een kat die water drinkt

Wat Drinkt een Kat?

Net als een mens heeft een kat water nodig om te overleven. Veel mensen denken dat katten ook melk nodig hebben in hun dieet. De vraag is natuurlijk of dit eigenlijk wel klopt. Je vraagt je misschien ook af of een kat naast melk en water ook andere dingen mag drinken.

Maak je geen zorgen, je leest hier alles over wat een kat wel en niet mag drinken.

Wat drinkt een kat?

Een volwassen kat heeft alleen water nodig om te overleven. Geef je kat dus ook alleen water. Zorg ervoor dat je kat altijd vers en schoon drinkwater beschikbaar heeft.

Mag een kat melk drinken?

Veel mensen denken dat een kat melk nodig heeft. Dit is echter niet waar en is dus een fabeltje. Sterker nog, melk kan er zelfs voor zorgen dat een kat maagklachten krijgt en dit kan leiden tot braken of diarree.

De maag van een kat is namelijk niet gemaakt voor melk en veel katten zijn lactose intolerant. Zorg er dus voor dat je kat altijd schoon drinkwater heeft en geef je kat nooit melk.

Een kitten mag natuurlijk wel melk drinken. Dit is geen melk die wij als mensen drinken, maar dit is moedermelk. Als er geen moeder beschikbaar is, dan moet de kitten speciaal geformuleerde kittenmelk krijgen.

Op een jonge leeftijd kunnen kittens melk wel goed verteren. Tot een leeftijd van ongeveer vijf weken drinkt een kitten alleen moedermelk. Tussen week vijf en tien drinkt een kitten ook vooral moedermelk, maar moet er ook water beschikbaar zijn voor de kittens.

Vanaf tien weken is het verteringsstelsel van een kat volgroeid en kan de kat melk niet meer goed verteren. Vanaf deze leeftijd is het dus van belang dat de kat alleen nog maar water krijgt.

Mag een kat kattenmelk?

Een kat mag geen melk drinken die wij als mensen drinken. Er is een bepaald type melk die een kat wel mag drinken: kattenmelk.

Kattenmelk is een melkproduct die speciaal gemaakt is voor katten. Het bevat minder lactose waardoor een kat het goed kan verteren en geen maagklachten krijgt.

Kattenmelk bevat goede voedingsstoffen die een bijdrage leveren aan de gezondheid van een kat. Echter, als je kat een goed dieet heeft, dan heeft hij geen kattenmelk nodig. Bij het normale voer krijgt de kat namelijk ook al deze voedingsstoffen binnen.

Je kunt kattenmelk dus af en toe geven om je kat te verwennen of te belonen. Let er wel op dat kattenmelk vrij veel calorieën heeft, een kat kan dus dik worden als je dit product te veel geeft.

kitten die melk drinkt

Hoeveel moet een kat op een dag drinken?

Nu weet je dus dat een volwassen kat alleen water nodig heeft om te drinken. Het is belangrijk dat een kat voldoende drinkt om een dag. Het kan dus handig zijn om te weten hoeveel water een volwassen kat ongeveer moet drinken op een dag.

In vergelijking met een mens heeft een kat vrij weinig vocht nodig op een dag. Een kat kan zijn urine namelijk sterk concentreren en heeft hierdoor minder vocht nodig.

Eet je kat veel natvoer, dan is het mogelijk dat je kat hiernaast erg weinig drinkt en dit is heel normaal. Natvoer bestaat namelijk ongeveer de helft uit vocht.

Een kat heeft ongeveer 40 tot 60 ml vocht per kg per dag nodig. Weegt een kat bijvoorbeeld 3 kilo, dan heeft de kat tussen de 120 en 180 ml vocht nodig op een dag.

Mijn kat drinkt te veel

Als je kat te veel drinkt, dan kan dit betekenen dat je kat last heeft van een medisch probleem. Naast het veel drinken kun je dit opmerken aan:

  • Het vaker moeten legen van de kattenbak
  • Plasjes in het huis
  • De kat die vaker de kattenbak inloopt

Als je kat te veel drinkt, dan kan dit komen door verschillende problemen. Het kan betekenen dat je kat:

  • Een nierprobleem heeft
  • Een leverprobleem heeft
  • Een blaasontsteking heeft
  • Suikerziekte heeft
  • Maligne lymfoom heeft
  • Een schildklierprobleem heeft

Zoals je kunt lezen, kan veel plassen dus veroorzaakt worden door veel verschillende problemen. Veel van deze problemen zijn vrij serieus en het is dus van belang dat je zo snel mogelijk naar een dierenarts gaat wanneer je merkt dat je kat ineens veel drinkt en plast.

Samenvattend

Een volwassen kat heeft dus alleen water nodig als drinken. Het verhaal dat een kat koeienmelk nodig heeft, is een fabel. Katten kunnen dit namelijk niet goed verteren en het kan leiden tot maag- en darmklachten. Kittens mogen moedermelk drinken tot een leeftijd van ongeveer 10 weken.

Er is wel een melkproduct op de markt die een kat wel mag drinken: kattenmelk Dit is alleen bedoeld als snack of beloning dus geef het niet te vaak!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *