Katten lopen vaak de hele dag buiten rond en hun voetkussens hebben het dus zwaar te verduren. Als een kat een wondje heeft aan zijn voetkussen, dan is het mogelijk dat deze wond gaat ontsteken.
Je vraagt je vast af wat je in deze situatie moet doen en wanneer je naar een dierenarts moet. Geen zorgen, alle informatie over dit onderwerp lees je hier.
De oorzaken van ontstoken voetzolen bij katten
Vaak ontstaat een infectie door bacteriën of schimmels die in een wond terechtkomen. Hieronder lees je hoe deze wonden kunnen ontstaan.
Vreemde voorwerpen
Als een kat in een vreemd voorwerp is gestapt, dan kan de voetkussen gaan ontsteken. Voorbeelden van zulke voorwerpen zijn glas, houtsplinters of doorns.
Wordt dit voorwerp niet uit de voetkussen gehaald, dan kan het gaan ontsteken. Als je dus ontdekt dat er iets in de voetkussen van je kat zit, probeer het dan zo snel mogelijk eruit te halen. Lukt het je zelf niet, ga dan naar een dierenarts.
Wondjes aan de voetkussens
Wanneer een kat een wondje aan zijn voetkussen heeft, dan kunnen er bacteriën en vuil in deze wond komen en kan het dus gaan ontsteken.
Heeft je kat dus last van een wondje op zijn voetzool, dan is het verstandig om dit wondje te beschermen. Je kunt de poot bijvoorbeeld inrollen met verband. Zo kan er geen vuil in de wond terechtkomen en verlaag je de kans op infecties.
Je kunt denken aan brandwonden, schaafwonden of door het stappen in een vreemd voorwerp. Ook kan er een wond op de voetkussen ontstaan wanneer de voetkussen erg droog is.
De nagels
Een kat die te lange nagels heeft, kan last krijgen van ingegroeide nagels. De nagel kan ook op een manier gaan groeien, dan de nagel het voetkussentje doorboort. Hierdoor ontstaat een wond en door de bacteriën in de nagel ontstaat een infectie.
Zorg er dus voor dat de nagels van je kat goed verzorgd zijn. Je kunt de nagels van je kat knippen met een katten nagelknipper. Lukt dit niet, dan kun je dit laten doen door bijvoorbeeld een dierenarts.
Ontstoken voetkussentjes bij je kat herkennen
Als een kat last heeft van ontstoken voetkussentjes, dan kun je dit aan een aantal dingen herkennen. Wanneer je dit herkent, dan is het van belang dat je snel handelt. Je wil namelijk niet dat de ontsteking erger wordt.
Je kunt de volgende symptomen opmerken wanneer een kat een ontstoken voetkussen heeft:
- Het voetkussen is rood en gezwollen
- Het voetkussen voelt warm aan
- De kat heeft pijn aan zijn poot
- De kat likt veel aan zijn poot
- De kat loopt mank
- Er kan pus uit de voetkussen komen
- De poot kan gaan stinken
- Kleine bultjes op de voetkussen, dit kan een teken zijn van een abces
Wat kun je doen bij ontstoken voetkussentjes van een kat?
Heeft je kat een kleine infectie aan zijn voetzooltje, dan kun je dit vaak zelf behandelen. Je kunt de poot van je kat bijvoorbeeld eventjes weken in een sodabadje of je kunt een zalf gebruiken, zoals Vetramil Honingzalf.
Deze zalf werkt namelijk ontstekingsremmend en het doodt schadelijke bacteriën. Hetzelfde geldt voor een sodabadje.
Zorg ervoor dat je kat niet aan zijn wondje kan likken. Hierdoor komen er namelijk bacteriën in de wond en de wond kan hierdoor niet goed herstellen. Het is dus verstandig om een beschermkraag voor katten te gebruiken. Zie je geen verbetering binnen een paar dagen of wordt de ontsteking erger, ga dan altijd naar een dierenarts.
Ga ook altijd naar een dierenarts wanneer je kat een hevige ontsteking heeft aan zijn voetzooltje. Je kunt dit herkennen aan pus, abcessen en aan hevige zwelling. Een kat met een erge infectie kan ook ziek worden. De kat kan koorts krijgen, gaan braken en zich sloom voelen.
Ontstoken voetkussens bij katten voorkomen
Je wil natuurlijk het liefst voorkomen dat de voetkussens van je kat gaan ontsteken. Je kunt dit doen door de voetkussens van je kat regelmatig te controleren. Kijk even of er niks vastzit en of er geen wondje in de voetkussen zit.
Zit er iets vast in de voetkussen, probeer dit er dan uit te halen en ga naar een dierenarts wanneer dit niet lukt. Zit er een wondje, dan kun je dit eventueel behandelen met een zalf of je kunt verband aanbrengen op de poot.
Als laatste is het van belang dat je de nagels van je kat goed verzorgt. Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen, kunnen te lange nagels zorgen voor infecties. Houd de nagels dus kort en gebruik hiervoor een nagelschaar voor katten.
Tot slot
Een infectie in de voetkussen van een kat ontstaat dus wanneer er bacteriën of schimmels in een wondje terechtkomen.
Kleine infecties kun je vaak zelf behandelen zonder een dierenarts. Mocht de infectie niet verdwijnen of zelfs erger worden, ga dan altijd naar een dierenarts.
Ga ook naar een dierenarts wanneer je kat een hevige infectie aan zijn voetkussentje heeft. Dit is namelijk niet thuis te behandelen.