Een kat hoeft natuurlijk niet naar bloemen te ruiken, het is immers een dier. De vacht van een kat hoeft echter ook niet te stinken. Stinkt de vacht van je kat wel, dan kan dit betekenen dat er iets aan de hand is. Hier lees je alles over een stinkende kattenvacht en wat je het beste kunt doen.
Huidproblemen
Wanneer een kat huidproblemen heeft, dan is het mogelijk dat de huid gaat stinken. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een schimmel- of bacteriële infectie van de huid.
Huidinfecties bij een kat kan je meestal niet zelf behandelen. Ga daarom altijd naar een dierenarts wanneer je denkt dat je kat dit heeft.
Schimmelinfectie
Bij een schimmelinfectie zitten er schimmels op de vacht en huid van de kat. Deze schimmels leven van keratine, dit is een stof die zit in de huid en haren van de kat.
Een schimmelinfectie is op te merken aan kale plekken, korstjes, pukkeltjes en schilfers. Daarnaast is een schimmelinfectie erg besmettelijk. Als je dus meerdere dieren in het huishouden hebt, dan is de kans dat zij besmet raken aanwezig. Ook kunnen mensen besmet raken met de schimmelinfectie.
Bacteriële infectie
Er zitten allerlei bacteriën op een kattenhuid. Deze bacteriën zijn nodig om de huid gezond te houden. Door verschillende factoren kan deze balans van bacteriën verstoord worden en dit kan voor ontstekingen zorgen.
Het kan veroorzaakt worden door:
- Parasieten (zoals vlooien)
- Allergieën
- Verschillende aandoeningen, zoals afweer- of stofwisselingziekten
- Slechte vachtverzorging
Een lichte bacteriële huidinfectie kan opgemerkt worden door een roodheid, kaalheid, korstjes en bultjes. Wanneer de infectie niet behandeld wordt, kan de infectie erger worden.
Er kan hierbij huidbeschadiging, wondvocht en zwelling van de huid ontstaan. Daarnaast kan de kat ziek worden en kan de vacht gaan stinken.
Oorinfectie
De stank kan van de kat kan ook veroorzaakt worden door een oorinfectie. Je denkt misschien dat de lucht van de vacht vandaan komt, maar het komt van de oren.
In veel gevallen wordt een oorontsteking veroorzaakt door de oormijt of door een wond na een gevecht met een andere kat. Een oorinfectie bij de kat kan ook veroorzaakt worden door allergieën, poliepen of grasaren.
Naast een stank die uit de oren komt, kan een oorontsteking herkend worden door een aantal andere punten:
- Krabben aan het oor
- Schudden met de kop
- Pijn bij aanraking van het oor
- Met het oor langs objecten schuren
- Een warm, gezwollen of rood oor
- Veel oorsmeer in het oor
- Pus dat uit het oor komt
Vaak is het zo hoe erger de ontsteking is, hoe heftiger de symptomen zullen zijn.
Wanneer je een oorontsteking ontdekt bij je kat, ga dan altijd naar een dierenarts. Hoe langer je hier mee wacht, hoe erger de ontsteking kan worden. De dierenarts kan vervolgens de oorzaak van de ontsteking achterhalen en eventueel antibiotica voorschrijven.
Je kat moet gewassen worden
De vacht van je kat kan ook stinken omdat hij gewassen moet worden. In principe hoef je een kat niet te wassen. Een kat is namelijk goed in het verzorgen van zijn eigen vacht.
In sommige gevallen is het echter wel nodig om een kat te wassen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een zieke, oude of te dikke kat die niet goed in staat is om zijn eigen vacht te verzorgen. Het wassen van een kat kan ook nodig zijn wanneer de kat bijvoorbeeld in viezigheid gelegen heeft.
Wanneer je besluit om je kat te wassen, doe dit dan altijd met een goede kattenshampoo. Gebruik bijvoorbeeld geen mensenshampoo of hondenshampoo voor een kat. Dit kan namelijk leiden tot huidproblemen omdat een kat een ander type huid heeft.
Stinkt de vacht van je kat nog steeds, ook nadat je hem gedoucht hebt? Dan kan er mogelijk iets aan de hand zijn. Het kan in dit geval verstandig zijn om je kat te laten nakijken door een dierenarts.
Tot slot
Merk je dus dat de vacht van je kat stinkt, dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk. Het kan betekenen dat de kat een huidprobleem of oorinfectie heeft, of het kan betekenen dat de kat een wasbeurt nodig heeft.
Wanneer je vermoedt dat je kat een huidprobleem of oorinfectie heeft, ga dan altijd naar een dierenarts en probeer het niet zelf te behandelen. Dit kan namelijk de situatie verergeren.