gapende kat

Gaapt je Kat Veel? Dit Kan Het Betekenen

We weten nog steeds niet wat voor functie gapen heeft. Wel weten we dat niet alleen mensen gapen. Andere dieren, zoals katten, kunnen ook gapen.

Als je kat veel gaapt, dan kan men niet met volle zekerheid zeggen waarom dit gedrag ontstaat. We weten namelijk nog niet wat gapen precies doet. Wel kunnen we een aantal dingen bedenken die er aan de hand kunnen zijn wanneer je kat veel gaapt.

Verveling

Sommige onderzoekers beweren dat gapen veroorzaakt kan worden wanneer een kat zich verveelt. Als er in de omgeving te weinig stimulatie is voor de kat, dan kan het lichaam gaan gapen.

Op deze manier kan de kat alert blijven voor wanneer er wel iets gebeurt. De kat is dan namelijk voorbereid voor wanneer er gevaar is.

Vermoeidheid

Gapen wordt ook vaak gekoppeld aan vermoeidheid. Als een mens gaapt, dan gaan we er vaak vanuit dat hij moe is. Men denkt dat dit bij katten ook zo is.

Pijn aan de bek

Veel gapen bij een kat kan een teken zijn van problemen bij de bek. Door veel te gapen, kan de kat beter met de pijn omgaan.

Wanneer een kat pijn aan de bek heeft, dan zijn er natuurlijk meerdere oorzaken mogelijk. Er kan een wondje in de bek zitten of de kat kan last hebben van gebitsproblemen, zoals ontstoken tandvlees of tanden die loszitten.

Als je kat veel gaapt, kijk dan dus even hoe het met de bek gaat. Een kat die last heeft van zijn bek kan vaak andere symptomen hebben, zoals krabben aan de bek, het likken van de lippen en moeite hebben met eten.

Als je problemen bij de bek van je kat ontdekt, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan om je kat na te laten kijken.

Om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen, is het belangrijk dat je het gebit van je kat regelmatig poetst met kattentandpasta. Veel katteneigenaren doen dit helaas niet en hierdoor hebben veel katten last van gebitsproblemen.

Afkoelen van de hersenen

Recente onderzoeken tonen aan dat gapen ervoor zorgt dat het brein wordt afgekoeld. Tijdens het gapen wordt er namelijk koele lucht ingeademd en strekken de spieren rond de mondholtes. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van koeler bloed naar de hersenen wordt verhoogd.

Als je kat dus vaak gaapt, dan kan dit betekenen dat de hersenen van je kat afgekoeld moeten worden. Misschien merk je dat je kat vaker gaapt om een warmere dag. Zolang je kat niet oververhit is, hoef je je gelukkig geen zorgen te maken.

Mijn kat gaapt veel, moet ik me zorgen maken?

In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken als je kat veel gaapt. Zoals je hebt gelezen, zijn de redenen van gapen vaak onschuldig.

In sommige gevallen kan het vele gapen ontstaan wanneer de kat last heeft van zijn bek. In deze gevallen is het wel verstandig om even naar de dierenarts te gaan.

Er kan namelijk iets vastzitten in de bek, er kan een wond in de bek zitten of de kat kan last hebben van gebitsproblemen. Het hoeft geen serieuze aandoening te zijn, maar het is toch altijd verstandig om je kat even na te laten kijken door een professional.

Samenvattend

Gapen is gedrag dat nog steeds onderzocht wordt en men weet nog niet precies wat hiervan de functie is.

Als een kat veel gaapt, dan kan dit waarschijnlijk komen door verveling, vermoeidheid of wanneer het brein afgekoeld moet worden. Deze redenen zijn vrij onschuldig en je hoeft dus niet naar een dierenarts.

In sommige gevallen kan het gapen veroorzaakt worden door pijn aan de bek. Dit kan komen door bijvoorbeeld wondjes of door gebitsproblemen. In dit geval is het verstandig om een dierenarts te bezoeken.

Omdat de functie van gapen nog steeds onderzocht wordt en nog niet erg duidelijk is, kan het vele gapen bij een kat ook een andere reden hebben die we nog niet ontdekt hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *