kat met zijn bek open

Waarom Knarst Mijn Kat Met Zijn Tanden?

Als mensen kunnen wij weleens tandenknarsen in onze slaap. Dit is niet alleen een probleem bij mensen, maar ook katten kunnen hier last van hebben. Katten doen dit echter wanneer ze wakker zijn en niet wanneer ze slapen.

Als je jouw kat telkens ziet knarsen met zijn tanden, dan vraag je je vast af wat dit kan betekenen. Het is geen normaal gedrag en het is logisch dat je je zorgen maakt. In dit artikel lees je alles over knarsetanden bij katten en wat je moet doen als je kat hier last van heeft.

De oorzaken van knarsetanden bij katten

Gebitsproblemen

Het knarsen van de tanden wordt vaak veroorzaakt door gebitsproblemen. Dit zijn problemen, zoals tandvleesontsteking, losse tanden, wonden in de bek of vreemde voorwerpen die in de bek vastzitten.

Veel van deze problemen kunnen ontstaan door een slechte verzorging van het gebit. Om het probleem op te lossen, zal de kat vaak een gebitsreiniging moeten ondergaan.

Ook andere problemen met het gebit kunnen voor het knarsen zorgen. Sommige katten kunnen bijvoorbeeld last hebben van lange hoektanden of sommige bij sommige katten staan de tanden niet goed op elkaar.  

Andere oorzaken

Er zijn ook een aantal andere oorzaken mogelijk wanneer een kat met zijn tanden knarst. Problemen zoals alvleesklierontsteking, maagzweren en IBD kunnen dit gedrag ook veroorzaken.

Deze aandoeningen veroorzaken namelijk buikpijn en buikpijn wordt vaak gelinkt met het knarsen van de tanden. Ook kan dit gedrag veroorzaakt worden door verschillende tumoren.

Ook gedragsproblemen, zoals stress of angst, of problemen met de hersenen kunnen leiden tot knarsetanden bij katten.

Gebitsproblemen bij katten herkennen

Het knarsen van de tanden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door problemen met het gebit. Het is dus van belang dat je de symptomen herkent, zodat je het probleem kunt herkennen.

Naast het knarsen van de tanden, kan de kat de volgende symptomen hebben:

  • Weinig eetlust
  • Kwijlen
  • Krabben aan de bek
  • Bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Voedsel dat uit de bek valt tijdens het eten
  • De kat verzorgt zijn vacht niet meer goed

Moet ik naar de dierenarts?

Als je kat zijn tanden knarst, dan betekent dit vaak dat je kat pijn heeft. Dit kan komen door pijn aan het gebit, of de pijn kan ontstaan zijn door een aandoening.

Het is daarom dus belangrijk om naar de dierenarts te gaan wanneer je ontdekt dat je kat zijn tanden knarst. Doe je dit niet, dan kunnen de gebitsproblemen verergeren en kan de kat zelfs één of meerdere tanden verliezen.

Heeft je kat een aandoening en ga je niet naar een dierenarts, dan kunnen de symptomen verergeren en in de ergste gevallen komt je kat te overlijden.

Knarsetanden bij katten voorkomen

Knarsetanden wordt vaak veroorzaakt door problemen met het gebit. Helaas komen gebitsproblemen vaak voor bij katten, omdat veel katteneigenaren het gebit van hun kat niet goed verzorgen.

Wil je voorkomen dat je kat in de toekomst gaat knarsen met zijn tanden, dan is het van belang dat je het gebit van je kat regelmatig poetst. Dit doe je niet met mensentandpasta, maar met tandpasta voor katten.

Het kan daarnaast verstandig zijn om je kat regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Hierdoor kun je aandoeningen en gebitsproblemen vroeg ontdekken en dit is altijd goed voor het herstelproces.

Samenvattend

Het knarsen van de tanden bij een kat betekent vaak dat de kat pijn heeft. Deze pijn kan ontstaan door gebitsproblemen, maar ook andere aandoeningen zoals tumoren of een alvleesklierontsteking. Ook kan knarsetanden bij een kat ontstaan door problemen met de hersenen of door gedragsproblemen.

Omdat knarsetanden bijna altijd veroorzaakt wordt door pijn, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan wanneer je dit gedrag ontdekt. Hiermee voorkom je dat de problemen bij je kat verergeren.

Om knarsetanden in de toekomst bij je kat te voorkomen, is het van belang dat je het gebit van je kat regelmatig poetst met kattentandpasta. Daarnaast kan het helpen om je kat af en toe te laten controleren door een dierenarts.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *