kat die smakt

Wat Betekent Het Als Een Kat Smakkende Geluiden Maakt?

Door het gedrag van onze kat kunnen we vaak zien wanneer er iets aan de hand is. Wanneer een kat telkens smakkende geluiden maakt, dan kan dit betekenen dat er iets mis is. Maar wat kan dit eigenlijk betekenen? Dat lees je hier!

Wanneer een kat smakkende geluiden maakt, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan komen door misselijkheid, stress of angst, mond- of gebitsproblemen, ptyalisme (teveel speeksel) of xerostomie (te weinig speeksel).

Misselijkheid

Wanneer een kat misselijk is, dan komt het vaak voor dat hij smakkende geluiden gaat maken. Andere symptomen van misselijkheid kunnen bestaan uit minder of langzamer eten, veel slikken en kwijlen.

Deze misselijkheid kan veel oorzaken hebben. Je kat kan bijvoorbeeld gewoon even niet lekker zijn of hij kan iets verkeerds gegeten hebben.

Wanneer je kat moet braken en verder vrolijk is en niet ziek is, dan zal er waarschijnlijk niets aan de hand zijn. Moet je kat vaker braken of heeft hij naast het braken nog andere klachten, zoals koorts en diarree, dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een dierenarts.

Stress of angst

Stress of angst kan ervoor zorgen dat een kat smakkende geluiden gaat maken en aan zijn lippen gaat likken. Andere symptomen van stress of angst kunnen bestaan uit trillen, hijgen, gapen, opheffen van het pootje of de staart laag dragen.

Wanneer je kat angst of stress ervaart, dan moet je erachter zien te komen waar dit vandaan komt. Angst en stress kan ervoor zorgen dat een kat agressief gedrag kan gaan vertonen. Kijk hier dus voor uit!

Mond- of gebitsproblemen

Veel katten krijgen op den duur gebitsproblemen. Dit komt omdat baasjes het gebit van hun kat vaak niet of nauwelijks verzorgen. Dit leidt tot tandplak en tandplak leidt weer tot gebitsproblemen.

Gebitsproblemen kunnen erg pijnlijk zijn en een kat kan hierdoor lastiger eten. Ook heeft een kat met gebitsproblemen vaak een slechte adem, ontstoken tandvlees en pijn bij het aanraken van de bek.

Wanneer je gebitsproblemen ontdekt bij je kat, dan is het vaak te laat om het zelf nog te gaan poetsen. Het tandsteen is al gevormd en dit krijg je niet met de borstel weg. Je zult dus langs de dierenarts moeten gaan om de gebitsproblemen op te lossen.

Ook kan er zich een probleem rondom de bek van de kat bevinden. De kat kan bijvoorbeeld een insectenbeet op zijn lippen hebben of er kan een wond rond de bek zitten waardoor de kat gaat smakken.

Ptyalisme

Bij Ptyalisme maken de speekselklieren van een kat teveel speeksel aan. Omdat er teveel speeksel in de bek van de kat terecht komt, kan de kat dus gaan smakken of kwijlen.

Er zijn ook een aantal andere symptomen zichtbaar bij deze aandoening, zoals:

  • Weinig eetlust
  • Gedragsverandering, zoals agressie of prikkelbaarheid
  • Moeite met slikken
  • Braken

Vaak is ptyalisme een gevolg van een onderliggend medisch probleem. Voorbeelden van zulke problemen zijn tumoren, abcessen of problemen met de lever. Wanneer dit onderliggend probleem wordt aangepakt, zal de ptyalisme verdwijnen.

Heb je het vermoeden dat je kat hieronder lijdt, dan is het belangrijk om snel een dierenarts te bezoeken.

Xerostomie

Het tegenovergestelde van ptyalisme is xerostomie. Bij xerostomie wordt er juist te weinig speeksel aangemaakt door de speekselklieren. Dit kan er ook voor zorgen dat een kat gaat smakken.

Xerostomie kan naast het smakken worden herkend aan:

  • Het likken van de lippen
  • Een droge, gebarsten tong
  • Slechte adem
  • Veel dorst hebben

Net zoals bij ptyalisme, kan deze aandoening meerdere oorzaken hebben. Voorbeelden van deze oorzaken zijn stress, zenuwschade of leverproblemen. Wanneer het onderliggend probleem wordt aangepakt, zal de droge mond moeten verdwijnen. Het is dus van belang dat je naar de dierenarts gaat wanneer je vermoedt dat je kat hier last van heeft.

Wat je kunt doen

Zoals je hebt gelezen, hoeft smakken niet te betekenen dat er een medisch probleem is bij je kat. Het kan komen door angst, stress of misselijkheid.

Het is wel van belang dat je eerst eventuele medische problemen uitsluit. Als je denkt dat het smakken wordt veroorzaakt door een medisch probleem, dan is het natuurlijk verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Als je denkt dat het smakken door angst of stress komt, dan moet je achterhalen waar dit vandaan komt. Heeft je kat bijvoorbeeld stress omdat er een andere kat of hond op bezoek is, dan moet je ervoor zorgen dat hier wat aan wordt gedaan.

Als je vermoedt dat je kat misselijk is en hierdoor aan het smakken is, dan moet je achterhalen waar deze misselijkheid vandaan komt. Heeft je kat iets verkeerd gegeten of kan er een andere reden zijn waarom je kat misselijk is?

Tot slot

Er zijn dus meerdere redenen mogelijk wanneer je kat telkens aan het smakken is. Zorg er eerst voor dat je een eventueel medisch probleem kunt uitsluiten. Wanneer je dit hebt uitgesloten, dan kun je gaan kijken wat je kunt doen zodat je kat dit gedrag niet meer zal vertonen.

Denk je dat het smakken wordt veroorzaakt door een medisch probleem, ga dan altijd naar een dierenarts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *