kat die onder de deken ligt

Waarom Likt Mijn Kat Aan de Deken?

Merk je weleens op dat je kat aan de deken likt? Als je kat dit een keertje doet, dan is dit vast niet erg. Loopt je kat de hele tijd aan dekens te likken, dan is het begrijpelijk dat dit vervelend kan zijn.

Als je je afvraagt waarom je kat dit doet, dan kun je hier een lijst lezen met de mogelijke oorzaken van dit gedrag. Je leest ook hoe je dit gedrag aan kunt pakken bij je kat.

Pica

Pica is een aandoening waarbij een kat niet-eetbare voorwerpen gaat eten. De kat kan dingen gaan eten, zoals steentjes, zand of plastic. Ook kan de kat op dingen gaan sabbelen of aan dingen gaan likken wanneer ze deze aandoening hebben.

Pica is een aandoening die ontstaat wanneer de kat een kitten is, en ontstaan meestal niet plotseling op latere leeftijd. Pica kan gevaarlijk zijn, omdat er vreemde objecten vast kunnen gaan zitten in de keel of in de maag.

Vermoed je dat je kat Pica heeft, dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan.

Vlekken in de deken

Het kan zijn dat je kat de deken lekker vindt smaken. Heb je bijvoorbeeld recent wat eten of drinken op de deken gemorst, dan ruikt je kat dit natuurlijk en gaat hij eraan likken.

Als dit de oorzaak is, dan zul je de deken moeten wassen. Dit zal het gedrag bij je kat stoppen.

Stress

kat met stress

Stress kan leiden tot ongewenst gedrag bij katten. Dit kan zich uiten in verschillende manieren. De kat kan gaan likken aan objecten, zoals een deken. Ook kan een kat bijvoorbeeld aan de muur gaan likken.

Andere symptomen van stress kunnen bestaan uit trillen, hijgen, gapen of excessief likken aan de eigen vacht.

Stress bij een kat kan ontstaan wanneer er plotseling iets veranderd in de omgeving. Er kan bijvoorbeeld een nieuw huisdier bijgekomen zijn of een kat kan stress krijgen na het verhuizen.

Om stress bij een kat te verhelpen, kan Feliway Classic helpen. Dit is een geur die ervoor zorgt dat een kat kalmeert.

Je kat vindt het fijn

Het likken aan dekens hoeft niet een speciale reden te hebben. Een kat kan de textuur van de deken fijn vinden en daarom gaat de kat eraan likken.

De deken kan ook een geur hebben van de eigenaar van de kat, waardoor de kat hieraan likt. Ook zijn bepaalde rassen, zoals de Siamees, eerder geneigd om aan dingen te likken.

Je kat laten stoppen met het likken aan de deken

Niet elke katteneigenaar vindt het fijn wanneer de kat telkens aan de deken gaat likken. Wil je dit gedrag aanpakken, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Spray de deken in met iets wat een kat niet fijn vindt, zoals citroengeur of muntgeur
  • Geef je kat een beloning wanneer hij stopt met het likken aan de deken
  • Koop speeltjes voor je kat, zodat je kat hieraan kan likken of kauwen in plaats van de deken
  • Houd de dekens bij je kat uit de buurt

Samenvattend

Er zijn verschillende redenen mogelijk wanneer een kat aan de deken ligt. Ten eerste kan dit komen door Pica. Dit is een aandoening waarbij een kat niet-eetbare objecten opeet of aan deze objecten gaat likken of sabbelen.

Het likken aan de deken kan ook veroorzaakt worden door stress of door etensresten die op de deken zijn geknoeid. Het gedrag kan ook ontstaan puur omdat de kat het fijn vindt om aan de deken te likken.

Wil je voorkomen dat je kat aan de deken gaan likken, dan kun je een aantal manieren toepassen die in dit artikel beschreven staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *