de poten van een kat

Gezwollen Poten Bij de Kat: Bekijk Hier de Oorzaken

Katten gaan vaak op avontuur uit en maken dus veel gebruik van hun pootjes. Helaas kunnen er problemen ontstaan bij de poten. Door meerdere oorzaken kunnen poten bij een kat gaan opzwellen.

Het is handig om te weten wat deze verschillende oorzaken zijn, zodat je weet wat je moet doen en hoe je dit probleem de volgende keer kunt voorkomen. Hier lees je al de informatie die je nodig hebt over dit onderwerp.

De oorzaken van een gezwollen poot bij een kat

Er zijn een aantal oorzaken mogelijk wanneer je kat last heeft van een zwelling bij de poot. Hier lees je de meest voorkomende oorzaken.

Beschadiging van de poot

Wanneer de poot van een kat beschadigd raakt, dan kan het gaan opzwellen. De poot kan bijvoorbeeld beschadigd raken door:

  • Te stappen in een vreemd voorwerp, zoals glas of houtsplinters
  • Een beet in de poot van een ander dier, zoals een hond

Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van de beschadiging van de poot. Heeft je kat in iets gestaan, probeer het voorwerp dan uit de poot te halen. Lukt dit niet of is de wond ernstig, ga dan naar een dierenarts. Bij een beet van een ander dier is het ook verstandig om een dierenarts te bezoeken.

Ontsteking

Bij een ontsteking van de poot kan de poot flink gaan opzwellen. De poot zelf of het voetkussentje kan hierbij ontstoken zijn.

Een ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Wanneer een kat bijvoorbeeld een wondje heeft in zijn poot, dan kunnen deze bacteriën en schimmels de wond binnendringen en ontstaat er dus een infectie.

Bij een milde infectie is de poot licht gezwollen en rood. Ook kan de poot warm aanvoelen. Deze infectie zou thuis behandeld kunnen worden, door bijvoorbeeld de poot te laten weken in een sodabadje of door een ontstekingsremmende zalf te gebruiken, zoals Vetramil Honingzalf.

Bij een hevige infectie kan er pus te zien zijn bij de poot en kunnen er abcessen ontstaan. De kat kan ook ziek worden en kan verschijnselen hebben zoals koorts, braken en vermoeidheid.

Ga altijd naar een dierenarts wanneer je vermoedt dat je kat een hevige infectie heeft aan zijn poot. Dit is namelijk niet zelf thuis op te lossen.  

Botbreuk of kneuzing

Een kat komt vaak op al zijn pootjes terecht na een grote sprong. Dit is helaas niet altijd het geval en het kan dus gewoon gebeuren dat een kat zijn pootje breekt of kneust. Hierdoor kan de poot flink gaan opzwellen.

Een kat met een botbreuk of kneuzing zal veel last hebben en de poot zal in de meeste gevallen niet meer belast kunnen worden.

Ga altijd naar een dierenarts wanneer je denkt dat de poot van je kat gebroken of gekneusd is. Bij een breuk zal er vaak een operatie nodig zijn.

kat met gezwollen pootjes

De nagels

Als de nagels van een kat niet goed verzorgd zijn, dan kunnen er problemen ontstaan. Er kan een ingegroeide nagel ontstaan, waardoor er een ontsteking kan plaatsvinden. Hierdoor kan de poot gaan zwellen.

Ook kan de nagel krullen en elke kant opgroeien. De nagel kan bijvoorbeeld het voetkussentje doorboren wanneer hij te lang is en dit kan een ontsteking veroorzaken.

Zorg er dus voor dat de nagels van je kat niet te lang zijn. Je kunt de nagels van een kat knippen met een nagelschaar voor huisdieren. Lukt het zelf niet, dan kun je het laten doen door een dierenarts.

Insectensteken en -beten

Door een insectensteek kan een poot van een kat gaan opzwellen. Dit kan bijvoorbeeld na een wespen- of bijensteek. Dit kan eventjes pijn doen, maar vaak is dit niet levensbedreigend en moet de pijn vanzelf overgaan.

In sommige gevallen kan een steek van een insect echter wel levensbedreigend zijn. Een kat kan namelijk een allergische reactie krijgen na een steek.

De kat kan hierdoor ademhalingsproblemen krijgen en in shock raken. Vermoed je dat je kat een allergische reactie heeft na een insectenbeet of -steek, ga dan direct naar een dierenarts.

Gezwollen poten bij een kat herkennen

Je kunt gezwollen poten natuurlijk aan één ding vrij gemakkelijk herkennen: de poot is opgezwollen. Er zijn een aantal symptomen die vaak samengaan met opgezwollen pootjes. Andere symptomen kunnen bestaan uit:

  • Pijn bij aanraking van de poten
  • Mank lopen
  • Roodheid
  • Veel likken aan de pootjes
  • Veel miauwen
  • Het warm aanvoelen van de poten

Pootproblemen bij katten voorkomen

Om pootproblemen bij je kat te voorkomen, is het verstandig om de poten van je kat regelmatig te controleren. Kijk even of er geen vreemde voorwerpen in de poot van je kat zitten en of er geen wondjes aanwezig zijn op de poten.

Als je er op tijd bij bent, kun je voorkomen dat de problemen erger worden. Als je kat bijvoorbeeld een wond op zijn poot heeft, kun je hem even binnenhouden of een kattenkraag gebruiken om te voorkomen dat de poot gaat ontsteken.

Tot slot

Als de poot van je kat opgezwollen is, zijn er dus veel oorzaken mogelijk. Kijk dus even goed naar de poot van je kat en probeer te achterhalen wat de oorzaak kan zijn.

Is je kat bijvoorbeeld gestoken door een wesp, dan hoef je waarschijnlijk niets te doen (als je kat geen allergische reactie heeft). Vermoed je dat de poot van je kat gebroken is, dan is het van belang dat je naar een dierenarts gaat.

Als je niet kunt achterhalen wat de oorzaak van de gezwollen poot bij je kat is, dan is het ook belangrijk om even een dierenarts te bezoeken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *