een kat die aan zijn poot likt

Waarom Likt een Kat Zijn Wond? (En Is Het Veilig?)

Als een kat ergens een wond heeft zitten, dan is de kans groot dat hij hier constant aan gaat likken. Er wordt vaak gezegd dat de tong van een kat een genezende werking heeft, maar is dit werkelijk ook zo? En is het eigenlijk wel verstandig om een kat aan zijn wond te laten likken? De antwoorden op deze vragen lees je hier.

Waarom likt een kat aan zijn wond?

Als katteneigenaar weet je vast wel dat de tong van een kat erg ruw is. Deze tong werkt goed bij het schoonmaken van de vacht. Door de ruwe tong wordt het vuil namelijk goed opgepakt.

Dit werkt ook bij een wond. Door te likken aan de wond, maakt de kat zijn wond schoon en wordt het vuil verwijderd. Bovendien heeft het speeksel van een kat stofjes waardoor het helingsproces versnelt en de pijn wordt verminderd.

Is het veilig om een kat aan zijn wond te laten likken?

Het feit dat het likken aan de wond vuil verwijderd en het helingsproces van de wond versnelt, betekent niet dat je een kat aan zijn wond moet laten likken. Een kat gaat namelijk al snel te veel aan zijn wond likken en dit kan voor problemen zorgen.

 De wond kan weer geopend worden en dit kan het genezingsproces vertraging. Daarnaast heeft een kat naast de stofjes die het helingsproces versnellen, ook veel bacteriën in de bek zitten. Deze bacteriën kunnen in de wond terechtkomen en dit kan leiden tot een infectie.

Bij een lichte ontsteking is er vaak niet veel aan de hand, je kunt dit namelijk zelf behandelen. Een ernstige ontsteking kan levensbedreigend zijn. Zorg er dus altijd voor dat je kat niet aan zijn wond kan likken.

Voorkomen dat een kat aan zijn wond likt

Het is dus niet verstandig om een kat constant aan zijn wond te laten likken. Je wil dit dus het liefst voorkomen. Er zijn een aantal manieren hoe je dit het beste kunt voorkomen.

Kraag

De meest gebruikte optie is een kraag, die de meeste mensen wel kennen. Dit is een kap die je om de nek van je kat doet. Hierdoor kan de kat niet aan zijn eigen lichaam likken.

De meeste kappen zijn van hard plastic en kunnen oncomfortabel zijn voor de kat. Het kan handig zijn om een Comfy Cone te kopen. Dit is een kraag die van een zacht materiaal gemaakt is en dit kan dus meer comfort geven aan jouw kat.

Medical Pet Shirt

Een Medical Pet Shirt is gemaakt voor katten die net zijn geopereerd. Hierdoor kan de kat niet aan zijn operatiewond likken. Als je kat een wond op zijn lichaam heeft, dan kun je dit shirt dus gebruiken.

Het is gewoon een shirt dat je bij je kat aantrekt. Heeft je kat een wond aan zijn romp, dan kan dit een goede oplossing zijn. Dit shirt werkt echter niet als je kat bijvoorbeeld een wond heeft aan zijn pootje.

Zorg er wel voor dat je kat zijn shirt niet nat gaat likken op de plek waar de wond zit. Hierdoor kan er namelijk alsnog een ontsteking ontstaan.

Verband

Je kunt de wond van je kat ook inwikkelen met verband. Hierdoor kan de kat niet aan zijn wond zitten. Zorg er wel voor dat je kat dit verband er niet zelf af kan halen wanneer je niet aan het opletten bent.

Een ontstoken wond bij een kat

Als je kat constant aan zijn wond heeft lopen likken, dan kan de wond in sommige gevallen gaan ontsteken. Het is belangrijk om een ontstoken wond te herkennen, zodat je actie kunt ondernemen wanneer je dit ziet gebeuren. Hevige infecties kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor een kat.

Je kunt een geïnfecteerde wond herkennen aan een aantal symptomen. Dit zijn symptomen, zoals:

  • Een rode huid rondom de wond
  • De wond is gezwollen
  • Pus die uit de wond komt
  • Een stinkende wond
  • Koorts
  • Diarree en overgeven
  • Lusteloosheid

Heeft je kat een lichte ontsteking, dan kun je dit vaak zelf behandelen. Het is verstandig om de wond eerst schoon te maken met een zoutoplossing (één eetlepel zout per liter water).

Vervolgens kun je de wond insmeren met een ontstekingsremmende zalf, zoals Vetramil Honingzalf. Het is van belang dat je kat niet aan zijn wond kan gaan likken.

Heeft je kat een hevige infectie, ga dan naar een dierenarts. De dierenarts kan je verder helpen door eventueel medicatie voor te schrijven.

Samenvattend

Het probleem is dat een kat constant aan zijn wond kan gaan likken en dit kan juist tegenstrijdig werken. Het kan het genezingsproces vertragen en het kan leiden tot ontstekingen.

Laat je kat dus niet aan zijn wond likken en zorg ervoor dat je dit gedrag voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld met een kraag, Medical Pet Shirt of met verband.

Het is ook van belang dat je de symptomen van een ontstoken wond kunt herkennen, zodat je een wond thuis kunt behandelen of zodat je weet dat je naar een dierenarts moet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *