Normaalgesproken is de kleur van een kattentong mooi roze. Het komt weleens voor dat de tong van een kat een andere kleur heeft.
De tong kan bijvoorbeeld zwart zijn of de tong kan blauw verkleuren. Wanneer de tong van je kat blauw kleurt, vraag je je vast af wat dit kan zijn. Hier lees je alles over een blauwe tong bij katten.
Als je een blauwe tong bij je kat opmerkt, stop dan met lezen en ga onmiddellijk naar een dierenarts. Een blauwe tong is namelijk een teken van een zuurstoftekort en het is belangrijk om hierbij snel actie te ondernemen.
Wat betekent een blauwe tong bij de kat?
Door verschillende oorzaken kan er een zuurstoftekort ontstaan. De tong, slijmvliezen en andere lichaamsdelen kunnen hierdoor blauw of paars gaan verkleuren. Dit wordt ook wel blauwzucht of cyanose genoemd.
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van het zuurstoftekort. In sommige gevallen kan cyanose veroorzaakt worden door afwijkingen in de bloedsomloop. Voorbeelden hiervan zijn:
- Verslechtering van de hartspier
- Bloedpropjes in de longen
- Hoge bloeddruk in de longen
- Shock
Cyanose kan bovendien veroorzaakt worden door problemen met het ademhalingssysteem. Voorbeelden hiervan zijn:
- Longontsteking
- Verstikking
- Het inademen van rook of andere gassen
- Astma
- Longparasieten
Wat moet ik doen als mijn kat een blauwe tong heeft?
Zoals je hebt gelezen, is een blauwe tong een teken van een zuurstoftekort bij de kat. Er is dus een probleem waardoor er niet genoeg zuurstof in bepaalde lichaamsdelen zit.
Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk, dus het is van belang dat je snel naar een dierenarts gaat om het probleem op te lossen. De dierenarts zal vervolgens de oorzaak van de cyanose achterhalen en een bijbehorende behandeling bieden.
De behandeling bij cyanose
De behandeling van een kat met een blauwe tong hangt natuurlijk af van de oorzaak van het probleem. Wanneer er bijvoorbeeld iets mis met het hart is, dan is het mogelijk dat de kat een operatie moet ondergaan. Wanneer er iets vast zit in de luchtwegen, dan moet dit ook operatief verwijderd worden.
De behandeling en het herstel kan dus zeer verschillend zijn per kat. Bij de ene kat kan de oorzaak van cyanose levensbedreigend zijn, en bij de andere kat kan het weer minder gevaarlijk zijn.
Het is hierom dus erg belangrijk om snel contact op te nemen met een dierenarts wanneer je opmerkt dat je kat een blauwe tong heeft. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op een volledig herstel bij de kat.
Tot slot
Een blauwe tong bij een kat wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort (cyanose). De oorzaken van een zuurstoftekort kunnen erg verschillend zijn, van levensbedreigend tot minder ernstig. Het is dus belangrijk om snel naar een dierenarts te gaan wanneer je kat een blauwe tong heeft.