tong van een kat

Oorzaken Van Een Kapotte Tong Bij Een Kat

Als de tong van je kat kapot is, dan kan dit vrij pijnlijk zijn en het kan in sommige gevallen lastig zijn voor je kat om te eten. Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk wanneer de tong van je kat kapot is.

Hier lees je de meest voorkomende oorzaken van een kapotte tong bij een kat, en wat je het beste kunt doen wanneer je kat hier last van heeft.

Stomatitis

Bij stomatitis is er een verstoorde balans tussen bacteriën en de immuunrespons in een bek van een kat. Er is een te sterke of een te lage afweerreactie van het lichaam op de bacteriën die zich in de bek van de kat bevinden.

Hierdoor ontstaat er een ontsteking in de bek van de kat. Het tandvlees en het slijmvlies in de bek kan erg gaan ontsteken en kan gaan bloeden. Ook kan de kat last krijgen van zijn tong.

Door deze problemen kan een kat minder goed of helemaal niet gaan eten. Bovendien kan hij zijn vacht minder goed verzorgen, omdat hij last heeft van zijn tong.

De bek van de kat kan bij een stomatitis pijnlijk zijn bij het aanraken en de kat kan gaan kwijlen. Het tandvlees en het slijmvlies in de bek kan gezwollen zijn en kan rood zijn van kleur.

Het is van groot belang dat je met je kat naar de dierenarts gaat als je vermoedt dat hij stomatitis heeft. De dierenarts zal vervolgens tanden trekken wanneer dit nodig is en de juiste medicatie voorschrijven.

Chemische middelen

Bepaalde chemische middelen kunnen een brandende werking hebben wanneer een mens of kat hiermee in contact komt. Als je kat een chemisch middel heeft opgelikt, dan kan dit een kapotte tong veroorzaken.

Heb je bijvoorbeeld de vloer schoongemaakt met een brandend middel, dan kan het zijn dat je kat dit heeft opgelikt en hierdoor last heeft van zijn tong.

Als je dit vermoedt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts en neem het etiket van het schoonmaakmiddel mee. Het hoeft niet levensbedreigend te zijn, maar als dit wel het geval is, dan is het van belang dat je zo snel mogelijk actie onderneemt.

Brandwond

Een brandwond kan ook de reden zijn waarom je kat last heeft van zijn tong. Je kat kan bijvoorbeeld een elektrische kabel hebben doorgebeten en hierdoor heeft hij een brandwond. Ook kan de brandwond ontstaan zijn door het eten van heet voedsel.

Als de brandwond niet ernstig is, dan zal dit vanzelf weer over gaan. Is de brandwond ernstig, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken.  

Feline calicivirus (FCV)

Het feline calicivirus (FCV) is een virus die vrij vaak voorkomt bij katten. Bij een besmetting van dit virus kan een kat de volgende symptomen hebben:

  • Neusafscheiding
  • Tandvleesontsteking
  • Mondzweren

Een kat kan dit virus oplopen door in contact te komen met andere katten. Ook kan een kat het oplopen wanneer een mens de kat aait nadat hij een besmette kat heeft geaaid. Het virus kan ook op voorwerpen gaan zitten en hierdoor kan een kat besmet raken.

Het kan weken tot enkele maanden duren totdat een kat volledig hersteld is na een besmetting met dit virus. Om deze ziekte bij je kat te voorkomen, is het van belang dat je hem laat vaccineren tegen deze ziekte.

Het is belangrijk om je kat naar de dierenarts te brengen wanneer je vermoedt dat je kat is besmet met dit virus. De dierenarts kan vervolgens de juiste behandeling aanbieden.

Feline Orofacial Pain Syndrome (FOPS)

Feline orofaciaal pijnsyndroom is een aandoening waarbij een kat pijn ervaart als gevolg van een abnormale verwerking van pijnsignalen in het zenuwstelsel. Hierbij kan de kat pijnaanvallen krijgen. Tijdens deze aanvallen gaat een kat vaak overmatig likken en kauwen of met zijn poten in zijn bek zitten.

Door dit overmatig likken en kauwen kan de tong van de kat kapot gaan. In ernstige gevallen kunnen de lippen en tong verminkt raken, waardoor de kat een operatie moet ondergaan.

Men denkt dat FOPS een erfelijke aandoening is. Elke kat kan het oplopen, maar de aandoening wordt vaak ontdekt bij het doorkomen van de tandjes van de kat. Deze aandoening komt niet erg vaak voor, maar het kan zeker wel een oorzaak zijn van de kapotte tong bij je kat.

Tot slot

Wanneer je kat last heeft van een kapotte tong, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. De kapotte tong kan dus veroorzaakt worden door:

  • Stomatitis
  • Chemische middelen
  • Brandwonden
  • Feline calicivirus (FCV)
  • Feline Orofacial Pain Syndrome (FOPS)

Kijk goed naar andere symptomen die je kat heeft wanneer hij last heeft van een kapotte tong. Zo kun je wellicht achterhalen wat de oorzaak is van het probleem.

En wanneer je twijfelt, dan is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan (of te bellen). Dit kan namelijk nooit kwaad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *