kat die op zijn kont zit

De Voordelen van Baking Soda Bij een (Stinkende) Kattenbak

Sommige katteneigenaren strooien weleens baking soda over de kattenbakvulling heen. Je vraagt je vast af wat de functie hiervan is en of het wel veilig is voor je kat.

Baking soda kan helpen bij het elimineren van nare geurtjes die uit de kattenbak komen. In dit artikel lees je hier meer over.

Welke voordelen biedt baking soda bij een kattenbak?

Als je een kattenbak in huis hebt staan, dan komen er vast weleens nare luchtjes uit de kattenbak. Dit is normaal, want een kat doe hier natuurlijk zijn behoeften. Baking soda kan helpen bij het elimineren van deze nare luchtjes.

Baking soda neutraliseert de geurtjes en zorgt ervoor dat de kattenbak fris blijft ruiken. Je hoeft alleen een beetje baking soda met de kattenbakvulling te mixen.

Is baking soda gevaarlijk voor katten?

Je vraagt je vast af of baking soda wel veilig is voor een kat. Je hoeft je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Baking soda is niet gevaarlijk voor een kat en er zal dus niets gebeuren als je kat per ongeluk een beetje baking soda binnenkrijgt.

Krijgt je kat een grote hoeveelheid baking soda binnen, dan kan dit wel schadelijk zijn. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, want je hebt maar een klein beetje baking soda nodig om de geurtjes te neutraliseren.

Hoeveel baking soda moet ik gebruiken voor de kattenbak?

Je hebt niet erg veel baking soda nodig om geurtjes te bestrijden in de kattenbak. Één à twee eetlepels moet al genoeg zijn. Werkt dit niet, dan kun je een klein beetje meer gebruiken.

Andere manieren om nare luchtjes bij de kattenbak te voorkomen

Baking soda is dus een goede manier om nare luchtjes bij de kattenbak te voorkomen. Er zijn nog een aantal andere manieren hoe je dit kunt doen.

Vaker scheppen

Als de kattenbak erg stinkt, dan betekent dit dat je de kattenbak vaker moet gaan scheppen. Probeer de kattenbak minimaal één keer per dag te scheppen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om de kattenbak vaker te scheppen. Dit kan nodig zijn wanneer je bijvoorbeeld meerdere katten hebt die dezelfde kattenbak gebruiken.

Maak de kattenbak schoon

Het is soms nodig om de kattenbak grondig te reinigen. De nare geurtjes kunnen namelijk in de kattenbak gaan trekken en het vervangen van de kattenbakvulling kan dan geen nut meer hebben in het bestrijden van de stank.

Reinig de kattenbak minimaal één á twee keer per maand. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor. Deze middelen kunnen gevaarlijk zijn voor je kat. Afwasmiddel is niet agressief en werkt vaak goed.

Mocht je de urinegeur niet uit de kattenbak krijgen, dan kan het helpen om een urinegeurverwijderaar te gebruiken. Ook kan azijn helpen bij het bestrijden van de ammoniakgeur die uit de kattenbak komt.

Zelfreinigende kattenbak

Het schoonmaken en scheppen van de kattenbak is vervelend werk. Wil je hier minder tijd aan besteden, dan kan het helpen om een zelfreinigende kattenbak aan te schaffen, zoals de JC Pets Premium Kattenbak.

Deze kattenbak bevat houtkorrels die absorberend zijn. De vocht in de urine zorgt ervoor dat de houtkorrels in zaagsel veranderen. Dit zaagsel valt door het filter heen in de opvanglade.

Deze opvanglade moet je wel zelf legen. Je moet ook zelf de poep blijven scheppen. Een automatische kattenbak kan je veel tijd besparen en het voorkomt ook dat er snel nare luchtjes zullen ontstaan.

Verander van kattenbakvulling

Als je kattenbakvulling hebt die van lage kwaliteit is, dan is de kans groter dat je sneller nare luchtjes gaat ruiken.

Wil je nare luchtjes uit de kattenbak voorkomen, zorg er dan voor dat je kattenbakvulling aanschaft die van goede kwaliteit is. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

·         Biokat’s Diamond Care Fresh

·         Catsan Hygiene Plus

·         Easypets Houtkorrel Kattenbakvulling

Tot slot

Baking soda is dus een goed hulpmiddel wanneer je vaak last hebt van stinkende geurtjes die uit de kattenbak komen. Strooi een beetje van dit middel over de kattenbakvulling heen en kijk of het effect heeft.

Let er wel op dat het gebruiken van baking soda slechts een hulpmiddel is en geen oplossing tot het probleem. Om stank uit de kattenbak te voorkomen, is het van belang dat je de kattenbak regelmatig schoonmaakt en schept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *