likkende kat

Waarom Likt Mijn Kat Overal Aan?

Likken bij katten is vrij normaal. Een kat likt om zijn eigen vacht schoon te houden en gebruikt zijn tong om de wereld te ontdekken. Wanneer een kat echter overal aan likt, dan kan dit een teken zijn van een probleem.

Likt jouw kat aan alles, dan is het verstandig om deze lijst even door te nemen. Zo weet je precies waarom je kat dit gedrag vertoont en wat je het beste kunt doen.

Likken aan niet-eetbare voorwerpen

Pica is een aandoening waarbij een kat niet-eetbare voorwerpen opeet of hieraan likt en sabbelt. Je kunt hierbij denken aan het eten van steentjes of het likken aan de muur.

Deze aandoening is vaak aangeboren en ontstaat dus niet plotseling op latere leeftijd. Pica kan gevaarlijk zijn, omdat de niet-eetbare voorwerpen vast kunnen komen te zitten in de keel of in de maag.

Een kat kan ook aan niet-eetbare voorwerpen gaan likken, omdat hij dit lekker vindt. Heb je misschien wat eten geknoeid op een deken? Dit kan de reden zijn waarom je kat telkens aan de deken likt. Ook kunnen sommige katten de textuur van bepaalde voorwerpen fijn vinden.

Mijn kat likt zichzelf

kat die zichzelf likt

Stress

Als de kat alleen maar aan zichzelf likt, dan kan dit een teken zijn van stress. Het likken kan namelijk stress verminderend werken. Je kunt het een beetje vergelijken met nagelbijten bij mensen.

Deze stress kan verschillende oorzaken hebben. Stress ontstaat vaak wanneer er plotseling iets veranderd in de leefomgeving van de kat. Je kunt hierbij denken aan een nieuw huisdier dat toegevoegd is aan het huishouden of je kunt denken aan een verhuizing.

Om stress door een verandering te voorkomen, is het van belang dat je een verandering geleidelijk doorvoert. Om de stress aan te pakken, kun je gebruik maken van anti-stressmiddelen. Je kunt ook informeren bij een dierenarts.

Pijn

Pijn kan ook een oorzaak zijn wanneer een kat de hele tijd aan zichzelf likt. Zit er misschien een wondje op de huid van je kat? Dit kan dus de oorzaak zijn van het likken.

Om de wond goed te laten genezen en om infecties te voorkomen, is het van belang dat je voorkomt dat je kat aan zijn wond likt. Bij ernstigere wonden is het natuurlijk verstandig om de hulp van een dierenarts in te schakelen.

Huidproblemen

kat met jeuk

Door problemen met de huid kan er veel jeuk ontstaan. Hierdoor kan de kat gaan likken en krabben aan zijn huid. De kat kan dan zoveel gaan likken, dat de huid beschadigd raakt en de haren uitvallen.

Huidproblemen kunnen ontstaan door allergieën, parasieten zoals vlooien en door infecties van de huid. Ga naar een dierenarts wanneer je vermoedt dat je kat last heeft van huidproblemen.

Andere medische oorzaken

Als een kat overal aan likt, dan kan dit ontstaan door verschillende medische oorzaken. Er zijn hiervoor al een aantal medische oorzaken genoemd. Hieronder lees je een aantal medische oorzaken die ook een rol kunnen spelen.

Bloedarmoede

Als een kat overal aan likt, dan kan dit een teken zijn van bloedarmoede. Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen aanwezig in het bloed.

Door het likken, doet de kat een poging om missende voedingsstoffen binnen te krijgen, om de rode bloedcellen aan te vullen. Het likken aan allerlei objecten heeft echter geen zin natuurlijk.

Je kunt bloedarmoede opmerken aan bleke slijmvliezen, een verhoogde hartslag en ademhaling en zwakheid. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts als je kat bloedarmoede heeft.

OCD

Obsessieve compulsieve stoornis (OCD) is een dwangstoornis die zowel bij mensen als bij dieren voorkomt. Hierbij kan een kat herhalend gedrag gaan vertonen.

De kat kan de hele tijd aan zijn vacht gaan likken of de kat kan telkens aan voorwerpen gaan likken en kauwen. Ook kan de kat bijvoorbeeld de hele tijd achter zijn eigen staart aan gaan lopen.

OCD is helaas niet te genezen. Er zijn wel dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen. Ga naar een dierenarts wanneer je vermoedt dat je kat last heeft van OCD.

Het gedrag aanpakken

Als je kat aan alles likt en je wil dit gedrag stoppen, dan moet je de oorzaak van dit gedrag aanpakken. Ontstaat het gedrag door stress, dan moet je manieren verzinnen om deze stress bij je kat te verminderen. Hierbij kan een anti-stressmiddel voor katten werken, of je kunt in gesprek gaan met een dierenarts.

Heb je het vermoeden dat het likken door een medische aandoening veroorzaakt wordt, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een dierenarts bezoekt. Wanneer deze medische aandoening wordt behandeld, dan zal het gedrag moeten stoppen.

Samenvattend

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk wanneer een kat overal aan likt. Het kan komen door een aandoening genaamd Pica, waarbij een kat niet-eetbare voorwerpen eet en hieraan likt. Ook kan het likken veroorzaakt worden door stress of angst. Verschillende medische aandoeningen kunnen ook leiden tot dit gedrag.

Wil je het gedrag aanpakken, dan moet je ervoor zorgen dat je de oorzaak van het likken aanpakt. Je zult dus moeten gaan kijken waar het gedrag vandaan komt. Heb je twijfels, dan is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *