kat die op de muur zit

Waarom Likt Mijn Kat Aan de Muur?

Wanneer het gedrag van een kat verandert, dan kan dit in sommige gevallen betekenen dat er iets aan de hand is. In dit geval gaat het om het likken aan de muur.

Als je kat dit gedrag plotseling gaat vertonen, dan is het begrijpelijk dat je je afvraagt wat dit precies kan betekenen.

Hier lees je alles over het likken aan de muur bij een kat en wat je het beste kunt doen.

Pica

Pica is een aandoening waarbij een kat niet-eetbare voorwerpen gaat eten. De kat kan dingen gaan eten, zoals wol, papier of rubber. Ook kan een kat met pica gaan kauwen, sabbelen of likken aan niet-eetbare voorwerpen, zoals een muur.

Bij kittens is dit gedrag vaak nog normaal. Wanneer een kat ouder wordt, dan gaat dit gedrag meestal vanzelf weg. Als een kat pica heeft, dan zal dit gedrag niet weggaan en blijft de kat dus niet-eetbare voorwerpen eten.

Bloedarmoede

Het likken aan de muur kan een teken zijn van bloedarmoede. Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen aanwezig in het bloed. Verschillende aandoeningen en ziekten kunnen hiervan de oorzaak zijn.

De kat kan bij bloedarmoede vreemde objecten gaan eten of aan dingen zoals muren gaan likken. Op deze manier probeert de kat zijn missende stoffen binnen te krijgen.

Daarnaast heeft een kat met bloedarmoede bleke (of in ergere gevallen gele) slijmvliezen. De kat heeft ook een verhoogde hartslag en ademhaling en kan erg verzwakt zijn.

Vermoed je dat je kat bloedarmoede heeft, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Stress

Stress kan leiden tot onaangenaam gedrag bij een kat, zoals het likken aan de muur. Stress kan vaak ontstaan bij een kat wanneer er plotseling iets verandert in de directe omgeving.

Voorbeelden hiervan zijn nieuwe huisdieren in het huis, een verhuizing of een pasgeboren baby. Deze factoren kunnen bedreigend zijn voor een kat, en hierdoor kan stress ontstaan.

Naast het likken of eten van objecten, kan stress bij een kat zich op andere manieren uiten, zoals:

  • Kale plekken door veelvuldig likken
  • Trillen
  • Aan de bek likken
  • Gapen
  • Hijgen
  • Ziek worden

Hoe je de stress bij een kat kan verminderen, hangt af van de situatie. Is er bijvoorbeeld een nieuw huisdier in huis, zorg er dan voor dat je kat een veilig plekje heeft waar hij naartoe kan als hij angstig is. Bespreek eventueel met een dierenarts wat de opties zijn in jouw situatie.

likkende kat

Verveling

Als een kat te weinig prikkels krijgt, dan kan hij zich gaan vervelen en dit kan leiden tot ongewenst gedrag. Dit komt voornamelijk voor bij binnenkatten.

Het is dus van belang dat je kat genoeg prikkels krijgt. Zorg ervoor dat je met je kat speelt of zorg ervoor dat je kat een krabpaal heeft.

Je kunt verveling ook tegengaan om even met je kat naar buiten te gaan. Laat hem onder toezicht de tuin in of loop even door de straat met een riempje om.

Het ligt aan de muur

Katten hebben een andere smaak dan wij als mensen. Hierdoor kunnen bepaalde dingen bij een kat lekker smaken, terwijl wij deze dingen nooit lekker zouden vinden.

Sommige katten vinden de smaak of textuur van de muur lekker, en gaan om deze redenen dus aan de muur likken.

Het gedrag kan ook ontstaan wanneer er drinken of voedsel op de muur is gekomen. De smaak van dit voedsel of drinken zit dan nog in de muur en de kat vindt het lekker om hieraan te likken. Als je kat telkens aan hetzelfde stukje muur likt, dan kan dit de oorzaak zijn.

Als laatste kan de muur in sommige huizen vochtig zijn. De kat likt deze vocht vervolgens op omdat hij dit lekker vindt of omdat er geen drinkwater beschikbaar is. Zorg er dus altijd voor dat je kat voldoende drinkwater heeft.

Wanneer naar de dierenarts?

Als je kat plotseling aan de muur gaat likken, dan is het belangrijk dat je medische oorzaken uit kan sluiten. Kijk dus eerst of je kat geen last heeft van bloedarmoede.

Als je kat pica heeft, dan vertoont je kat dit gedrag waarschijnlijk al wat langer. Het is verstandig om in dit geval naar een dierenarts te gaan. De dierenarts kan je vervolgens een kattengedragskundige aanraden om je kat met dit probleem te helpen.

Als je medische oorzaken hebt uitgesloten, dan hoef je niet naar een dierenarts te gaan. Denk je dat het probleem veroorzaakt wordt door stress of verveling, dan zul je wel wat moeten aanpassen om je kat hierbij te helpen.

Samenvattend

Als een kat aan de muur likt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Zorg ervoor dat je eerst medische oorzaken uitsluit, zoals pica en bloedarmoede.

Het kan ook liggen aan stress, verveling. Het is in deze gevallen belangrijk dat je iets gaat doen om deze stress en verveling bij je kat aan te pakken.

Als laatste kan het likken aan de muur veroorzaakt worden door de muur zelf. De muur kan lekker smaken of de muur kan een fijne textuur hebben voor de kat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *