kat die op het balkon zit

Kun Je een Kattenbak op het Balkon Neerzetten?

Een kattenbak kan voor veel stank zorgen en veel mensen hebben dit liever niet in hun huis. Het plaatsen van de kattenbak op het balkon kan een manier zijn om dit probleem aan te pakken.

Maar is het eigenlijk wel verstandig om dit te doen, of kun je beter een andere oplossing zoeken? Het antwoord op deze vragen lees je hier.

Kun je de kattenbak op het balkon neerzetten?

Je kunt een kattenbak op het balkon neerzetten. Hier zitten voordelen aan verbonden, maar ook nadelen. Bedenk dus goed of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Lees verder om te lezen over de voor- en nadelen van het plaatsen van een kattenbak op het balkon.

De voordelen van een kattenbak op het balkon

Stank

Als je je afvraagt of een kattenbak op het balkon verstandig is, dan vraag je dit waarschijnlijk af omdat je last hebt van stank die uit de kattenbak komt.

Als je de kattenbak buitenzet, dan heb je geen last van deze stank en dit is dan ook het grootste voordeel.

Het blijft schoner

Als een kat zijn kattenbak in- en uitloopt, dan kan de kattenbakvulling op de grond terechtkomen. Als je de kattenbak in huis hebt staan, dan komt deze vulling dus op de vloer terecht.

Heb je de kattenbak buiten, dan is dit vaak minder erg en kun je de kattenbakvulling vegen, of je kunt wachten tot de wind het wegwaait. Dit betekent dus dat er minder schoonmaakwerk is voor jou!

De nadelen van een kattenbak op het balkon

Een balkon kan gevaarlijk zijn

Het eerste nadeel van een kattenbak op het balkon is dat het gevaarlijk kan zijn voor je kat. Een kat kan namelijk gemakkelijk van het balkon afspringen, tenzij je het balkon goed beveiligd hebt.

Als je dus van plan bent om de kattenbak op het balkon te plaatsen, zorg er dan voor dat je balkon 100% veilig is voor je kat. Je kunt soms denken dat het veilig is, maar katten kunnen een beveiligd balkon in sommige gevallen nog omzeilen.

Om je balkon veilig te maken voor je kat, kun je gebruik maken van een kattennet. Je kunt je balkon met dit net afschermen, zodat je kat er niet af kan springen.

Slecht weer

Als het slecht weer is buiten, dan is je kat minder snel geneigd om naar buiten te gaan om zijn behoeften te doen. Hierdoor kan het zijn dat je kat zijn behoeften gaat ophouden en dit kan dus een nadeel zijn.

Daarnaast kunnen bepaalde weersomstandigheden de functie van de kattenbakvulling verstoren. Dit kan gebeuren wanneer er regen of sneeuw in de kattenbak terechtkomt. Dit betekent dus dat je de kattenbakvulling vaker moet vervangen.

kat die op het balkon zit

Je moet de deur openhouden of een kattenluik installeren

Als je de kattenbak op het balkon hebt staan, dan moet je de deur openlaten of telkens opendoen en hier zit je niet altijd op te wachten. Je kunt ook een kattenluik installeren. Je kat moet namelijk altijd zijn behoeften kunnen doen.

Ben je weleens weg van huis en heb je een kattenluik, dan kan je kat dus zonder toezicht op het balkon komen. Ook al is je balkon volgens jou 100% veilig, er kan altijd wat gebeuren.

Stank uit de kattenbak voorkomen

Als je de kattenbak op het balkon wil gaan zetten, dan doe je dit waarschijnlijk om stank in je huis te voorkomen. Er zijn een aantal andere manieren om dit te doen en die worden hieronder beschreven.

Schep de kattenbak regelmatig

Als de kattenbak vaak stinkt, dan kan dit betekenen dat je de kattenbak niet vaak genoeg schept. Over het algemeen moet je een kattenbak minimaal één keer per dag scheppen.

Heb je meerdere katten die dezelfde kattenbak gebruiken, dan zul je de kattenbak zelfs vaker moeten gaan scheppen.

Maak de kattenbak schoon

Het is ook nodig om de kattenbak regelmatig schoon te maken. Haal de kattenbakvulling eruit en maak de bak schoon met een sopje. Dit moet je rond de één á twee keer per maand doen om nare luchtjes te voorkomen.

Zorg ervoor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, zoals chloor of bleek. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor je kat. Je kunt beter kiezen voor een veiliger middel, zoals afwasmiddel.

Zelfreinigende kattenbak

Je kunt ook een zelfreinigende kattenbak aanschaffen, zoals de  JC Pets Premium Kattenbak. Deze kattenbak kan je tijd besparen en het zorgt ervoor dat de kattenbak minder snel zal gaan stinken.

Deze kattenbak maakt gebruik van absorberende houtkorrels. Wanneer een kat plast, dan veranderen deze korrels in zaagsel en worden ze opgevangen door een opvanglade. Deze opvanglade moet je af en toe legen. Je zult ook nog zelf de poep moeten scheppen.

Zorg voor een goede kattenbakvulling

Als je een kattenbakvulling hebt die van goede kwaliteit is, dan gaat de vulling dus langer mee en zal het minder snel gaan stinken. Hieronder volgen een aantal kattenbakvullingen die van goede kwaliteit zijn:

Baking soda

Baking soda kan helpen om nare geurtjes te neutraliseren. Je kunt een klein beetje baking soda over de kattenbakvulling heen strooien. Dit zorgt ervoor dat de kattenbak minder snel gaat stinken.

Klik hier om meer over baking soda in de kattenbakvulling te lezen.

Tot slot

Je kunt de kattenbak dus gewoon op het balkon neerzetten. Zorg er wel voor dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar opweegt en maak vervolgens een beslissing.

Beslis je toch om de kattenbak niet op het balkon te zetten, dan zijn er gelukkig genoeg andere manieren om stank uit de kattenbak te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *