om ze te trimmen.

Ingegroeide nagels bij katten herkennen

Het kan soms lastig zijn om te zien of een kat ergens last van heeft. Een is namelijk goed in het verbergen van pijn. Je kunt ingegroeide nagels bij katten aan een aantal symptomen herkennen.

Ten eerste zal er een wond te zien zijn. De nagel groeit namelijk in de poot of in het voetkussen en hierdoor ontstaat er een wondje.

De wond kan gaan ontsteken en hierdoor kan de poot gaan opzwellen. De kat kan de hele tijd aan zijn poot gaan likken of bijten. Ook kan de kat pijn krijgen wanneer je de poot aanraakt en het kan zijn dat de kat mank loopt.

Het is dus niet erg lastig om pootproblemen bij de kat te herkennen. Zie je één of meerdere van deze symptomen bij je kat, inspecteer de poot dan even goed en ga naar een dierenarts wanneer dit nodig is.

Wat je moet doen wanneer je kat last heeft van een ingegroeide nagel

Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan wanneer je een ingegroeide nagel ontdekt bij je kat. Het zal lastig zijn om de nagel thuis te trimmen, aangezien een ingegroeide nagel vrij pijnlijk is voor een kat.

 De meeste katten zullen het dus niet toelaten wanneer je de nagel wil gaan trimmen. Daarnaast kan een ingegroeide nagel leiden tot ontstekingen en andere problemen. De verstandigste optie is dus om een dierenarts te bezoeken.

De dierenarts zal de nagel vervolgens verwijderen en zal de wond grondig schoonmaken om eventuele ontstekingen te voorkomen.

Is de poot ontstoken door de ingegroeide nagel, dan kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. De dierenarts kan eventueel adviseren om de poot dagelijks schoon te maken.

Ingegroeide nagels bij katten voorkomen

Om ingegroeide nagels bij je kat te voorkomen, is het belangrijk dat je de nagels getrimd houdt. Je kunt de nagels van een kat trimmen met een nagelschaar voor katten. Lukt je dit zelf niet, dan kun je dit laten doen door een trimsalon of een dierenarts.

Heb je een kat die vaak binnen zit, dan zullen de nagels minder snel slijten en kan het dus vaker nodig zijn om de nagels te trimmen. Hetzelfde geldt voor katten die ouder zijn en minder bewegen. Het hebben van een krabpaal kan handig zijn, hierdoor kan een kat namelijk zijn eigen nagels slijten.

Het is ook belangrijk dat je let op de nagel die aan de zijkant zit en de grond niet raakt (de ‘’duim’’). Omdat deze nagel de grond niet raakt, zal het minder snel slijten en hierdoor kan het vaker nodig zijn om de nagel te trimmen.

Als laatste is het van belang dat je goed op de nagels let bij een langharige kat. De nagels bij dit soort katten zijn lastig om te zien, en hierdoor kun je ingegroeide nagels te laat ontdekken.

Tot slot

Een ingegroeide nagel is een pijnlijke aandoening en je kunt hiermee het beste naar een dierenarts gaan. Wil je dit probleem in de toekomst voorkomen, dan is het van belang dat je de nagels van je kat regelmatig trimt en goed in de gaten houdt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *